Hyppää sisältöön

Murskalukemin Ruotsille hävinneillä Helmareilla lohduton vuosi: "Pitää tehdä kunnon ryhtiliike"

Maalinteko-ongelmien kanssa painiva Helmarit voitti tänä vuonna vain yhden ottelun. Väliaikainen päävalmentaja Marko Saloranta ei ole vielä miettinyt jatkoa joukkueen peräsimessä.

Suomi oli jo menettänyt mahdollisuutensa MM-jatkokarsintaan kärsittyään viime viikolla tappion Irlannille. Ruotsi puolestaan oli jo varmistanut paikkansa ensi kesän kisoihin. Kuva: Lehtikuva
Paavo Forsberg,
Jussi Vainikka,
Hinni Hirvonen

Helmarien alavireinen maajoukkuevuosi päättyi tiistaina 0–5-kotitappioon Ruotsille MM-karsintojen päätöspelissä. Paikan MM-kisoissa jo varmistanut Ruotsi oli Tampereella odotetun vahva, eikä Suomi päässyt kunnolla haastamaan kovaa länsinaapuriaan.

– Kylmää kyytiä. Huippujoukkueet tekevät maaleja heti, kun on tilaisuus, kokenut puolustaja Anna Westerlund kommentoi ottelun jälkeen.

Helmarien vuosi oli kokonaisuudessaan vaikea. Ainoa voitto tuli MM-karsinnoissa Georgiasta, jota ei voi hyvällä tahdollakaan lukea kovaksi jalkapallomaaksi.

Helmarien päävalmentajaksi erotetun Anna Signeulin tilalle heinäkuussa pestatun Marko Salorannan mukaan naisten maajoukkuejalkapallossa kilpailu kiristyy ja kehittyy jatkuvasti.

– Kärki menee pirun kovaa. Seuraava akseli, joka on ollut meidän takana, on viimeisten vuosien aikana kehittynyt. Esimerkiksi Irlanti, joka on ollut takanamme, on nyt rankingissa selkeästi edellä. Työmaa on aika kova.

Suomi menetti mahdollisuutensa MM-jatkokarsintaan viime viikolla, kun se kärsi 0–1-tappion juuri Irlannille.

Helmareiden kokenut maalitykki Linda Sällström oli ottelun jälkeen turhautunut lopputulokseen ja joukkueen viimeaikaisiin esityksiin.

– Olen vain niin väsynyt häviämään. Kyllä nyt pitää tehdä kunnon ryhtiliike. Tänä vuonna ollaan voitettu vain Georgia, ja se ei todellakaan ole millään tapaa ok. 0–5 ei ole hyvä tulos millään tavalla, Sällström sanoi vakavana.

Saloranta ymmärsi Sällströmin ajatukset.

– On fakta, mitä Linda sanoi. Faktoja pitää katsoa silmiin. On kaksi vaihtoehtoa: luovuttaa tai ottaa pala kerrallaan. Euroopan huippua ei oteta hetkessä kiinni, Saloranta kertoi.

Marko Saloranta ei ole vielä miettinyt jatkoa maajoukkueen päävalmentajana. Kuva: PA Images / Getty Images

Helmareiden maalinteko on yskähdellyt pahasti. Georgia-peliä lukuun ottamatta Suomi sai pallon vuoden aikana kahdeksassa ottelussa maaliin vain kolme kertaa. Saloranta peräänkuuluttaa maalipaikkojen laadukasta hyödyntämistä.

– On se sitten nopea tai hidas hyökkäys, niin pitää saada enemmän pelaajia niihin mukaan. Euroopan kärkijengejä vastaan pallon pitää olla verkossa, jos saa muutaman paikan.

Kansainvälisyyttä tarvitaan

Saloranta kertoo, ettei ole vielä ajatellut jatkoa maajoukkueen peräsimessä. Hänet palkattiin väliaikaiseksi päävalmentajaksi syksyn MM-karsintoihin.

– Mutta olen aina sanonut, että on kunnia-asia olla maajoukkueen päävalmentaja. Kun hyppäsin väliaikaiseksi päävalmentajaksi, tiesin, ettei tämä ole helppoa. Siinä oli vain muutama päivä aikaa, mutta se ei ole selitys. Eikä se tule olemaan ensi vuonnakaan helppoa. Kuka valmentajana onkaan vuodenvaihteen jälkeen, vuoden päästä alkavat seuraavat karsinnat. On aikaa tehdä muutoksia.

Seuraavat kilpailulliset maajoukkueottelut ovat vuorossa vuoden kuluttua, kun EM-karsinnat alkavat.

Yle Urheilun asiantuntijat Mari Savolainen ja Maija Saari painottivat kansainvälisyyden merkitystä tulevaisuutta ajatellen.

– Tulevalla valmentajalla on oltava kansainvälisiä suhteita, jotta emme putoa ykköskorista alaspäin, vaan pääsemme edelleen pelaamaan harjoitusotteluita huippumaita vastaan ja että meidät kutsutaan edelleen turnauksiin, joihin maailman kärkimaat osallistuvat. Jalkapallo menee tällä hetkellä valtavaa vauhtia eteenpäin ja Suomella ei ole varaa tippua B-koriin, Savolainen sanoi.

Emma Peuhkurinen ja Oona Siren debytoivat maajoukkueessa tiistain ottelussa. Saaren mukaan uusien pelaajien tuominen maajoukkueeseen on tärkeää sukupolvenvaihdoksen kynnyksellä.

– Pitää ajaa pikkuhiljaa pelaajia sisään ja tuoda laajuutta joukkueeseen. Se nostaa tasoa, jotta me pysymme kehityksessä mukana. Yksilöidemme pitää pysyä kehityksessä mukana. Tarvitsemme pelaajia, jotka pelaavat päivittäin Euroopan huippuseuroissa, Saari sanoi.

Lue lisää:

Analyysi: Tähtipuolustajan tunteikas purkautuminen maalaa lohduttoman kuvan Helmareiden tilanteesta

Helmareiden johtohahmot täysin eri linjoilla Irlanti-pettymyksen jälkeen – Natalia Kuikka tylynä Suomen otteista: "Ei tällä hetkellä riitä"

Helmareiden MM-haaveet murskaksi, Irlanti pääsee pelaamaan historiansa ensimmäisestä arvokisapaikasta – "Tosi turhauttava peli"

Helmareiden luottopakki Tuija Hyyrynen pohtii uransa jatkoa – "Lopettaminen on vaihtoehto"

Suosittelemme sinulle