Hyppää sisältöön

Grilli muutti uusiin tiloihin ja hankki aurinkopaneelit – nyt se joutuu irtisanomaan työntekijöitä, koska sähkölasku uhkaa kuusinkertaistua

Hallituksen budjettiriihestä ei ollut juuri apua pienille yrityksille. Kannuslaisen Lyylin Grillin yrittäjä Aila Niemonen valvoo öitä miettiessään, miten selviytyy sähkölaskusta.

Alkukesästä Lyylin Grilli muutti upouusiin tiloihin. Syksyllä asennettiin myös aurinkopaneelit, joista ei kuitenkaan ole apua vielä tulevana talvena. Lisäksi grilliruuan raaka-aineiden hinnat ovat lähes tuplaantuneet.
Emma Halla-aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Moni pienyrittäjä on vaikean paikan edessä tulevana talvena energian hinnan nousun vuoksi.

Yrittäjien keinot ovat vähissä, sillä hallituksen parin viikon takaisessa budjettiriihessä yritykset jäivät ilman tukea, kun apua saivat kotitaloudet.

Myös kannuslaisella Lyylin Grillillä on edessä 20-vuotisen historiansa vaikein talvi.

Yrittäjä Aila Niemosen mukaan yrityksellä on mennyt 1 000 euroa kuussa sähköön, kun jatkossa sähkölaskun loppusumma voi olla jopa noin 6 000 euroa.

– Kyllä tässä on saanut unettomia öitä miettiä, millä rahalla laskut maksetaan. Se stressaa ja valvottaa, Niemonen huokaisee.

Alkukesästä paikallinen grilli muutti upouusiin tiloihin ja alkusyksystä asennettiin aurinkopaneelit.

Tällä hetkellä grilli työllistää kahdeksan ihmistä, mutta Niemosen laskelmien mukaan vähintään kaksi osa-aikaista työntekijää täytyy irtisanoa.

– Yrittäjä joutuu itse tekemään pitkää päivää. Vähintään kaksitoista tai neljätoista tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa, Niemonen pohtii.

Lyylin Grillin yrittäjä Aila Niemonen grillin palveluluukulla.
Kannuslaisen Lyylin Grillin yrittäjä Aila Niemonen on valmistautunut tekemään itse töitä seitsemänä päivänä viikossa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Rahaa kaivataan

Esimerkiksi poliitikko Sari Essayah kritisoi aiemmin, mihin hallituksen budjettiesityksestä unohtuivat yritykset. Sähkön alv-alennus vaikuttaa kyllä myös yrityksiin, mutta muut avustustoimenpiteet koskevat vain kotitalouksia.

Pohjalaiskansanedustajat erimielisiä siitä, ketä valtion tulisi tukea – osa helpottaisi pienituloisten tilannetta, osa kaikkia tasapuolisesti

Niemosen mukaan hallitukselta kaivataan myös pienyrittäjille konkreettista apua kuten verohelpotuksia.

– Jos työpaikat halutaan säilyttää, tarvitaan jonkinlainen tuki työllistämistä varten, tuumaa Niemonen.

Talven yritysnäkymät ovat synkentyneet, mutta Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ei kuitenkaan usko suuriin työttömyyspiikkeihin, sillä yritykset haluavat pitää nykyisesti osaavasta työvoimasta kynsin ja hampain kiinni.

– Tuleva talvi on monelle yritykselle koetinkivi. Jos tilanteeseen ei löydy joustavuutta yhteiskunnalta, ensi talvena saatetaan nähdä lomautuksia tai tuotannon lopettamista väliaikaisesti, Kuismanen sanoo.

Pk-yritysten näkymät epävarmana aikana. Virossa pienet palkat, kallis sähkö.
Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kertoo uusimman pk-yrityskyselyn tuloksista. Tallinnassa raportoi toimittaja Rain Kooli. Häntä haastattelee toimittaja Atte Uusinoka. Juontajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

Kuismasen mukaan Suomen talous on ollut vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasvussa ja tulee siitä heikkenemään selkeästi loppuvuoden aikana.

Henkilökuvassa Suomen yrittäjien pääekonomisti ja johtaja, Mika Kuismanen.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan Suomen talous tulee heikkenemään selkeästi loppuvuoden aikana. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Avainsana on joustavuus

Mika Kuismasen mukaan pohjalaismaakunnissakin on paljon välituotteita tekeviä firmoja, jotka tarvitsevat tuotantoprosesseissaan paljon energiaa ja sähköä.

– Nyt kaikilta osapuolilta tarvitaan tukea siihen, että yritykset voisivat joustavasti soveltaa työvuoroja ja siirtää tuotantoa niihin hetkiin, kun sähkönhinta on halvempaa.

Ratkaisu hankalaan tilanteeseen voisi Kuismasen näkemyksen mukaan olla sähkövarmuuden ja -tuotannon takaaminen sekä tarjonnan lisääminen.

– Suomessa on tällä hetkellä käyttämättömiä sähköntuotantolaitoksia ja ne pitäisi kaikin keinoin saada käyttöön. Ongelmahan ei ole sähkön kysyntä vaan riittämätön tarjonta.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 14. syyskuuta kello 23 asti.

Venäjä sulki kaasuhanan, Suomi ryhtyi 10 miljardin euron pelastusoperaatioon
Talvi tulee ja Eurooppa jäätyy kuin suden häntä venäläisessä kansansadussa. Näin Vladimir Putin äityi uhkailemaan. Euroopassa pelätään sähkömarkkinajärjestelmän romahtamista ja sen aiheuttamaa ketjureaktiota. Siksi Suomen hallitus joutuu ottamaan 10 miljardia lisälainaa. Kuva: https://areena.yle.fi/podcastit/1-63213095

Lue seuraavaksi:

Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa leikata sähkömarkkinoiden hintahuippuja – keinoina energian säästäminen ja tekninen hintakatto

Yrittäjillä on vaikeuksia löytää toiminnalleen jatkajaa – yritys pitää laittaa myyntikuntoon kuten asunto: "Jokainen siivoaa nurkkia ja komeroita tarkemmin"

Suosittelemme