Hyppää sisältöön

Energiakriisi kurittaa Euroopan kotitalouksia – näin suomalaismepit kommentoivat EU:n suunnitelmia hintojen hillitsemiseksi

Säilyykö EU-maiden yhtenäisyys? Kysymys on keskiössä kun unionissa haetaan ratkaisuja Venäjän hyökkäyksen aiheuttamalle energiakriisille. Suomalaismeppien mukaan kriisi voi jopa hitsata jäsenmaita tiiviimmin yhteen.

Henna Virkkunen, Ville Niinistö ja Silvia Modig.
Suomalaismepit Henna Virkkunen (kok.), Ville Niinistö (vihr.) ja Silvia Modig (vas.) kommentoivat energiakriisiä. Kuva: Yle
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Euroopan maita vaivaavaan energiapulaan ja korkeisiin hintoihin haetaan ratkaisuja perjantaina, kun EU-maiden energiaministerit kokoontuvat hätäkokoukseen Brysseliin.

Kokouksen alla sekä komissio että EU:n puheenjohtajamaa Tšekki ovat valmistelleet keinoja energian hinnan suitsimiseksi ja saatavuuden varmistamiseksi.

Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan harkinnassa on muun muassa Venäjältä tuotavaan kaasuun kohdistuva hintakatto, energiayhtiöiden ylisuurten voittojen verottaminen ja sekä sähkön kysynnän vähentäminen.

– On tärkeää kuulla kansalliset terveiset Eurooppa-tasolle, jotta sitten komissio myös tietää onko Euroopan tason toimista apua jäsenmaille, niin kansallisille kuluttajille kuin eurooppalaiselle teollisuudelle, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kommentoi kokouksen asetelmia.

Eripura sataa Putinin laariin

Kumpula-Natrin mukaan jäsenvaltioiden on kyettävä yhteistyöhön myös vaikeiden energiapäätösten osalta. Tärkeää on, että yksikään jäsenmaa ei jää Venäjältä tuotavan energian varaan.

– Euroopan tasolla on kyse solidaarisuudesta ja ennen muuta siitä, että yhtenäisyytemme säilyy niin että Putin ei voi energiaruuvia kiristämällä hajottaa eurooppalaista yhtenäisyyttä.

  Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri henkilökuvassa.
Riipuvuus tuontienergiasta on poliittinen riski, Miapetra Kumpula-Natri sanoo. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Keskustameppi Elsi Katainen jakaa Kumpula-Natrin huolen. Hänen mukaansa unionin yhtenäisyyttä on haastettu kun energiakriisin vaikutukset ovat konkretisoituneet jäsenmaissa.

– Meidän pitäisi jaksaa pitää rintama yhtenäisenä.

Toimiiko EU liian hitaasti?

Kataisen mukaan energiakriisiin ja markkinahäiriöihin olisi voinut reagoida EU-tasolla nopeammin.

– Olisi ehkä pitänyt miettiä sitä missä järjestyksessä asioista päätetään ja miten niistä sovitaan.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan on tunnusomaista, että uusiin haasteisiin reagoiminen vie aikansa EU:ssa.

– Ensimmäisessä vaiheessa EU:n päätöksiin ei ole valmiutta ja jäsenmaat tekevät jotain. Sitten paine kasvaa ja todetaan, että meidän pitääkin tehdä asioita yhdessä.

Kynnys puuttua energiamarkkinoiden sääntelyyn on EU:ssa korkea, Niinistö jatkaa.

– Mutta on tietysti hyvä kysymys, että olisiko tämä pitänyt nähdä jo keväällä.

Kansalaisten huoli välittyy

Vasemmistomeppi Silvia Modigin mukaan kansalaisten huoli omasta pärjäämisestä välittyy myös vahvana EU-parlamenttiin.

– Jäsenmaissa on tosi kova paine ja myös levottomuutta yhteiskunnissa, koska energiakriisi on vienyt monia niin tiukille.

Tilanteen vakavuudesta kielii Modigin mukaan myös se, että jäsenmaat ovat valmiita keskustelemaan yhteisistä energiaratkaisuista oman päätösvaltansa kustannuksella.

– Jäsenmaat ovat yleensä pitäneet kiinni siitä, että energia kuuluu heidän päätösvaltaansa. Nyt monesta jäsenmaasta tulee pyyntöjä eurooppalaisesta ratkaisusta.

EU-tason ratkaisut ovat tärkeitä myös sisämarkkinoiden toimivuuden kannalta, kokoomusmeppi Henna Virkkunen korostaa.

– Energiamarkkinat ovat osittain eriytyneet kun jäsenmaat ovat lähteneet hyvin erilaisilla toimilla tukemaan kuluttajia ja yrityksiä tässä tilanteessa. Sisämarkkinoiden kannalta on tervetullutta, että yhtenäistämme toimia.

Energian säästäminen korostuu

Virkkusen mukaan tarve säästää energiaa korostuu lyhyen aikavälin toimissa.

– On tehtävä toimenpiteitä sen eteen, että energiaa ei kuluteta niin paljon ja pyritään tasaamaan myös niitä kulutushuippuja. Samaan aikaan on investoitava kaikkiin mahdollisiin energialähteisiin ja rakennettava siirtoyhteyksiä.

Hänen mielestään EU:ssa tarvitaan myös nopeita toimia sähkömarkkinoiden rauhoittamiseksi.

Komission kantoja energiakriisiin kuullaan viikon kuluttua keskiviikkona, kun komission puheenjohtaja pitää jokavuotisen linjapuheensa Strasbourgissa kokoontuvalle EU-parlamentille.

Ovatko EU:n suunnittelemat toimet oikean suuntaisia? Voit keskustella aiheesta to 8.9 klo 23 asti.

Lue myös:

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen: "Suomalaiset osallistuvat nyt merkittävästi saksalaisten kuluttajien laskunmaksuun"

Rahoitusprofessori arvioi, että Fortum olisi voinut mennä konkurssiin ilman hätälainapakettia

EU valmistelee yhteisiä ratkaisuja energiakriisiin – katso, miten eri Euroopan maat jo auttavat kansalaisiaan

"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä

Suosittelemme