Hyppää sisältöön

Haavisto korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ulkoministerikokouksessa Liettuassa: "Sodasta voi tulla pitkä"

Kokouksen yhteydessä Baltian maat kertoivat sopineensa venäläisten maahantulon rajoittamisesta Schengen-viisumeilla. Asialistalla olivat myös ajankohtaiset Nato-asiat.

Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että Ukrainan tukemista pitää jatkaa.
Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että Ukrainan tukemista pitää jatkaa.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerit ovat keskustelleet ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä kaksipäiväisessä kokouksessa Liettuassa.

Ulkoministerit pitivät tiedotustilaisuuden keskiviikkona aamupäivällä Kaunasissa.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis kertoi tiedotustilaisuudessa, että ulkoministerit puhuivat muun muassa haasteista, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa. Liettua on kokouksen puheenjohtajamaa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että Ukrainan tukemista pitää jatkaa.

– Myös Suomi osallistuu sekä auttamalla humanitaarisesti että lähettämällä sotilaallista materiaalia Ukrainaan, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Sodasta voi tulla pitkä ja meidän pitää olla kannassamme tiukka, Haavisto lisäsi.

Haavisto kertoi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnisti Suomessa ja Ruotsissa prosessin Nato-jäsenyyden hakemiseksi.

– Tämä prosessi on ollut hyvin nopea, Haavisto sanoi.

Jo 24 Nato-maata on ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyden, kuuden maan ratifiointi puuttuu. Haavisto kiitti muita Pohjoismaita ja Baltian maita siitä, että ne ovat tukeneet täysin Suomen Nato-pyrkimystä.

– Odotamme hyvää Nato-yhteistyötä, mutta myös hyvää Naton ja EU:n yhteistyötä, Haavisto sanoi.

Baltian maat sopineet venäläisten matkustuskiellosta

Kokouksen yhteydessä kolmen Baltian maan ulkoministerit kertoivta, että maat ovat sopineet maahantulokiellosta venäläisille Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Maahantulokiellon arvioidaan tulevan ovimaan syyskuun puolivälissä, kun maiden hallitukset ovat päättäneet asiasta.

– Viime viikkoina ja kuukausina venäläisten rajanylitykset ovat lisääntyneet voimakkaasti Schengen-viisumin turvin. Tämä on kyseenalaista turvallisuusmielessä, poliittisesti ja moraalisesti, sanoi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics.

Haavisto vastasi myös kysymykseen venäläisille myönnettävistä viisumeista. Haavisto kertoi, että Suomi on vähentänyt merkittävästi venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää. Haaviston mukaan viiisumikysymystä on tärkeä käsitellä EU:n tasolla.

Suomen ulkoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan 6.–7. syyskuuta pidettävän kokouksen asialistalla ovat muun muassa Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan, Pohjoismaiden ja Baltian maiden tuki Ukrainalle sekä ajankohtaiset Nato-asiat.

Lisäksi ulkoministerit keskustelevat energiaturvallisuudesta ja odotuksista tulevalle YK:n yleiskokousviikolle.

Ulkoministeri Haavistonohjelmaan Liettuassa kuuluu myös kahdenvälinen tapaaminen Vilnassa asuvan Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan kanssa.

Lisäys: Artikkeliin lisätty 7.9.2022 kello 18.05 tiedot Baltian maiden päätöksestä rajoittaa venäläisten maahantuloa.

Lue lisää:

Kreml hämmentää energiakriisin todellisia syitä – EU: Venäjä käyttää energiaa aseena

Zelenskyi varoittaa Eurooppaa: Venäjä haluaa köyhyyttä ja poliittista kaaosta

Pekka Haavisto Ykkösaamussa: Venäjän voitto olisi pelottavaa – "Venäjä voi laskea sen varaan, että länsi väsyy auttamaan Ukrainaa"

Pohjola ja Baltia lisäävät puolustusyhteistyötä lähitulevaisuudessa — Puolustusministeri Kaikkonen: "Yhdessä olemme vahvempia"

Suosittelemme sinulle