Hyppää sisältöön

Vuoden euribor lähentelee jo kahta prosenttia – "Tällaista nousuvauhtia ei ole ennen nähty", sanoo OP:n asiantuntija

Asuntolainojen pohjana useimmin käytetty vuoden euribor on noussut jo lähes kahteen prosenttiin. Nousu prosentista kahteen on kestänyt vain muutaman viikon.

12 kuukauden euribor.
Vuoden euriborin nousu on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Kuva: Rea Lemström / Yle
Minna Pantzar
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Asuntovelalliselle euriborin liikkeillä on rahanarvoista väliä, kun korontarkistuspäivä lähestyy.

– Vuoden euriborin nousu on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Tällaista ei ole ennen nähty, sanoo senioriekonomisti Tomi Kortela OP-Ryhmästä.

Vuoden euribor alkoi harppoa ylöspäin elokuussa.

Yksi tekijä oli Yhdysvaltain keskuspankin Jackson Hole -konferenssi, jossa puhui myös Euroopan keskuspankin edustaja.

– Johtokunnan jäsen painotti, että keskuspankin pitää nostaa korkoja paljon, jotta inflaatio-odotukset pysyvät maltillisempina. Tämä antoi markkinoille viitteitä siitä, että EKP saattaa nostaa korkoja nopeammin kuin oli aiemmin ajateltu, Kortela sanoo.

Korkomarkkinoiden euribor kiihdytykseen vaikutti myös se, että euroalueen inflaatio kiihtyi elokuussa yhdeksään prosenttiin ja työttömyys putosi ennätysalas 6,6 prosenttiin.

– Talousdata on ollut suhteellisen hyvää epävarmuuksista ja energiashokista huolimatta. Hyvä talousdata taas antaa Euroopan keskuspankille tilaa nostaa korkoja, Kortela sanoo.

Markkinoiden näkemys siis on, että Euroopan keskuspankki nostaa huomenna ohjauskorkoaan jopa 0,75 prosenttia. Tavoitteena on inflaation nitistäminen.

"Jossain kohtaa euriborin nousu loppuu"

Euriborien kannalta kiinnostavampaa kuitenkin on mitä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde kertoo torstaina tulevasta.

– Kiinnostus kodistuu siihen mitä pääjohtaja puhuu korko-, inflaatio ja talouskehityksestä. Jos inflaation ennustetaan laskevan aiemmin ennakoitua nopeammin ensi ja seuraavana vuonna, niin myös koronnosto-odotukset laskevat. Samalla euriborit voivat tulla alaspäin ja päinvastoin, Kortela sanoo.

Vuoden euriborin hurjan nousutahdin jatkumista ei silti pidetä todennäköisenä.

– Ei ole mahdotonta, että rikotaan se kahden prosentin raja lähipäivinä. Mutta mitä nopeammin korot nyt nousevat, niin sitä vähemmän ne nousevat tulevaisuudessa. Jossain kohtaa tämä loppuu, Kortela sanoo.

Kokeile Ylen lainalaskurilla, miten korkotason muutokset vaikuttavat asuntolainaasi:

Lue lisää:

12 kuukauden euribor putosi taas alle yhden – Suomen yleisin asuntolainakorko on heitellyt voimakkaasti

Ohjauskorko nousee ja euribor heilahtelee – asiantuntijat rauhoittelevat velallisia: "Taloudenhallinta ei ole rakettitiedettä"

Suosittelemme