Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan sienitilanne on tänä syksynä heikko – syynä voi olla äkillisesti muuttunut lämpötila

Viime vuonna muun muassa tatteja oli runsaasti, mutta tänä vuonna tilanne on eri. Oulun sieniseura ry:n tiedottaja Henna Stenvall kertoo, että heikko sienitilanne kohdistuu lähes kaikkiin sienilajeihin.

Henna Stenvall seisoo metsässä jonne valo paistaa puitten lomasta.
Oulun sieniseura ry:n tiedottaja Henna Stenvall kertoo keränneensä tästä Hiirosen metsästä viime vuonna suuret sienisaalit. Nyt samasta metsästä löytyy sieniä vain satunnaisesti. Stenvall kuvailee tilannetta sieniharrastajan näkökulmasta hyvin surulliseksi. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän syksyn sienitilanne Pohjois-Pohjanmaalla on huomattavasti heikompi viime vuoteen verrattuna.

Oulun sieniseura ry:n tiedottaja Henna Stenvall kertoo, että viime vuonna esimerkiksi tatteja oli runsaasti ja niitä pystyi löytämään halutessaan kuka tahansa.

Tänä vuonna tilanne on eri. Syynä tähän ovat todennäköisesti vaihtelevat sääolosuhteet.

– Kesällä oli erittäin lämmintä, ja lämpimät kelit jatkuivat vielä elokuussakin. Lämmön vuoksi metsien pieneliöstö ehti käymään sieniin käsiksi ennen sienestäjiä, Stenvall kertoo.

Myös viime aikoina nopeasti kylmenneet ilmat ovat voineet vaikuttaa sienisatoon. Stenvallin mukaan heikko sienitilanne kohdistuu lähes kaikkiin sienilajeihin.

– Sieniharrastajan näkökulmasta tilanne on todella surullinen.

Vaikka Pohjois-Pohjanmaalla sienimäärät tuntuvat olevan heikkoja kaikkialla, on Stenvall nähnyt sosiaalisen median ryhmistä, kuinka jotkut ovat löytäneet saalista jopa suhteellisen hyvin.

Sienien löytämisessä onkin tärkeää tietää, millaisista maastoista mitäkin sientä yleensä löytää. Mikäli sienestämään haluaa lähteä, Stenvallin mukaan etsinnät kannattaa aloittaa sienilajeille tyypillisistä maastoista.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 8. syyskuuta kello 23:een asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme