Hyppää sisältöön

Energiakriisi ei kohtele kaukolämmittäjiä tasaisesti – katso, miten kaupunkisi hinnat ovat ehtineet muuttua ja miltä jatko näyttää

Hintojen nousu näkyy jo siellä, missä kaukolämpöä tehdään paljon fossiilisilla polttoaineilla. Tulevan talven hinnannousun ratkaisee se, miten oma energiayhtiö lämmön tuottaa.

Petteri Juuti,
Teemu Kakko
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Viimeistään Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan nosti energian hintakehityksen laajasti uutisotsikoihin ja tavallisten kansalaisten huolenaiheeksi. Etenkin sähkön hintakehitystä on seurattu tarkkaan, mutta energiakriisi vaikuttaa myös kaukolämmittäjien laskuihin.

Toisin kuin sähkölaskuihin, kaukolämmön hintaan energiakriisi vaikuttaa hyvin eri tavoin asuinpaikasta riippuen.

Tästä jutusta voit katsoa, miten kaukolämmön hinta on muuttunut omassa kaupungissasi ja miltä tulevaisuudennäkymät näyttävät.

Erot kaukolämmittäjien välillä näkyvät jo tilastoissa

Heinäkuun alkuun asti ulottuvien tilastojen perustella suurin osa kaukolämpöyhtiöistä ei ollut vielä toteuttanut ainakaan merkittäviä hinnannostoja. Energiateollisuus ry:n (ET) uunituoreissa tilastoissa hintojen korotuksilta on välttynyt 177 kaukolämpöverkkoa 228:sta.

Toisaalta hintojen nostajista löytyy isoja energiayhtiötä, kuten Helen Helsingissä, Fortum Espoossa ja Lahti Energia.

Seuraavasta grafiikasta voit katsoa, miten kaukolämmön hinta on kehittynyt omassa kunnassasi vuodesta 2010 lähtien.

Hintojen jatkokehitys riippuu siitä, miten kaupunkia lämmitetään

Hintatilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta energiakriisin vaikutuksista, koska Venäjän laajamittainen hyökkäyksen alkaessa lämmityskausi oli jo lopuillaan. Siksi lähimenneisyys ei anna tarkkaa kuvaa ensi talvesta.

– Hinnanmuutosilmoituksia tehdään juuri näihin aikoihin vuodesta ja jonkin verran on tullut ilmoituksia heinäkuuhun ulottuvan tilaston jälkeen, kertoo ET:n verkot ja palvelut -yksikön johtaja Janne Kerttula.

Parhaan mahdollisen näkymän tulevaisuuteen saa pureutumalla siihen, miksi energiakriisi näkyy jo toisten kaupunkien lämpölaskuissa ja toisaalla ei.

Suurin syy on se, mistä kaukolämpöä tehdään.

– Ensi talvea ajatellen vaikeimpia alueita ovat ne, joissa on käytetty paljon fossiilisia polttoaineita, eli esimerkiksi pääkaupunkiseutu. Lisäksi venäläisen puupolttoainevirran tyrehtyminen vaikuttaa erityisesti Itä-Suomeen, arvioi Kerttula.

Seuraavasta grafiikasta voit katsoa, mistä lämpöä tehtiin omalla paikkakunnallasi vuonna 2020. Se on tuorein koko valtakunnan kattava tilasto polttoaineiden käytöstä.

Kuva tarkentuu entisestään, kun energialähteet jaotellaan vielä tarkemmin. Tämän lisäksi Yle pyysi Kerttulaa arvioimaan eri energialähteiden hintanäkymiä.

Fossiilisten polttoaineiden polttajilla tukalimmat paikat

Huonoiten menee niillä, jotka joutuvat polttamaan fossiilisia polttoaineita, eli maakaasua, kivihiiltä ja öljyä. Juuri näiden polttoaineiden hintoihin energiakriisillä ja Venäjän voimapolitiikalla on suurin merkitys.

Toisesta suunnasta nousupaineita lisää päästökauppa. Fossiilisten polttoaineiden poltosta syntyy päästöjä, joista pitää maksaa päästöoikeuksia. Niiden hinnat ovat viime vuosina nousseet, mutta tänä vuonna nousevat trendi on vaihtunut edestakaiseen sahaukseen.

Vasemmassa laidassa iso kasa kivihiiltä. Vieressä rakennetaan puuta polttavaa lämpölaitosta. Taustalla maakaasuvoimalan piipuista tupruaa savua.
Vuosaaren maakaasuvoimala on merkittävä osa Helsingin energiantuotantoa. Vieressä kivihiilikasa ja biolämpölaitoksen työmaa joulukuussa 2022. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Tuotetaanko kaukolämpöäsi paljon fossiilisilla? Kuuntele tarkempi analyysi.

Turpeen hinta ei välttämättä nouse, mutta päästökauppa vaikuttaa siihenkin

Vuosia paljon käytetty ja melkein jo lopetettu turpeen poltto on noussut uuteen arvoon energiakriisin keskellä. Se on siinä määrin samassa asemassa kuin fossiiliset polttoaineet, että senkin käytöstä pitää maksaa päästöoikeuksia – pienimpiä kaukolämpöverkkoja lukuun ottamatta.

Toinen ongelma on se, että viime kesän säät eivät suosineet turpeennostoa, joten sen tarjonta on niukkaa. Tämä ei välttämättä näy niinkään turpeen hinnassa, mutta jos tulee kylmä talvi ja turve loppu kesken, seuraavaksi kattilassa poltetaan vielä kalliimpaa öljyä.

turve siirtyy kuljettimella poltettavaksi Keljonlahden voimalaitoksessa
Jyväskylän Keljonlahden voimalaitos vaatii toimiakseen vähintään 30 prosenttia turvetta kattilaan. Kuva: Heli Kaski / Yle

Tuotetaanko kaukolämpöäsi paljon turpeella? Kuuntele tarkempi analyysi.

Biopolttoaineiden hinnat nousussa, kun Venäjän-tuonti loppui

Biopolttoaineiden hinta on yleisesti ottaen nousussa. Suurin syy on se, että neljäsosa energiaksi käytettävästä metsäpolttoaineesta tuotiin Venäjältä ennen sodan alkua. Tämä näkyy etenkin Itä-Suomessa, missä biopolttoaineita pitää hakea nyt aiempaa kauempaa.

Savua nousee Keravan biovoimalan piipusta. Etualalla kasa puuhaketta, jota laitos polttaa.
Keravan biovoimala polttaa talvella puuhaketta rekkalastillisen joka tunti. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Tuotetaanko kaukolämpöäsi paljon biopolttoaineilla? Kuuntele tarkempi analyysi.

Jätteenpolttajilla vähiten tarvetta nostaa hintoja

Energiakriisin suhteen tilanne on selkein ja helpoin siellä, missä lämpöä tehdään jätteitä polttamalla. Koska jätteet ovat niiden tuottajille riesa, energialaitokset saavat rahaa niiden polttamisesta.

Roskia syvän betoniseinäisen varaston pohjalla.
Iso osa Vantaan kaukolämmöstä on peräisin jätteiden poltosta. Osa siitä myydään myös naapurikaupunkiin Helsinkiin. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Hukkalämpöjen hyödyntäminen on kallistunut, jos siihen tarvitaan lämpöpumppuja

Kaukolämpöä voi tehdä polttamisen lisäksi hyödyntämällä erilaisia hukka- ja ympäristölämpöjä. Energiakriisin suhteen ratkaisevaa on se, millaista lämpöä kaukolämmön lähteeksi on tarjolla.

Paras vaihtoehto on teollisuus, jonka prosessissa syntyvät hukkalämpö on niin kuumaa, että sitä voi käyttää kaukolämpöverkossa sellaisenaan.

Tilanne on hankalempi niillä yhtiöillä, joiden täytyy jalostaa viileämpi lämpö kaukolämmöksi lämpöpumpuilla. Tällöin tarvitaan sähköä, jonka hinta on ollut kovassa nousussa.

Jäteveden lämmöstä kaukolämpöä tekevän Katri Valan lämpöpumppulaitoksen lämpöpumppu.
Helsingin energiayhtiö Helen on laajentanut jätevettä hyödyntävää Katri Valan lämpöpumppulaitosta useaan otteeseen viime vuosina. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Mikäli alla olevassa kuvaajassa on ainoastaan punainen lämmön talteenottoa kuvaava palkki, sähkön hintanoususta ei tarvitse huolehtia. Mutta mitä paksumpi keltainen palkki sen vieressä on, sitä enemmän sähkön hinta vaikuttaa kaukolämmön hintaan.

Tuotetaanko kaukolämpöäsi paljon hukkalämmöllä? Kuuntele tarkempi analyysi.

Muutos parempaan on jo käynnissä

Jutussa käytetyt tiedot energiayhtiöiden polttoaineista koskevat vuotta 2020, eivätkä kaikissa tapauksissa vastaa sitä, miten yhtiö ensi talvena lämpöä tuottaa. Ajantasaisimmat tiedot tulevista kaukolämpöhinnoista ja tämänhetkisestä tuotannosta kannattaakin tarkistaa oman energiayhtiön verkkosivuilta.

Energiantuotannon siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista on alkanut jo ennen tämänhetkistä energiakriisiä ja tulevan talven laskuun vaikuttaa se, kuinka ripeästi ja millä tavalla yhtiöt ovat lähteneet vähentämään päästöjään.

– Kyllähän korjaavia toimenpiteitä tehdään paljon ja eniten niissä paikoissa, joissa hintojen nousupaineet ovat kovimmat. Jos nyt jotain aloittaa, niin ne eivät kauheasti ensi talveen vaikuta, mutta niitä otetaan käyttöön koko ajan, sanoo Kerttula.

Eri energiayhtiöiden tuotantoon ja päästöihin voi tutustua vielä tarkemmin Paikallisvoima ry:n päästölaskurilla.

Kaukolämmön hintatiedot päivitetty Helenin osalta 13.9. kl 13.20. Helen oli alunperin ilmoittanut ET:lle tammikuun 2022 hinnan liian korkeana laskentatapaan liittyneen sekaannuksen takia. Ylen grafiikassa Helenin hintakäyrän epäjohdonmukaisuuden syyksi ilmoitettiin alunperin virhe heinäkuun 2022 tiedoissa, mutta virhe löytyikin siis tammikuun 2022 tiedoista. Hinta on noussut jatkuvasti, mutta tarkastelujakson välille ei ole osunut ilmoitusta hintanoususta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 13. syyskuuta kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Kaukolämpölaskut kasvavat "kohtuuttomasti" Helsingissä

Kaukolämmön hinta on nyt vauhdikkaassa nousussa eri puolilla maata, ja Kiinteistöliitto ennakoi yhä lisää korotuksia

Lahti Energia nostaa kaukolämmön hintaa ennätyksellisen paljon – yhtiö varautuu myös sähköpulaan

Helsinki voisi tuottaa energiansa kokonaan ilman Venäjää – näin se onnistuisi

Näin energiayhtiöt aikovat korvata ilmastonmuutosta kiihdyttävät polttoaineet – tarkoittaako muutos kaupunkilaisille isompaa lämmityslaskua?

Suosittelemme