Hyppää sisältöön

Laukaassa heräsi poikkeuksellinen auttamisinto, kun vanhus katosi – "Yhteishenki saattaa olla jonkinlaisessa nousussa", sanoo poliisi

Vapepan järjestäytyneistä vapaaehtoisista on poliisille iso apu etsinnöissä. Omatoimiset auttajat sen sijaan saattavat toisinaan olla tiellä.

Keski-Suomen vapepan johtaja Pirkko Koskela.
Keski-Suomen Vapepa-johtaja Pirkko Koskela näkee nykyään harvoin yhtä suurta auttamisen halua, kuin Laukaalla nähtiin. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Greta Virranniemi

Eeva-Maria Riihinen oli juuri tullut saunasta, kun kutsu kävi. Sen seurauksena hän keitteli kahvia vapaaehtoisille etsijöille puoli neljään asti yöllä laukaalaisella huoltoasemalla.

– Lapset hälyttivät, että jonkun pappa on hukassa, mene äiti auttamaan. Aina lähdetään, kun tällaisia tilanteita tulee, Riihinen sanoo.

Laukaalaisten auttamisinto heräsi, kun 80-vuotias mies katosi tiistai-iltapäivänä paikkakunnan hoitokodista. Poliisi pyysi Twitterissä havaintoja kadonneesta vanhuksesta ja saikin runsaasti vihjeitä yleisöltä.

– Tämä on poikkeuksellista nykypäivänä. Siellä oli valtavasti paitsi vapepalaisia ja tietysti poliiseja mutta myös kyläläisiä, sanoo Keski-Suomen Vapepa-johtaja Pirkko Koskela.

Etsintöihin osallistui kymmenen tai parikymmentä kyläläistä, arvioi ylikomisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Kyläläisten auttamishalu herää hänen mukaansa silloin tällöin ja on vahvinta lasten ja vanhusten kadotessa. Myös viime vuosien tapahtumat, kuten koronapandemia, saattavat lisätä intoa.

– Yhteishenki ja yhdessä tekeminen saattavat olla jonkinlaisessa nousussa. Toivotaan, että ne suuntautuvat positiivisella tavalla, Nykopp sanoo.

Etsintöihin osallistui myös Jessi Gummerus, joka asuu lähellä katoamispaikkaa.

– Ajatus siitä, että joku on hukassa, huolestuttaa. Autan mielelläni, hän sanoo.

Laukaassa tapahtumat päättyivät onnellisesti, sillä poliisin koirapartio löysi vanhuksen läheltä katoamispaikkaa keskiviikkona aamupäivästä. Hän oli kylmettynyt, mutta poliisin mukaan muuten olosuhteisiin nähden kunnossa.

Palvelukoti Sarahovin julkisivu.
Laukaassa etsittiin alkuviikosta ison etsintäpartion voimin vanhusta, joka oli kadonut palvelukoti Sarahovista. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Isot ihmismäärät häiritsevät koiria ja droneja

Myös reilut kolmekymmentä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan vapaaehtoista lähti etsimään Laukaan kadonnutta vanhusta poliisin pyynnöstä. He haravoivat aluetta illan ja yön aikana.

Erityisesti Vapepan vapaaehtoiset ovat poliisille iso apu, sillä he ovat kouluttautuneita ja järjestäytyneitä.

– Heidän apunsa on todella tärkeää, koska sen avulla pystymme tarkistamaan isoja alueita suhteellisen lyhyessä ajassa. Kyse on henkelä pelastavasta toiminnasta, kun vanha ihminen katoaa kylmässä yössä. On todella tärkeää saada paljon silmiä, käsiä ja jalkoja mukaan, Nykopp sanoo.

Etenkin marjastus- ja sienestysaikaan Sisä-Suomen poliisi pyytää Vapepaa apuun useita kertoja viikossa.

Omatoimiset auttajat sen sijaan saattavat joskus olla jopa haitaksi.

– Jos etsinnöissä käytetään dronea tai lämpökameraa, suuret ihmismäärät tuottavat häiriötä. Myös koirien kanssa etsiminen on sitä haasteellisempaa mitä enemmän porukkaa on, koska koirat etsivät ihmisen hajua, sanoo Vapepan Pirkko Koskela.

Poliisi toivoo, että omatoimiset auttajat ilmoittautuisivat etsintään johtopaikalla. Silloin he voivat osallistua ohjatusti ja hallitusti.

Kaupunkietsinnässä poliisi toivoo heiltä ilmoituksia havainnoista, jotta viranomaiset voivat käydä tarkistamassa ne. Se on Nykoppin mukaan tuloksellisin tapa auttaa.

– Paras tapa on tutkia oma tontti ja oman talon seutu. On hyvä tutkia lukitsemattomat tilat, joista joku voi hakea lämpöä. Niitä ovat esimerkiksi terassin alustat, puutarhavajat ja kerrostalossa portaikot tai jätesäiliökatokset, Koskela sanoo.

Puutarhakeinu puiden katveessa. Taustalla palvelukoti Sarahovi.
Poliisi sai monia vihjeitä kadonneesta. Poliisin mukaan vinkit ovatkin usein tehokkain tapa auttaa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Auttamisen halu motivoi vapaaehtoisia

Vapepalaiset käyvät etsinnöissä teitä ja kulkureittejä läpi autolla ja etsivät maastoalueita koirien ja jalkapartioiden kanssa. He toimivat johdetusti ja järjestelmällisesti. Näin toimintaa kuvaa Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Vapepalaiset eivät saa palkkaa, mutta voivat saada kulukorvauksia matkakustannuksista.

– Lähtökohtaisesti Vapepan vapaaehtoisia motivoi pyyteetön auttamisen halu, Valonen sanoo.

Hän aloitti itse vapepalaisena parikymmentä vuotta sitten ja oli aikoinaan usein mukana käytännön etsinnöissä.

Nykyään Valonen työskentelee kokoaikaisesti Vapepan valmiuspäällikkönä palkkatöissä.

– Tämä menee harrastuksena monen muun edelle. Pääset oikeasti mukaan tilanteisiin, joissa voit olla mukana pelastamassa ihmisten henkiä, hän kuvaa.

Etsinnät arkipäivisin haastavat vapaaehtoisten järjestön

Laukaan tapauksen kaltaiset etsinnät keskellä viikkoa ovat Vapepalle usein ongelmallisia. Monet vapaaehtoiset ovat silloin palkkatöissään, ja etsintöihin pääsee yleensä mukaan vain kymmenisen prosenttia hälytetyistä.

– Pidämme kiinni vapaaehtoisuudesta. Jokainen saa itse päättää, pystyykö lähtemään hälytyshetkellä, Valonen toteaa.

Sen vuoksi järjestö kaipaakin listoilleen paljon ihmisiä.

– Kiinnostuneita on, mutta mukaan mahtuu todella paljon lisääkin, Valonen sanoo.

Lue lisää:

Kadonneiden etsinnät ovat lisänneet kiinnostusta vapaaehtoiseen pelastustoimintaan

Ensin löytyi vain äidin kenkä – Tytär kertoo kolmen päivän painajaisesta

Suosittelemme sinulle