Hyppää sisältöön

HIFK jätti ykkösvahdin hankkimatta, Tappara suurten muutosten alla – tässä alkavan SM-liigakauden kiinnostavimmat puheenaiheet

Asiantuntija Ismo Lehkosen mukaan Tapparan seurajohto ei ole täysin tyytyväinen joukkueensa tapaan pelata. Käsittelemme jokaisen SM-liigajoukkueen polttavimman kysymyksen tässä jutussa.

Kuva: Tomi Hänninen / Yle, All Over Press
Simo Arkko

Jääkiekon SM-liigan kauden avausottelua Tappara–TPS seurataan tiistaina 13.9. Yle Puheen Jääkiekkokierroksella klo 17.45 alkaen. Lähetyksen löydät tästä linkistä.

Jääkiekon SM-liigakausi alkaa tiistaina viime kauden finalistien, Tapparan ja TPS:n kohtaamisella.

Kautta pidetään kiinnostavimpana pitkään aikaan. Moni joukkue on saanut huimia vahvistuksia ja myös nostanut pelaajabudjettiaan.

Asiantuntijat Ismo Lehkonen ja Topi Nättinen käyvät tässä jutussa läpi jokaisen liigajoukkueen polttavimman kysymyksen. Jutusta löytyvät myös jokaisen joukkueen hankitut ja lähteneet pelaajat.

HIFK

Viime kauden sijoitus: 6. Hävisi puolivälierissä TPS:lle.

Tulleet pelaajat: Eddie Larsson (p, SWE), Joona Lehmus (p), Einari Luhanka (p), Ilari Melart (p), Otso Rantakari (p), Kasper Halttunen (h), Julius Nättinen (h).

Lähteneet pelaajat: Michael Garteig (mv), Rony Ahonen (p), Yohann Auvitu (p, FRA), Miro Karjalainen (p), Sam Jardine (p, CAN), Jordan Schmaltz (p, USA), Tobias Winberg (p), Alex Broadhurst (kh, USA), Petteri Wirtanen (kh), Jere Innala (h), Miikka Salomäki (h), Teemu Turunen (h).

Suluissa pelipaikka ja ulkomaalaisilla kansalaisuus.

Niilo Halonen torjuu HIFK:n maalilla. Kuva: Tomi Hänninen

Missä ykkösmaalivahti, HIFK?

Kärpät ja Tappara mässäilivät siirtomarkkinoilla, mutta HIFK:lla jäi mielestäni vajaaksi. KHL:n myötä pelaajia on kuitenkin markkinoilla, joten miten Suomen suurin ja kaunein ei ole löytänyt itselleen maalivahtia?

Niilo Halonen ja Roope Taponen voivat pelata hyvän kauden, mutta ihmettelen, että luotetaan nuoreen kaksikkoon, jolla on todella ohkaiset näytöt. HIFK ei voi tuolla kassalla lähteä odottelemaan.

Henkilökohtaisesti luotto Ville Peltosen projektiin on aika ohkainen. Nyt on viimeinen syksy ja kausi mielestäni esimerkiksi urheilujohtaja Tobias Salmelaisella. Nyt ei ole tekosyitä ja selityksiä. Hän on saanut rakentaa rauhassa, totutella toimenkuvaansa ja paineisiin. HIFK:n kokoonpano ei ole riittävä verrattuna muihin suuriin. Olen todella epäileväinen HIFK:ta kohtaan.

Topi Nättinen

HPK

Viime kauden sijoitus: 9. Hävisi 1. pudotuspelikierroksella Lukolle.

Tulleet pelaajat: Sami Rajaniemi (mv), Rony Ahonen (p), Juuso Hietanen (p), Miro Karjalainen (p), Jiri Pärssinen (p), Julius Reini (p), Matti Järvinen (kh), Eskil Wold (kh, NOR), Eetu Liukas (h), Steve Moses (h, USA), Niclas Tenhovuori (h), Mathias Trettenes (h, NOR).

Lähteneet pelaajat: Eetu Laurikainen (mv), Niklas Friman (p), Mario Grman (p, SVK), Valtteri Jeskanen (p), Ryan Johnston (p, CAN), Arto Laatikainen (p), Otto Latvala (p), Sean Collins (kh, CAN), Juuso Ikonen (kh), Tommi Tikka (kh), Philippe Cornet (h, CAN), Patrick Harper (h, USA), Henri Kanninen (h), Miro Ruokonen (h).

HPK kaipaa viimeistelijöitä.

Mistä ratkaisijat Jolyn takana?

HPK on todella tasainen joukkue, jossa ei ole supertähtiä. Michael Joly pystyy ratkomaan yksittäisiä pelejä, mutta hänkään ei onnistu joka ilta. Mistä löytyvät tarvittavat maalit?

HPK:n viime kausi lopulta kaatui siihen, että se ei tehnyt maaleja ja onnistunut ylivoimalla. Se on isoin kysymysmerkki.

Viime kaudella Jarno Pikkarainen hyppäsi kuitenkin liikkuvaan junaan. Nyt hän on saanut kehittää joukkuetta pelitavallisesti ja henkisesti hänen suuntaansa. Pidän HPK:ta todella vaarallisena ja vaikeana voitettavana rutiinin, tasaisuuden ja Pikkaraisen taktisen osaamisen ansiosta. Hän on oppinut, miten pelaajasta saadaan paras irti.

Topi Nättinen

Ilves

Viime kauden sijoitus: 3. Voitti puolivälierissä Kärpät, hävisi välierissä TPS:lle ja voitti pronssipelissä KooKoon.

Tulleet pelaajat: Jakub Malek (mv, CZE), Kevin Czuczman (p, CAN), Jyrki Jokipakka (p), Otto Latvala (p), Samu Bau (kh), Tommi Tikka (kh), Emil Järventie (h), Miro Ruokonen (h), Aku Räty (h), Eetu Tuulola (h).

Lähteneet pelaajat: Vadim Zherenko (mv, RUS), Daniel Gazda (p, CZE), Aleksi Elorinne (p), Simon Johansson (p), Juuso Pulli (p), Joni Ikonen (kh), Tomi Iso-Mustajärvi (kh), Antti Saarela (kh), Marko Anttila (h), Nick Baptiste (h, CAN), Colton Beck (h, CAN), Ivan Nikolishin (h, RUS).

Juhliiko Ilves myös kaukalossa? Kuva: Tomi Hänninen

Onko Jouko Myrrästä ja Ilveksestä seuraavaan askeleeseen?

Ilveksellä on kaikki palaset kohdallaan. Se on elinvoimaisin ja ehjin organisaatio kaikilla osa-alueilla. Ilves on uudessa areenassa ja heillä on sosiaalinen media hallussa, mutta haluan alleviivata toimintaa jäällä.

Ilves on pelannut itsensä asemaan, että heidän pitää olla finaalissa ja voittaa muutaman vuoden sisällä Suomen mestaruus.

Viime vuoden pudotuspelit jättivät kysymysmerkkejä. Bensa oli loppu ja Ilves jäi taktisesti jalkoihin Kärppiä vastaan. Päävalmentaja Jouko Myrrä on huipputyyppi. Hän on saanut pelaajat ylisuorittamaan, mutta pudotuspeleissä Ilveksen täytyy pystyä sopeuttamaan peli toista vastaan. Myrrän tavoitteena pitää olla Suomen mestaruus. Ilves mitataan pudotuspeleissä.

Topi Nättinen

Jukurit

Viime kauden sijoitus: 5. Hävisi puolivälierissä KooKoolle.

Tulleet pelaajat: Markus Ruusu (mv), Frans Tuohimaa (mv), Michal Kovarcik (kh, CZE), Juhamatti Aaltonen (h), Niko Huuhtanen (h), Ondrej Kovarcik (h, CZE), Daniel Mäkiaho (h), Miikka Pitkänen (h).

Lähteneet pelaajat: Karolus Kaarlehto (mv), Oskari Salminen (mv), Stanislav Garejev (p, RUS), Jaakko Haarti (p), Teemu Henritius (kh), Anssi Löfman (kh), Aatu Räty (kh), Kirill Maksimov (h, RUS), Petrus Palmu (h), Joachim Rohdin (h, SWE), Mikael Saha (h), Simon Stransky (h, CZE).

MM- ja olympiakultaa tänä vuonna juhlinut Frans Tuohimaa siirtyi Jukureihin. Kuva: All Over Press

Pitääkö Olli Jokisen muuttaa tyyliään?

Olli Jokisen pelissä on vivahteita NHL:stä. Jukurit pelaa coast-to-coast -jääkiekkoa, jossa pelaajat reagoivat todella nopeasti, käyttävät luisteluvoimaansa, vievät taklauksia loppuun asti ja yrittävät saada omalla alueella nopeasti kiekon, jotta he pääsevät jälleen muuttamaan suuntaa.

Onko hyökkäysketjuissa kuitenkaan riittävästi jalkavuutta kestävyyden kannalta, että Jukurit pystyy toteuttamaan tätä pelitapaa? Vai pitääkö Jokisen säätää ihanteellista pelitapaansa passiivisempaan suuntaan?

Oskari Salminen osti Jukureille uskottavuuden viime vuonna. Viisikko auttoi, mutta kiistatta hän ryösti monta peliä. Nyt katseet kiinnittyvät viisikkotason kautta myös Frans Tuohimaahan. Pystyykö hän samanlaiseen tykkikauteen?

Viime vuonna Jukurit yllätti monet, eivätkä kaikki vastustajat nöyrtyneet valmistautumaan otteluihin. Tänä vuonna sitä yllätystä ei enää ole.

Ismo Lehkonen

JYP

Viime kauden sijoitus: 13.

Tulleet pelaajat: Eetu Laurikainen (mv), Sami Niku (p), Teemu Suhonen (p), Josh Teves (p, CAN), Tobias Winberg (p), Mikko Perttu (kh), Kyle Platzer (kh, CAN), Anton Stråka (kh), Mikko Petman (h), Geoff Platt (h, CAN), Juuso Puustinen (h), Robert Rooba (h, EST), Aaro Vidgren (h).

Lähteneet pelaajat: Markus Ruusu (mv), Konstantin Shostak (mv, BLR), Anttoni Honka (p), Aleksi Salonen (p), Jan Scotka (p, CZE), Jere-Matias Alanen (kh), Samuel Helenius (kh), Daniels Berzins (h, LAT), Adam Brodecki (h, SWE), Mikko Salmio (h).

Sami Niku siirtyi JYPin puolustukseen täksi kaudeksi. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Onko raha tie onneen?

Panostukset ovat todella kovat. JYP nosti pelaajabudjettiaan 700 000 euroa. He ovat valmennuksesta lähtien halunneet puhdistaa pöydän ja lähteä uuteen suuntaan. Omistajat ovat selvästi kyllästyneitä välikausiin, mutta suuri vaihtuvuus ei välttämättä heti toimi.

Ykkösmaalivahti Eetu Laurikaiseen luotetaan, mutta on pieni kysymysmerkki, kestääkö hänen kroppansa yli 50 peliä. Sami Niku on ykkösheppana, johon ladataan todella paljon odotuksia. Rahaa on laitettu haisemaan, mutta muuten pakisto on tässä vaiheessa jokseenkin ohkainen.

Sopeutuvatko kaikki pelaajat Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen vaatimustasoon? Se on aika tilaa vievä kaksikko, joka vaatii pelaajilta urheilullisesti ja henkisesti todella paljon. Miten pelaajat selviytyvät tällaisen prässin läpi? Se on kysymysmerkki.

Topi Nättinen

KalPa

Viime kauden sijoitus: 11.

Tulleet pelaajat: Matej Machovsky (mv, CZE), Anton Karlsson (p, SWE), Ville Ruotsalainen (p), Colby Sissons (p, CAN), Mark Simpson (kh, CAN), Max Görtz (h, SWE).

Lähteneet pelaajat: Eero Kilpeläinen (mv), Connor LaCouvee (mv, CAN), Gabe Bast (p, CAN), Tom Grönblom (p), Roope Laavainen (p), Kim Nousiainen (p), Nikita Pivtsakin (p, RUS), Matti Järvinen (kh), Henri Knuutinen (h), Miikka Pitkänen (h).

KalPa jäi viime vuonna pudotuspelien ulkopuolelle. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Onko KalPa jälleen sympaattinen osallistuja?

KalPasta puhuttiin aikoinaan Kapasen klaanina, mutta ei tämä kauhean hyväksi ole muuttunut. KalPa on rimpuillut kaudesta toiseen kaksin käsin jonkinlaisessa tuloksessa. Kauden jälkeen on jäänyt aina luu käteen.

KalPasta ei oikein saa kiinni, mitä se pelaaminen on. Onko se sympaattista osallistumista sarjaan ja sitten peli hävitään taas maalilla?

Päävalmentaja Tommi Miettinen on kiistatta valtavissa paineissa, eikä viime keväänä jääminen pudotuspelien ulkopuolelle varmasti helpota stressitasoa.

KalPalla pitäisi olla vuodesta toiseen tavoitteena suora pudotuspelipaikka. Miettisen onkin löydettävä keinot saada riittävästi pisteitä runkosarjassa. Kärkipäässä on kuitenkin niin kovia joukkueita, joten riittääkö pää sen suorittamiseen?

Ismo Lehkonen

KooKoo

Viime kauden sijoitus: 4. Voitti puolivälierissä Jukurit, hävisi välierissä Tapparalle ja pronssiottelussa Ilvekselle.

Tulleet pelaajat: Charles-Edouard D'Astous (p, CAN), Ari Gröndahl (p), Miska Kukkonen (p), Stefan Warg (p, SWE), Olli Korhonen (kh), Emil Molin (kh, SWE), Axel Ottosson (kh, SWE), Linus Andersson (h, SWE).

Lähteneet pelaajat: Alexander Bonsaksen (p, NOR), Sam Lofquist (p, USA), Petteri Nikkilä (p), Peetro Seppälä (p), Aleksi Ainali (kh), Kimi Koivisto (h), Eetu Paasovaara (kh), Kim Strömberg (kh), Radek Koblizek (h, CZE), Ville Meskanen (h).

Nick Malik pelasi viime vuonna huiman kauden kouvolalaisten maalilla. Kuva: Tomi Hänninen

Mihin SM-liigan paras maalivahtikaksikko kantaa?

KooKoon pajatso tyhjeni rajusti. Miten maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen lähtö vaikuttaa maalivahteihin? Se voi vaikuttaa jopa enemmän, mitä uskotaankaan. Nick Malik ja Oskari Setänen muodostavat kuitenkin lähtökohtaisesti sarjan parhaan maalivahtikaksikon. KooKoo voi luottaa kumpaan tahansa.

KooKoo teki yli 900 000 euroa voittoa ja heillä olisi ehkä ollut paikka satsata lisää. Toisaalta ymmärrän, että KooKoo ei halua laittaa kaikkea peliin, vaan rakentaa rauhassa pidempää projektia.

KooKoolla on vaarana huippukauden jälkeinen ulospuhallus. Joukkue menetti pelaajia, eikä pystynyt hankkimaan varmoja tulosyksikön pelaajia. Valmennuksessa Sami Helenius ja Janne Grönvall ovat isoja kysymysmerkkejä.

Topi Nättinen

Kärpät

Viime kauden sijoitus: 7. Hävisi puolivälierissä Ilvekselle.

Tulleet pelaajat: Tommi Kivistö (p), David Rundblad (p, SWE), Joonas Kemppainen (kh), Cody Kunyk (kh, CAN), Peter Tiivola (kh), Marko Anttila (h), Kasper Björkqvist (h), Teemu Turunen (h).

Lähteneet pelaajat: Stanislav Galimov (mv, RUS), Damir Musin (p, RUS), Axel Rindell (p), David Sklenicka (p, CZE), Miihkali Teppo (p), Veli-Matti Tiuraniemi (p), Troy Bourke (kh, CAN), Saku Mäenalanen (kh), Juhamatti Aaltonen (h), Rudolf Cerveny (h, CZE), Mika Pyörälä (h), Aku Räty (h), Kirill Slepets (h, RUS), Tuukka Tieksola (h), Casey Wellman (h, USA).

Viime kauden lopulla Kärppien päävalmentajaksi siirtynyt Lauri Marjamäki toi Marko Anttilan täksi kaudeksi Ouluun. Kuva: Sergei Savostyanov/TASS/All Over

Härskimmin ja rohkeasti vai järjetön pistesaalis?

Millä Lauri Marjamäen Kärpät puksuttaa eteenpäin? Meneekö Kärpät tulos vai rapsakasti viihde edellä?

Tekeekö Kärpät tuotteestaan luisteluvoimaisemman, kamppailuvoimaisemman ja härskimmän jopa sillä varjolla, että välillä tulos sakkaa? Vai pelaako Kärpät alusta asti matemaattisesti, kerää järjettömästi pisteitä ja voittaa pomminvarmasti runkosarjan? Se on isoin kysymys Kärppien kohdalla.

Viime kaudella Marjamäki antoi vastustajan jopa dominoida kiekollisesti. Sillä tavalla tulos olisi todella kova näin kovalla rosterilla. Kärpillä on nimittäin kiekollisesti nopea, hyvä ja taitava joukkue, jossa on myös fyysisiä pelaajia. Keskikaista (Joonas Kemppainen, Cody Kunyk, Peter Tiivola) on liigan kovin.

Ismo Lehkonen

Lukko

Viime kauden sijoitus: 8. Voitti 1. pudotuspelikierroksella HPK:n ja hävisi puolivälierissä Tapparalle.

Tulleet pelaajat: Tomas Pavelka (p, CZE), Tarmo Reunanen (p), Antti Saarela (kh), Otto Somppi (kh), Jere Karjalainen (h), Josh Kestner (h, USA), Kim Nieminen (h).

Lähteneet pelaajat: Lassi Lehtinen (mv), Miska Kukkonen (p), Noel Pietilä (p), Vili Saarijärvi (p), Ondrej Slovacek (p, CZE), Michael Haga (kh, NOR), Arttu Ilomäki (kh), Mikko Petman (h), Scott Pooley (h, USA), Pavol Skalicky (h, SVK), Janis Svanenbergs (h, LAT).

Rauman Lukko juhli Suomen mestaruutta vuonna 2021, mutta Marko Virtasen aikakausi ei alkanut toivotulla tavalla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Onko Virran haamu vieläkään poistunut?

Pekka Virran pelitapahaamu kummittelee edelleen Raumalla Äijänsuon jäähallin käytävillä. Rauma tunnetaan intohimoisista jääkiekon seuraajistaan, jotka vertailevat Marko Virtasen tuloksia edelleen Virran aikakauteen.

Virtasen vaade kurinalaisuuteen on lähes yhtä järkkymätön kuin Virralla. Pelifilosofialtaan he eroavat kuitenkin riittävästi, jotta se aiheuttaa spekulointia niin katsomossa, seurajohdossa kuin pelaajistossa. Virran pelitapa oli pari vuotta niin toimiva ja dominoiva illasta toiseen. Se tuotti hyvää jälkeä.

Viime vuonna joukkue oli vähän eri sivulla koko ajan. Nöyrä kiekollinen pelaaminen meni artistimaisuudeksi ja muutoksen käsitteleminen ei onnistunut. Nyt joukkueen täytyy pystyä pelaamaan kurinalaisesti ja yhtenäisesti. Pelaamisen on näytettävä siltä, että viisikko lukee harjoiteltavaa pelitapaa sataprosenttisesti.

Ismo Lehkonen

Pelicans

Viime kauden sijoitus: 10. Hävisi 1. pudotuspelikierroksella KooKoolle.

Tulleet pelaajat: Peter Andersson (p, SWE), Viktor Persson (p, SWE), Saku Salminen (p), Aleksi Varttinen (p), Anton Mylläri (p, SWE), Joni Ikonen (kh), Lars Bryggman (h, SWE), Jonas Enlund (h), Lenni Killinen (h).

Lähteneet pelaajat: Karlis Cukste (p, LAT), Joonas Jalvanti (p), Mikko Kokkonen (p), Mikko Kousa (p), Aleksi Laakso (p), Alex Lindroos (p), Hannes Björninen (kh), Henri Nikkanen (kh), Brad Lambert (h), Jesse Saarinen (h), Jiri Smejkal (h, CZE), Antti Tyrväinen (h).

Mihin suuntaan menee Lahden Pelicans. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Mitä Pelicans haluaa olla?

Pelicansilla oli hyvä hetki Petri Matikaisen ja sen jälkeen Ville Niemisen ensimmäisellä kaudella, mutta en oikein saa kiinni, mihin Pelicans on menossa. Hankinnat ovat taloudellisista syistä jääneet ohkaisiksi. Maalivahti Patrik Bartosakia on hehkutettu, mutta onko hän oikeasti riittävän hyvä ykkösmaalivahti ja miten hänen yksityiselämänsä käänteet on käsitelty?

En näe sen tapahtuvan, että 5–8 nuorta pelaisi elämänsä kauden tuossa ympäristössä. Joukkueessa on pieniä pilkahduksia, mutta olen todella huolestunut. Valoa ei ole kauheasti tunnelin päässä.

Päävalmentaja Tommi Niemelä on saanut työrauhan, mutta projekti on jämähtänyt paikalleen. Minulla on olo, että hän on ainakin lähellä olla ensimmäinen valmentaja, joka saa potkut.

Topi Nättinen

SaiPa

Viime kauden sijoitus: 14.

Tulleet pelaajat: Jere Huhtamaa (mv), Seamus Donahue (p, USA), Aaron Irving (p, CAN), Greg Moro (p, CAN), Antoine Morand (kh, CAN), Kevin Fitzgerald (kh, USA), Nicolas Werbik (kh, CZE), Jaedon Descheneau (h, CAN), Ville Meskanen (h), Gustav Olhaver (h, SWE), Kristian Pospisil (h, SVK), Rasmus Ruusunen (h).

Lähteneet pelaajat: Juho Markkanen (mv), Cody Porter (mv, CAN), Simo-Pekka Riikola (p), Aapo Sarell (p), Mikko Juusola (h), Sergei Monahov (h, RUS), Oliver Okuliar (h, SVK), Ville Petman (h).

Pekka Virta aloittaa toisen kautensa SaiPan päävalmentajana. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Riittääkö Pekka Virran kärsivällisyys?

Viime keväänä ja jo joskus syksylläkin oli lehdistötilaisuuksissa viitteitä, että Pekka Virta ei ollut kauhean tyytyväinen. Hänestä näkyi valtava pettymys.

Virta on ollut KalPassa ja Lukossa projektivalmentajana, mutta niissä seuroissa pohja oli vähän parempi. SaiPa oli heikossa tilanteessa, joten pääsikö se jopa yllättämään, että kausi oli noin heikko?

SaiPalla on mahdollisuudet selvästi parempaan kuin viime kaudella, mutta on myös kysymysmerkkejä. Heillä on kuitenkin vain noin kaksi ketjullista liigamitat täyttäviä hyökkääjiä.

Kuinka pitkälle Virta jaksaa näillä pelaajilla ja haluaako hän vaihdoksia? Riittääkö kärsivällisyys odottamaan jouluun, että pelitapa on iskostunut ja pelaajat oppivat?

Topi Nättinen

Sport

Viime kauden sijoitus: 12.

Tulleet pelaajat: Aatu Aarnio (p), Juuso Pulli (p), Simon Hjalmarsson (h, SWE), Mikko Juusola (h), Henry Karjalainen (h), Janne Keränen (h), Jens Lööke (h, SWE), Mikko Salmio (h).

Lähteneet pelaajat: Aleksi Mäkelä (p), Bobbo Petersson (p), Victor Westermarck (p), Filip Riska (kh), Jonne Virtanen (h), Michael Keränen (h), Roope Talaja (h), Olavi Vauhkonen (h), Aaro Vidgren (h).

Kuparisaaren henki on muuttunut Sportin noustua SM-liigaan. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Onko tämä se Sport, joka liigaan aikoinaan haluttiin?

Sport oli Mestiksessä suuri, luonteikas ja karismaattinen. Vierasfanien pelkäämä. Sport oli brändi. Heillä oli täysin poikkeuksellinen fanikulttuuri ja Kuparisaaren henki oli erilainen kuin missään muussa suomalaisessa jäähallissa.

Sport haastoi karsinnoissa liigajoukkueita ja pelasi Ässiä vastaan noususta seitsemännessä ottelussa. Vaasa oli pahin ja hienoin paikka pelata. Se oli kaikkien huulilla.

Mestiksestä tuttu Sport on enää vain muisto menneeltä vuosikymmeneltä. Vaasa ei ole enää pahin paikka vierasjoukkueelle. Kokenut joukkue taistelee, mutta halli on usein aneeminen. Joukkue ei saa tukea yleisöltä.

Vaasa on todella hieno urheilukaupunki. Heillä on uusi areena ja markkina-alue hallinnassa täydellisesti. Sport voisi olla jotain suurta ja sillä on potentiaalia olla todella uskottava liigaorganisaatio. Jos liigaan nousu ei ole kokonaan murentanut Sportin menestyksekästä ja historiallista identiteettiä, niin se on ainakin hyvin lähellä.

Topi Nättinen

Tappara

Viime kauden sijoitus: 1. Voitti puolivälierissä Lukon, välierissä KooKoon ja finaaleissa TPS:n.

Tulleet pelaajat: Valtteri Kemiläinen (p), Kasper Kulonummi (p), Maksim Matushkin (p, SWE/RUS), Ben Thomas (p, CAN), Jori Lehterä (kh), Philip Granath (h, NOR), Tyler Kelleher (h, USA), Niko Ojamäki (h).

Lähteneet pelaajat: Janins Kalnins (mv, LAT), Kari Piiroinen (mv), Brady Austin (p, CAN), Tomas Hamara (p, CZE), Santtu Kinnunen (p), Otto Leskinen (p), Saku Salminen (p), Tyler Morley (kh, CAN), Kyle Platzer (kh, CAN), Charles Bertrand (h, FRA), Anton Levtchi (h), Joona Luoto (h), Jukka Peltola (h).

Tappara juhli viime keväänä Suomen mestaruutta. Kuva: Tomi Hänninen

Kannattaako toimivaa systeemiä muuttaa?

Tapparan valmennus muuttuu tämän kauden jälkeen ja pitkä aikakausi päättyy. Kautta rantain on kuulunut kutinaa, että seurajohto ei ole ollut tyytyväinen, miten Tappara pelaa. Se haluaisi uudessa hallissa viihdearvoltaan rohkeampaa ja rapsakkaampaa pelaamista.

Se on mielenkiintoinen ajatus, sillä Tappara on dominoinut monta vuotta kärkipään taistelua. Eikö se ole kelvannut? Onko käynyt niin, että Tappara on kateellinen Ilveksen raikkaampaan dominointiin mediapuolella ja viihdearvoon jään tasolla?

Taistelu maksavasta yleisöstä on kovaa. Tappara on nostanut kissan pöydälle ja haluaa tuotteestaan viihdearvoltaan paremman. Se on mielenkiintoista.

Miten Jussi Tapola ajattelee? Haluaako hän pitää kiinni omasta ajatuslinjastaan, että tällä tavalla puksuttaen joukkue menestyy?

Tapolakin tiedostaa, että hänen täytyy pystyä myymään omaakin osaamistaan ja keksittävä uusia juttuja, jos haluaa olla jatkossa valmentajana. Uskaltaako hän lähteä siihen, että laittaa peliä raikkaammaksi noin uudistuneella joukkueella?

Pelihän sen näyttää, mitä tuote on. Tapparalla on kaikki pelimerkit pelata jopa riskilläkin voittavaa jääkiekkoa. Heillä on erittäin laadukas joukkue.

Ismo Lehkonen

TPS

Viime kauden sijoitus: 2. Voitti puolivälierissä HIFK:n, välierissä Ilveksen ja hävisi finaaleissa Tapparalle.

Tulleet pelaajat: Lassi Lehtinen (mv), Teemu Kivihalme (p), Antti Tuomisto (p), Aaron Hakala (kh), Arttu Ilomäki (kh), Kai Kantola (h), Scott Kosmachuk (h, CAN), Viljami Marjala (h), Anthony Rech (h, FRA), Pavol Skalicky (h, SVK).

Lähteneet pelaajat: Andrei Karejev (mv, RUS), Elmeri Eronen (p), Eemil Viro (p), Johan Ivarsson (p, SWE), Ville Lajunen (p), Mitch Hults (kh, USA), Juuso Pärssinen (kh), Vjatsheslav Ushenin (kh, RUS), Samuli Vainionpää (kh), Jaedon Descheneau (h, CAN), Eetu Liukas (h), Markus Nurmi (h), Jack Rodewald (h, CAN), Vladislav Ushenin (h, RUS).

TPS on edennyt kahtena vuonna peräkkäin SM-liigan finaaleihin. Kuva: Tomi Hänninen

Ulkomaalaiset eturivissä vai jälleen kerran taustalla?

Viime kaudella näkyi selvästi, että TPS:n ulkomaalaiset Niklas Arellia lukuun ottamatta eivät auttaneet eturiviä. Juuso Pärssisen ketju oli tulosyksikkö ja varsinkin finaaleissa Jussi Tapolan Tappara pimitti ketjun totaalisesti pois.

Nyt ykköskenttä on lähtenyt pois (Mikael Pyyhtiä voi palata NHL:stä), joten katseet kiinnittyvät ulkomaalaisiin. Pavol Skalicky on hankittu maaliruiskuksi, mutta entä muut?

Täytyy muistaa, että puhumme kuitenkin TPS:n satavuotisjuhlakaudesta ja se on jäänyt nyt kahdesti perättäin hopealle.

Turkulaiset ovat myös aika nirsoja sen suhteen, kannattaako ulkomailta hankkia rivimiehiä. Nyt he ovat olleet useamman vuoden täytepelaajia ja osa on istunut katsomossa.

Ismo Lehkonen

Porin Ässät

Viime kauden sijoitus: 15.

Tulleet pelaajat: Niklas Rubin (mv, SWE), Aleksi Laakso (p), Ian McCoshen (p, USA), Markus Phillips (p, CAN), Will Graber (kh, USA), Jan-Mikael Järvinen (kh), Dominic Turgeon (kh, USA/CAN), Jesse Joensuu (h), Joachim Rohdin (h, SWE), Roope Talaja (h)

Lähteneet pelaajat: Linus Söderström (mv, SWE), Konstantin Volkov (mv, RUS); Jacob Andersson (p, SWE), Shawn Lalonde (p, CAN), Santeri Lukka (p), Aleksi Matinmikko (p), Olli Vainio (p), Jarno Kärki (kh), Nick Moutrey (kh, CAN), Albin Eriksson (h, SWE), Lenni Killinen (h), Jasper Lindsten (h), Valtteri Pihlajamäki (h), Sakari Salminen (h).

Jesse Joensuu palasi kasvattajaseuraansa Porin Ässiin. Kuva: All Over Press/Tomi Jokela

Onko porilainen luonne katoavaa kansanperinnettä?

Porin Ässiä viime vuosina katsoneena olen kyseenalaistanut, onko porilainen luonne katoavaa kansanperinnettä. "Steriili tussuttelu", mitä patapaidat ovat viime vuosina esittäneet, ei kiinnosta ketään. Kukaan ei saavu seisomakatsomoon. Se yleisö voi pahoin.

Vanhan liiton brändi ei tietenkään sovi tähän päivään, mutta porilainen yleisö saadaan taas joukkueen taakse, kun mukana on härskiä fyysisyyttä.

Jesse Joensuu oli erittäin tärkeä hankinta. Hän on luonteeltaan sellainen porilainen, joka ei suostu siihen, että iskuja tulee joka puolelta. Hän on varmasti viereltä katsonut Porin Ässiä ja halunnut lähteä eturivin soihdunkantajaksi.

Ässien esittämä taaperrus on ollut noloa. Nyt heidän on saatava sellainen meininki, että tuo joukkue ei luovuta missään vaiheessa. Ässien pitää olla kotipeleissä isäntä talossa, minkä kaikki aistivat. Sieltä ei saa hakea yhtään ilmaista senttiä tai sekuntia.

Ismo Lehkonen

Lue myös:

Tällaisen johtajan SM-liiga sai – Kati Kivimäki uskoo, että hänellä on paljon annettavaa Suomen suurimmalle sarjalle: "Tulossa kaikkien aikojen kausi"

SM-liigassa pelasi vielä viime kaudella 14 venäläistä, nyt heitä on vain yksi – näin Lukko-pomo kommentoi maalivahtinsa sopimusta

Kommentti: SM-liiga näytti Jokereille, kuka käskee – samalla avautui huima näkymä sarjan avaamisesta

Suosittelemme sinulle