Hyppää sisältöön

Talveksi odotettu sähkökriisi näyttääkin yllättäen hellittävän – joulukuun hinta romahtanut jo kolmanneksen

Sähköpörssissä hinnat heilahtelevat rajusti, mutta parin viikon ajan suunta on ollut alaspäin. Joulukuun futuurihinta putosi jo lähes 40 prosenttia huipustaan.

Grafiikka sähkön futuurihinnan kehityksestä.
Kuva: Rea Lemström / Yle
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Paniikkia lähestyneet tunnelmat sähkömarkkinoilla ovat alkaneet rauhoittua ja hinnat ovat kääntyneet selvään laskuun.

Vielä pari viikkoa sitten esimerkiksi joulukuun sähkötoimitukset hinnoiteltiin huikeaan 530 euroon megawattitunnilta, mutta nyt hinta on pudonnut 335 euroon. Futuurihinta on romahtanut huipustaan siis 37 prosenttia.

Elokuun lopussa alkanut hintojen lasku jatkuu edelleen nopeana. Eilen hinnat putosivat kymmenisen prosenttia. Se on epätavallisen paljon yhden päivän muutokseksi, sillä tavallisesti kokonaisen kuukauden hintavaihtelut ovat hitaita.

Lokakuun hinta putosi eilen noin yhdeksän, marraskuun lähes kahdeksan ja joulukuun hinta lähes kaksitoista prosenttia.

LUT-yliopiston apulaisprofessori Samuli Honkapuro arvioi, että ainakin tämän viikon hintojen laskua selittää osaltaan Suomen ja Ruotsin hallitusten lupaama tuki energiayhtiöilleen.

Se rauhoitti pahimpia pelkoja jopa suuryhtiöiden konkursseista ja pohjoismaisen sähkömarkkinan kaaoksesta.

– Sopiminen vakuusrahoituksesta on rauhoittanut markkinoita. Nyt voidaan luottaa siihen, että toimijat pystyvät täyttämään velvoitteensa, Honkapuro sanoo.

Sähkömarkkinoilla vaarallisen ketjureaktion uhka

Futuurimarkkinoilla yhden sähköyhtiön kyvyttömyys maksaa vakuuksia tulevista sähkötoimituksistaan olisi pitänyt kattaa muilta yhtiöiltä kerättävillä suuremmille vakuusmaksuilla. Se olisi voinut johtaa ketjureaktioon, joka pahimillaan olisi uhannut Pohjoismaiden ja Baltian sähkömarkkinoiden toimintaa.

Mitä korkeammaksi futuurien hinnat nousevat, sitä suurempia vakuusmaksut ovat. Esimerkiksi Fortumilla vakuusmaksuihin sidottu potti nousi useisiin miljardeihin euroihin.

Näiden vakuusmaksuvelvoitteiden takia valtio lupasi Fortumille eilen yli kahden miljardin euron kriisilainan.

Lainan tarkoitus on ensisijassa estää Fortumin kassan tyhjentyminen, mutta lisäksi sillä on ollut markkinoita rauhoittava vaikutus. Se puolestaan helpottaa Fortumin tilannetta.

Kun futuurien hinnat laskevat, se vähentää myös Fortumin tarvetta turvautua kalliiseen valtion kriisirahoitukseen.

Vaikka sähkön futuurihintojen laskusuunta on jatkunut jo elokuun lopusta, hintavaihteluiden pysyminen suurena kertoo yhä epävarmuudesta.

EU:n lupaama hintakatto kaasulle ratkaisee paljon

Suuret odotukset kohdistuvat ylihuomenna perjantaina EU:n energiaministerien kokoukseen. Jo tänään komissio kertoi ehdottavansa venäläiselle maakaasulle hintakattoa, jolla pyritään laskemaan kaasulla tuotettavan sähkön hintaa.

Uudet säännöt luovat markkinoille epävarmuutta, joka näkyy tavallista suurempina hintojen vaihteluna. Elokuun lopun hätäily markkinoilla on kuitenkin rauhoittunut.

– Kovimmista hinnoista on tultu alaspäin. Se kertoo rauhoittumisesta ja luottamuksesta siihen, että talvella energiaa riittää – vaikka sen hinta onkin edelleen kova normaalin verrattuna.

Normaaliksi markkinatilannetta ei tosiaan voi vieläkään luonnehtia.

Kun vuosi sitten pörssisähkö maksoi noin 70 euroa megawattitunnilta, nyt pelkästään hintamuutokset saatavat olla kuukaudessa lähes kaksi sataa euroa.

Honkapuro muistuttaakin, että markkinatilanteen rauhoittumisesta huolimatta perusongelmaa on ja pysyy.

– Suurin haaste on se, että sähkön tarjontaa on liian vähän kysyntään verrattuna. Eikä sitä teknistä faktaa pystytä nopeasti muuttamaan. Mitään hokku-pokkus -temppua ei ole EU:ltakaan odotettavissa tähän kriisiin.

Voit keskustella aiheesta 8.9. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Rahoitusprofessori arvioi, että Fortum olisi voinut mennä konkurssiin ilman hätälainapakettia

Valtio valmisteli ohituskaistalta Fortumille yli 2 miljardin kriisilainan Solidiumin kautta – näin toimitusjohtaja Rauramo kommentoi lainaa

Suosittelemme