Hyppää sisältöön

Outokumpu siirtää ferrokromiuuninsa käynnistämistä sähkön korkean hinnan takia – ferrokromin tuotanto jatkuu 70 prosentin kapasiteetilla

Outokummun Tornion terästehtaalla on kaikkiaan kolme ferrokromiuunia. Päätöksellä ei ole vaikutusta Outokummun muuhun terästuotantoon.

Outokumpu toimii maailmanlaajuisilla ruostumattoman teräksen markkinoilla. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Poikkeuksellisen korkeiden energiahintojen ja epävakaiden energiamarkkinoiden takia ruostumattoman teräksen tuottaja Outokumpu Oyj on päättänyt viivästyttää yhden ferrokromiuunin uudelleen käynnistämistä kunnossapitoseisokin jälkeen.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että kunnossapitoseisokki on aloitettu keskiviikkona.

– Energian hinnat ovat nousseet merkittävästi, mikä on vaikuttanut negatiivisesti kustannuskilpailukykyymme muihin kuin eurooppalaisiin kilpailijoihimme verrattuna. Toivomme, että sekä Euroopan unionissa että kansallisella tasolla ryhdytään määrätietoisiin toimiin energiamarkkinoiden vakauttamiseksi, sanoo Ferrochrome-liiketoiminta-alueen johtaja Martti Sassi sanoo.

Uunin uudelleenkäynnistys oli alun perin suunniteltu viikolle 40. Ferrokromin tuotanto Torniossa jatkuu noin 70 prosentilla sen täydestä kapasiteetista.

Päätöksellä ei ole vaikutusta Outokummun muuhun terästuotantoon.

– Olemme jo optimoineet ferrokromituotantoa siten, että emme tuota sitä korkeimmilla sähkön tuntihinnoilla välttyäksemme pahimmilta hintapiikeiltä. Päätös siirtää yhden uunin käynnistämistä on jatkoa ferrokromituotannon optimoinnille, kertoo Sassi.

Outokummun tiedotteessa korostetaan, että Suomessa Olkiluoto 3 -ydinvoimalalla on merkittävä rooli sähkömarkkinoiden vakauttamisessa, ja on elintärkeää, että voimalaitos saadaan tänä vuonna käyttöön energiamarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

Outokumpu käyttää Euroopan toiminnoissaan noin neljä terawattituntia sähköä. Se on lähellä Helsingin sähkön kokonaiskulutusta.

Ruostumattoman teräksen tuotanto tavanomaisella tasolla

Outokummun ferrokromituotannon vähentämisestä huolimatta yhtiön ruostumattoman teräksen tuotanto pysyy tammi–kesäkuun osavuosikatsauksessa ennakoidulla tasolla, eivätkä toimenpiteet vaikuta asiakastoimituksiin tai kolmannen neljänneksen taloudellisiin näkymiin.

Outokumpu kertoo tiedottavansa viimeisen vuosineljänneksen näkymistä 3. marraskuuta, jolloin yhtiö julkistaa kolmannen neljänneksen tuloksensa.

Ferrokromi on raudan ja kromin seos, ja se on välttämätön raaka-aine ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Ferrokromin tuotannon osuus koko Outokummun sähkönkulutuksesta Suomessa on yli 50 prosenttia.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Outokumpu on pienentänyt hiilijalanjälkeään teräksen tuotannossa – vähennys on tehty biopolttoaineilla ja vähähiilisellä sähköllä

Outokummun usko Hanhikiven ydinvoimalaan loppui, joten teräsjätti kirjasi sijoituksensa alas jo viime vuonna – Ukrainan sota vahvisti epäilyt

Suosittelemme sinulle