Hyppää sisältöön

Britannian uusi pääministeri sai tulikasteensa parlamentissa: Liz Truss lupaili briteille helpotusta Pohjanmeren kaasusta ja öljystä

Truss ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer kiistelivät pääministerin kyselytunnilla odotetusti verotuksesta ja pilviin nousseesta energian hinnasta.

Britannian uusi pääministeri Liz Truss sanoi ensimmäisellä kyselytunnillaan, ettei talouskasvua saada aikaan verottamalla.
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Britannian uuden pääministerin, konservatiivien Liz Trussin ensimmäinen kyselytunti parlamentissa kulki kovalla sykkeellä ja kiihkeissä tunnelmissa.

Truss ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer kiistelivät odotetusti verotuksesta ja pilviin nousseesta energian hinnasta.

Starmerin mukaan energiateollisuus tekee kahden vuoden aikana 170 miljardin punnan voitot. Hän kysyi joutuvatko kuluttajat maksamaan tämän.

Huomenna hallituksensa energiasuunnitelman julkistava Truss sanoi, että Britannian on lisättävä omaa energian tuotantoa. Hänen mukaansa energiapakettia ei makseta windfall-veron tuotoilla.

Windfall-vero tarkoittaa energiayhtiöiden poikkeuksellisten suurten tuottojen verottamista.

Truss väläytti briteille helpotusta Pohjanmeren kaasun- ja öljyntuotannon lisäämisestä ja ydinvoimaan investoimisesta. Energiapaketista Truss lupasi apua sekä kansalaisille että yrityksille.

Starmer sanoi Trussin esittävän enemmän lainaa kuin on tarpeen. Työväenpuolueen johtajan mukaan veronmaksajat joutuvat kärsimään tästä.

– Emme saa talouskasvua aikaan verottamalla. Talous saadaan kasvuun houkuttelemalla sijoituksia ja pitämällä verot alhaisina. Sillä tavalla pystymme luomaan työpaikkoja ja mahdollisuuksia, Truss vastasi Starmerille.

Starmer kuittasi uudelle pääministerille, ettei vauraiden suosimisessa ole mitään uutta konservatiivijohtajalta.

Truss vastasi, ettei ole myöskään mitään uutta siinä, että työväenpuolueen johtaja vaatii veronkorotuksia.

Kärkipaikoilla ei ole valkoisia miehiä

Trussin uusi kabinetti kokoontui tänään ensimmäisen kerran ennen kyselytuntia.

Trussin varapääministerinä ja hallituksen kakkosnaisena on aloittanut Thérèse Coffey, joka toimii myös terveysministerinä.

Uusi ulkoministeri on James Cleverly, uusi sisäministeri on Suella Braverman ja uusi valtiovarainministeri on Kwasi Kwarteng.

Ensimmäistä kertaa neljän kärkiministerin tehtävissä ei ole yhtään valkoista miestä.

Puolustusministerinä jatkaa Ben Wallace ja uusi yritysministeri on Jacob Rees-Mogg. Ympäristöministeri puolestaan on Ranil Jayawardena.

Trussin kabinetissa ei ole mukana ainuttakaan hänen vastaehdokkaanaan pääministerikilpailussa olleen Rishi Sunakin tukijaa. Mukana eivät ole esimerkiksi entinen varapääministeri Dominic Raab tai entinen sisäministeri Priti Patel.

Lisää aiheesta:

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss

Britannia saa uuden pääministerin tänään – valtaosa briteistä uskoo jo nyt, että ennakkosuosikki Liz Truss epäonnistuu tehtävässä

Britannian seuraava pääministeri on todennäköisesti Liz Truss – tällainen on Rautarouvan perintömanttelia ylleen pukeva ulkoministeri

Britannia sai uuden pääministerin, joka haluaa laskea veroja ja kutistaa valtiota. Pystyykö Liz Truss ylittämään puolueensa jakolinjat, joihin hänen edeltäjänsä ovat kaatuneet? Uutispodcastissa asiaa analysoi akatemiatutkija Timo Miettinen.

Suosittelemme sinulle