Hyppää sisältöön

Spekulaatiot vellovat Turussa kerrostalojen putkilukkoavainten ympärillä – Turku Energia: Tapaus ei johdu meidän huolimattomuudestamme

Turku Energialta on varastettu kaksi kerrostalojen putkilukkoihin sopivaa avainta vuosia sitten. Samoja avaimia on teillä tietymättömillä 170 kappaletta Turun Puhelimen peruina. Asiasta on tehty esitutkintaa.

Putkilukkoja seinässä
Putkilukkoja käyttävät muun muassa sähkö- ja vesilaitokset. Niiden sisällä on avain kerrostalon yleisiin tiloihin ja huoltotiloihin. Kuvituskuva. Kuva: Mari Siltanen / Yle
Päivi Leppänen

Turun Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) tiistaina, että rikolliset ovat saaneet Turussa haltuunsa lähes kaikkien kerrostaloyhtiöiden putkilukkojen avaimen. Käytännössä heillä on pääsy ainakin kyseisten taloyhtiöiden yleisiin tiloihin ja huoltotiloihin, ei kuitenkaan asuntoihin.

Putkilukko on tyypillisesti kerrostalon ulkoseinässä oleva avainsäilö – sylinteri, jossa säilytetään kiinteistön reittiavainta.

Varmistamattomien tietojen mukaan avain olisi peräisin Turku Energialta.

Asiasta on tehty rikosilmoitus ja poliisin esitutkintaa.

Tapausta on selvitelty myös Turku Energiassa. Toimitusjohtaja Timo Honkanen kertoo, että heiltä on varastettu kaksi putkilukkoihin sopivaa avainta vuosia sitten.

– Mutta tiedetään myös, että kahden avaimen lisäksi teillä tietymättömillä on samoihin putkilukkoihin sopivia avaimia noin 170 kappaletta. Ne ovat Turun Puhelimen peruja. Ei ole mitään tietoa, missä ne ovat ja mitä niille on tapahtunut.

Turun Puhelin on jo poistunut markkinoilta.

Rikosylikonstaapeli Kimmo Laajavuori kertoo tänään Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) tietävänsä tämän vuoden puolelta Turun seudulta neljä tapausta, joissa taloyhtiön putkilukkoon on kajottu. Kaksi näistä on tältä kesältä, eikä toisessa tapauksessa taloyhtiöstä varastettu mitään. Tapauksissa ei ole tässä vaiheessa epäiltyjä.

Turku Energia ihmeissään korvausvaatimuksista

Putkilukkojen avainten ympärillä liikkuu nyt paljon erilaisia spekulaatiota. Jos avainta on käytetty rikolliseen toimintaan, kukaan ei tiedä, mikä tuntemattomilla teillä olevista avaimista on ollut käytössä.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että juuri meidän avaimellamme olisi tehty murtoja. Mutta ei se mahdotontakaan ole, Timo Honkanen Turku Energiasta sanoo.

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen seisoo hymyilevänä kauppakeskuksen käytävällä
– Ei ole mitään tietoa, missä kadoksissa olevat avaimet ovat ja mitä niille on tapahtunut, sanoo Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut yhtä turkulaista isännöintiyhtiön edustajaa. Hänen mielestään Turku Energian pitäisi nyt tyhjentää putkilukot ja sarjoittaa ne uudelleen.

Turun Energian toimitusjohtaja hämmästelee väitettä.

– Jos vika olisi meidän, tuota voisi ehkä jotenkin miettiä. Emme kuitenkaan tiedä, onko käytetty meiltä varastettua kahta avainta vai yhtä niistä 170 muusta avaimesta, joiden olinpaikkaa ei nyt tiedetä.

Timo Honkanen muistuttaa, että tapaus ei ole johtunut Turku Energian huolimattomuudesta, vaan siitä, että yhtiön työautoihin murtauduttiin, ja sieltä vietiin tavaraa ja avaimet.

– Jos joku varastaa meidän työautomme ja ajaa sillä kolarin, emme me voi olla siitäkään vastuussa. Sama logiikka.

Lue lisää:

TS: Rikolliset ovat saaneet haltuunsa lähes kaikkien kerrostaloyhtiöiden putkilukkojen avaimen Turussa

Miksi talojen seinissä on lukkoja? – selitys löytyy palomiehiltä ja vesilaitokselta

Suosittelemme sinulle