Sunnuntain vaaleissa Ruotsin seuraavan pääministerin paikasta kisaavat maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja sosiaalidemokraattien johtaja Magdalena Andersson ovat kohdanneet Ruotsin television SVT:n vaaliväittelyssä. Ohjelma eteni yleisökysymysten tahdissa ja käsiteltäviä aiheita olivat muun muassa jengirikollisuus, elinkustannusten nousu ja ongelmat maahanmuuttajien integraatiossa.
Lähetys alkoi kysymyksillä elinkustannuskriisistä. Kristersson syytti demarihallitusta Ruotsin energiakriisin pahentamisesta ydinvoiman alasajon vuoksi. Andersson vastasi vetoamalla Euroopan laajuisten energiamarkkinoiden toiminnan parantamiseen ja painotti Venäjän presidentin Vladimir Putinin käyttävän energiaa aseena Eurooppaa vastaan.
Yleisökysymykseen elinkustannusten nousun perheille aiheuttamien ongelmien helpottamisesta Andersson vastasi hänen johtamansa hallituksen keskittyvän niihin, jotka ovat vaikeimmassa asemassa.
– Suojelemme ruotsalaisia talouksia, yrityksiä ja hyvinvointia, Andersson lupasi.
Kristersson painotti, että hänen johtamansa hallitus auttaisi kotitalouksia polttoaineen hintaa ja veroja alentamalla.
– Ei ole hallitusta, joka voisi täysin pelastaa kotitaloudet inflaatiolta ja taantumalta, mutta minun hallitukseni auttaa, Kristersson lupasi.
Maahanmuuttoteema sai syytökset lentelemään
Anderssonilta vaadittiin yleisökysymyksessä selitystä tämän aiemmalle kommentille, ettei hän halua Ruotsiin "Somalitowneja". Hän selitti tarkoittaneensa, ettei halua etnisesti eriytyneitä asuinalueita. Kristersson jatkoi teemasta sanomalla, että Ruotsilla on valtavia ongelmia integraation kanssa.
Andersson täydensi vastaustaan sanomalla, että segregaation vähentämisellä puututaan myös rikollisuuteen. Kristerssonin mielestä tämä ei riitä, vaan maahanmuuttoa täytyy rajoittaa.
Anderssonin mielestä liberaali maahanmuuttopolitiikka tuli perintönä vuosien 2006–2014 kokoomushallitukselta, ja linjaa on jo kiristetty.
Kristersson vaati, että otteita jengirikollisuutta vastaan on kiristettävä Tanskan esimerkkiä noudattaen. Tässä puoluejohtajat löysivät yhteisen linjan, sillä myös Andersson haluaa tiukentaa otetta rikollisia vastaan. Kristerssonin mukaan riittävää yhteistyötä puolueiden välillä ei kuitenkaan ole, sillä hänestä demarihallitus on hidastellut muutosten tekemisessä.
Myös yleisökysymys monien työnantajien kokemasta työvoimapulasta johti keskustelun integraatio- ja segregaatio-ongelmiin.
– Ruotsissa on aivan liikaa ihmisiä, jotka eivät voi tienata elantoaan, sanoi Andersson ja lupaili toimia muun muassa ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi.
Kristersson vaati valtion maksamien tukien rajoittamista ihmisten saamiseksi töihin.
Poliittisten blokkien kannatus aivan tasoissa
Nykyisen pääministerin Anderssonin ja opposition suurinta valtiopäiväpuoluetta tällä hetkellä johtavan Kristerssonin kohtaamiseen kohdistuu erityisen suurta mielenkiintoa, sillä mielipidemittausten perusteella tilanne puolueblokkien välillä on muutama päivä ennen valtiopäivävaaleja käytännössä tasoissa.
Sekä Anderssonin punavihreä blokki että Kristerssonin porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien blokki olisivat esimerkiksi Dagens Nyheterin julkaiseman mielipidetiedustelun perusteella saamassa noin 49 prosentin kannatuksen.
Anderssonin blokkiin lasketaan sosiaalidemokraattien lisäksi vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue. Kristerssonin blokissa ovat maltillisen kokoomuksen lisäksi ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja liberaalit.
Oman lisämausteensa tilanteeseen tuo se, että ruotsidemokraatit ovat vaalien lähestyessä kasvattaneet kannatustaan ohi kokoomuksen ja olleet useissa mittauksissa suurin oikeistoblokin puolueista.
Aftonbladetin mukaan demareiden piiristä ehdittiinkin jo esittää, että puoluejohtajien kaksintaisteluun kutsuttaisiin Kristerssonin sijaan ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson. Åkessonilla ei muiden puolueiden ottamien kantojen vuoksi kuitenkaan ole käytännössä mahdollisuuksia nousta pääministeriksi, vaikka ruotsidemokraattien kannatus olisikin vaaleissa maltillista kokoomusta suurempi.
Lisää aiheesta:
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri ei pidä vaatimusta hallitukseen pääsystä kohtuuttomana
Analyysi: Jännitys kiristyy Ruotsin vaaleissa – ruotsidemokraatit nyt kokoomusta suurempi