Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministeriehdokkaat kohtasivat kaksintaistelussa, maahanmuutto ja rikollisuus saivat keskustelun kiihtymään

Sosiaalidemokraattien johtajan, nykyisen pääministerin Magdalena Anderssonin ja maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin puolueblokit ovat mielipidetiedustelujen mukaan aivan tasoissa.

Ulf Kristersson ja Magdalena Andersson taustallaan Ruotsi lippuja.
Ulf Kristersson ja Magdalena Andersson esiintyivät harvinaisen sopuisasti kertoessaan 16. toukokuuta Ruotsin päätöksestä hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Kohtaaminen ei ollut yhtä sopuisa keskiviikkoillan vaalitentissä. Kuva: Henrik Montgomery / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntain vaaleissa Ruotsin seuraavan pääministerin paikasta kisaavat maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja sosiaalidemokraattien johtaja Magdalena Andersson ovat kohdanneet Ruotsin television SVT:n vaaliväittelyssä. Ohjelma eteni yleisökysymysten tahdissa ja käsiteltäviä aiheita olivat muun muassa jengirikollisuus, elinkustannusten nousu ja ongelmat maahanmuuttajien integraatiossa.

Lähetys alkoi kysymyksillä elinkustannuskriisistä. Kristersson syytti demarihallitusta Ruotsin energiakriisin pahentamisesta ydinvoiman alasajon vuoksi. Andersson vastasi vetoamalla Euroopan laajuisten energiamarkkinoiden toiminnan parantamiseen ja painotti Venäjän presidentin Vladimir Putinin käyttävän energiaa aseena Eurooppaa vastaan.

Yleisökysymykseen elinkustannusten nousun perheille aiheuttamien ongelmien helpottamisesta Andersson vastasi hänen johtamansa hallituksen keskittyvän niihin, jotka ovat vaikeimmassa asemassa.

– Suojelemme ruotsalaisia talouksia, yrityksiä ja hyvinvointia, Andersson lupasi.

Ulf Kristersson vilkuttaa vierellään bussi, jonka kyljessä on hänen kuvansa.
Ulf Kristersson kampanjoi Uppsalassa 7. syyskuuta. Kuva: Christine Olsson / EPA

Kristersson painotti, että hänen johtamansa hallitus auttaisi kotitalouksia polttoaineen hintaa ja veroja alentamalla.

– Ei ole hallitusta, joka voisi täysin pelastaa kotitaloudet inflaatiolta ja taantumalta, mutta minun hallitukseni auttaa, Kristersson lupasi.

Maahanmuuttoteema sai syytökset lentelemään

Anderssonilta vaadittiin yleisökysymyksessä selitystä tämän aiemmalle kommentille, ettei hän halua Ruotsiin "Somalitowneja". Hän selitti tarkoittaneensa, ettei halua etnisesti eriytyneitä asuinalueita. Kristersson jatkoi teemasta sanomalla, että Ruotsilla on valtavia ongelmia integraation kanssa.

Andersson täydensi vastaustaan sanomalla, että segregaation vähentämisellä puututaan myös rikollisuuteen. Kristerssonin mielestä tämä ei riitä, vaan maahanmuuttoa täytyy rajoittaa.

Magdalena Andersson taustallaan demareiden logo.
Magdalena Andersson vaalitilaisuudessa Uppsalassa 7. syyskuuta. Kuva: Pontus Lundahl / EPA

Anderssonin mielestä liberaali maahanmuuttopolitiikka tuli perintönä vuosien 2006–2014 kokoomushallitukselta, ja linjaa on jo kiristetty.

Kristersson vaati, että otteita jengirikollisuutta vastaan on kiristettävä Tanskan esimerkkiä noudattaen. Tässä puoluejohtajat löysivät yhteisen linjan, sillä myös Andersson haluaa tiukentaa otetta rikollisia vastaan. Kristerssonin mukaan riittävää yhteistyötä puolueiden välillä ei kuitenkaan ole, sillä hänestä demarihallitus on hidastellut muutosten tekemisessä.

Myös yleisökysymys monien työnantajien kokemasta työvoimapulasta johti keskustelun integraatio- ja segregaatio-ongelmiin.

– Ruotsissa on aivan liikaa ihmisiä, jotka eivät voi tienata elantoaan, sanoi Andersson ja lupaili toimia muun muassa ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi.

Kristersson vaati valtion maksamien tukien rajoittamista ihmisten saamiseksi töihin.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja sosiaalidemokraattien johtaja Magdalena Andersson kohtasivat keskiviikkona Ruotsin television SVT:n vaaliväittelyssä. Katso lähetyksen tallenne tästä.

Poliittisten blokkien kannatus aivan tasoissa

Nykyisen pääministerin Anderssonin ja opposition suurinta valtiopäiväpuoluetta tällä hetkellä johtavan Kristerssonin kohtaamiseen kohdistuu erityisen suurta mielenkiintoa, sillä mielipidemittausten perusteella tilanne puolueblokkien välillä on muutama päivä ennen valtiopäivävaaleja käytännössä tasoissa.

Sekä Anderssonin punavihreä blokki että Kristerssonin porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien blokki olisivat esimerkiksi Dagens Nyheterin julkaiseman mielipidetiedustelun perusteella saamassa noin 49 prosentin kannatuksen.

Anderssonin blokkiin lasketaan sosiaalidemokraattien lisäksi vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue. Kristerssonin blokissa ovat maltillisen kokoomuksen lisäksi ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja liberaalit.

Oman lisämausteensa tilanteeseen tuo se, että ruotsidemokraatit ovat vaalien lähestyessä kasvattaneet kannatustaan ohi kokoomuksen ja olleet useissa mittauksissa suurin oikeistoblokin puolueista.

Aftonbladetin mukaan demareiden piiristä ehdittiinkin jo esittää, että puoluejohtajien kaksintaisteluun kutsuttaisiin Kristerssonin sijaan ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson. Åkessonilla ei muiden puolueiden ottamien kantojen vuoksi kuitenkaan ole käytännössä mahdollisuuksia nousta pääministeriksi, vaikka ruotsidemokraattien kannatus olisikin vaaleissa maltillista kokoomusta suurempi.

Lisää aiheesta:

Ruotsidemokraattien puoluesihteeri ei pidä vaatimusta hallitukseen pääsystä kohtuuttomana

Otteet kovenevat Ruotsin vaalitaistelussa – demareiden mielestä ruotsidemokraattien Putin-sympatiat ovat uhka Nato-hankkeelle ja Ruotsin turvallisuudelle

Ruotsi ei enää kavahda Tanskan maahanmuuttopolitiikkaa, kirjoittaa kommentaattori – jengiväkivalta on vaalien ykkösteema, mutta myös näistä kiistellään

Analyysi: Jännitys kiristyy Ruotsin vaaleissa – ruotsidemokraatit nyt kokoomusta suurempi

Suosittelemme