Hyppää sisältöön

Petteri Orpo täydensi säästölistaansa: asumistuki, ansiosidonnaisen porrastus – Marin ja Saarikko höykyttivät Orpoa viikko sitten

Kokoomusjohtaja tivaa blogissaan Sanna Marinilta keinoja valtion talouden tasapainottamiseen sekä menosäästöihin ja kysyy, onko SDP:llä niitä.

Petteri Orpo.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hakisi säästöjä muun muassa asumistuesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Orpo kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa 23. elokuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on täsmentänyt ajatuksiaan valtion talouden säästöistä. Orpo julkaisi blogi-kirjoituksen, jossa hän listaa säästökohteita niiden esimerkkien lisäksi, jotka hän toi esiin viime torstaina Ylen A-Talk -ohjelmassa.

Orpo hakisi säästöjä esimerkiksi asumistuesta, joka on noussut 1,5 miljardiin euroon vuositasolla. Lisäksi hän porrastaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että työttömyyden pitkittyessä tuki pienenisi. Orpon mukaan kyse olisi tehokkaasta työllisyystoimesta ja samalla säästyisi rahaa. Molemmat keinot ovat tuttuja kokoomuksen aiemmista linjauksista.

Kokoomusjohtajan säästölistalla ovat myös ympäristölle haitalliset yritystuet. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta Orpo arvostelee uuden hallinnon rakentamiseksi.

– Tuottavuutta parantamalla ja tehostamalla säästöjä pystytään saamaan koskematta itse palveluihin, Petteri Orpo arvioi.

Viikko sitten pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vähättelivät Orpon säästöideoita. Suorassa lähetyksessä Orpo nosti esiin poliittisten avustajien suuren määrän, kosteikkoviljelyn tuet sekä kaasuautojen tuet.

Sanna Marin piti huvittavana, että Orpo arvosteli budjetin avustajakuluja ja samaan aikaan halusi miljardin euron veronalennuksia. Saarikko tokaisi Orpolle, että "pystyt parempaan".

Johtavat poliitikot ottivat kiivaasti yhteen julkisen talouden leikkaustarpeista Ylen A-talkissa torstaina 2.9.

Petteri Orpo arvioi säästöjä myös saatavan, jos 47 miljardin euron julkisten hankintojen kilpailutuksiin saataisiin lisää tarjouksia. Vielä tarkemman säästölistan Orpo lupaa kokoomuksen vaihtoehtobudjetin yhteydessä myöhemmin syksyllä.

Orpo hahmottelee reilun miljardin euron sopeutusta vuosittain

Orpon mukaan Suomi tarvitsee talouskasvun lisäksi menoleikkauksia. Hänen mielestään hyvä raami on talouspolitiikan arviointineuvoston suositus, eli 0,6–1,2 miljardin euron vuotuinen sopeutus julkiseen talouteen. Orpo tavoittelisi tuon haarukan ylärajaa.

Kokoomuspuheenjohtaja otti blogissaan vielä kantaa myös Ylen A-Talk -ohjelmassa mainitsemiinsa pieniin säästöihin.

– Vastaavia, ei niin välttämättömiä pieniä puroja löytyy joka hallinnonalalta. Marinin hallitukselta ei ole löytynyt tahtoa edes näiden pienten purojen etsimiseen.

Petteri Orpo myöntää kirjoituksessaan, että kriisit ovat vaatineet velanottoa.

– Mutta hallitus aloitti rahanjaon velaksi jo vuonna 2019, jolloin koronasta tai Venäjän hyökkäyksestä ei ollut tietoakaan. Rinteen hallitus aloitti lisäämällä pysyviä menoja jo yli miljardilla eurolla ilman tietoa tuloista, Orpo arvostelee.

Blogissaan Orpo kirjoittaa kuulevansa mielellään Sanna Marinilta SDP:n keinot valtion talouden tasapainottamiseen ja menosäästöihin.

– Onko niitä, Orpo kysyy.

Voit keskustella valtion talouden säästöistä torstaihin 8.9.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Suomen velkavuori kasvaa niin suureksi, että tulevat hallitukset joutuvat kiristämään vyötä jopa vuosikymmeniä, sanoo professori

Ylen A-Talk: Budjettiriihen tulokset

Suosittelemme sinulle