Hyppää sisältöön

Poliisi keskeytti ulkoministeriön al-Hol-asiakirjojen tietovuotoa koskevan tutkinnan

Poliisin mukaan vuodettujen tietojen salassapidettävyydestä ei saatu selvyyttä.

Lapsia ja naisia al-Holin leirillä.
Tiedotusvälineiden näkemät asiakirjat koskivat suunnitelmia saada suomalaisia naisia ja lapsia Suomeen Syyriasta al-Holin leiriltä. Kuva: Otso Reunanen / Yle
Jari Strömberg

Poliisi on keskeyttänyt aktiiviset toimenpiteet ulkoministeriön niin sanottujen al-Hol-asiakirjojen vuodon selvittämiseksi, UM tiedottaa.

Asiakirjat koskivat suunnitelmaa palauttaa Syyrian al-Holin leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Suomeen. Useat mediat, mukaan lukien Yle, ovat tehneet juttuja vuodettuihin asiakirjoihin pohjaten.

Ulkoministeriö teki 17. joulukuuta 2019 tutkintapyynnön poliisille sisäisten asiakirjojen päätymisestä julkisuuteen.

Tutkintapyynnössä ulkoministeriö pyysi poliisia selvittämään onko tapahtunut rikosta, kun ulkoministeriön salassa pidettäviä tietoja oli luovutettu tiedotusvälineille.

Poliisi perustelee päätöstään sillä, että "asiassa ei ole saatu rikoksesta epäillyn henkilöllisyydestä riittävää selvitystä, eikä tällaista epäillyn henkilöllisyyden selviämiseen johtavaa selvitystä ole saatavissa asian laatu huomioiden tavanomaisin ja tarkoituksenmukaisin menetelmin."

Poliisi toteaa myös, että esiselvittelyssä on päädytty tulkintaan, ettei salaisia tietoja ole vuodettu, koska ei ole saatu selvitystä siitä, mikä on ollut salaista ja millä perusteella.

Lue myös:

Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Hallitus jyrähti al-Hol-asiakirjavuodoista – vaatii asiasta huolellista tutkintaa, UM:ltä tutkintapyyntö poliisille

Suosittelemme sinulle