Hyppää sisältöön

Sudet tappoivat lampaita Kolin kansallispuiston tilalla – lammaspaimen oli paikalla

Lieksan Kolilla Lakkalan tilan pihapiirissä telttaileet eivät kuulleet mitään susien yöllisestä vierailusta. Raadellut lampaat löysi aamulla tilan lammaspaimenlomalainen.

Lakkalan tilalla lampaiden alueen aitaaminen on vaikeaa, koska laidunalueilla on paljon kivikkoista rantaviivaa. Kuva: Timo Halme / Metsähallitus
Tanja Perkkiö

Kolin kansallispuiston Lakkalan tilalla vieraili viime yönä susilauma. Tai näin oletaan, sillä itse tapahtumasta ei ole muita todisteita kuin petojen uhriksi jääneet lampaat.

Lakkalan tilan pihapiirissä oli viime yönä telttailijoita ja jopa paimenkoiria, mutta petojen vierailu lammashaassa huomattiin vasta keskiviikkoaamuna, kertoo suunnittelija Tarja Teppo Metsähallitukselta.

– Vierailu on ollut todella äänetön. Lammaspaimenien rutiiniin kuuluu laskea lampaat illalla ja aamulla. Osa lampaista oli niemessä, jossa vahinko sattui, kertoo Teppo.

Petoyhdyshenkilö Timo Hattusen teki riistavahinkotarkastuksen lammaspaimenen ilmoitettua vahingosta. Hattusen arvion perusteella asialla oli todennäköisesti useiden susien lauma.

Sudet pääsivät lammasaitaukseen ilmeisesti rannan kautta ja tappoivat tilalla luonnonhoitotöissä olleesta lammaslaumasta neljä. Lisäksi yksi lammas vahingoittui niin vakavasti, että se jouduttiin lopettamaan.

– Tämän kesän laidunnusaikaa oli jäljellä 4 päivää, että tipalle meni. Sellaista on pohdittu, että kun retkeilijät Kolilla syyskuussa selkeästi vähenevät, ehkä pedot liikkuvat rohkeammin, sanoo Tarja Teppo.

Lakkalan tila on yksi Metsähallituksen lammaspaimenkohteista, joita on useita eri puolella Suomea. Meneillään on kauden 2022 viimeinen paimenviikko. Lampaat kuljetetaan nyt kokonaan pois sekä Lakkalasta että Kolin toiselta lammaspaimentilalta Seppälästä.

Petovahingot lammaspaimenkohteissa ovat erittäin harvinaisia, ja niihin on varauduttu petoaidoilla, kerrotaan Metsähallitukselta. Kolin Lakkalassa petovahinko ei ole ensimmäinen, vaan tilalla menetettiin lampaita ahman hampaisiin neljä vuotta sitten.

Lakkalan tilalla lampaiden alueen aitaaminen on vaikeaa, koska laidunalueilla on paljon kivikkoista rantaviivaa.

Myös Kolin toisella lammaspaimentilalla Seppälässä koettiin ahman vierailu neljä vuotta sitten. Tuolloin yksi lammas kuoli ja seitsemän lammasta sai niin pahoja vammoja, että ne jouduttiin lopettamaan.

Suurpedot ovat tärkeä osa Kolin kansallispuiston lajistoa, muistutetaan Metsähallituksesta.

Suunnittelija Tarja Teppo ei ole kuullut aiemmin susihavainnoista Kolilla. Ahmat, karhut ja ilvekset ovat tavanomaisia alueella eläviä suurpetoja.

Lue myös:

Harvinainen petovahinko Kolin kansallispuistossa – aitauksessa olleet lampaat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi

Kolin kansallispuistossa uusi petohyökkäys lammaskatraan kimppuun – paimenviikot peruttu toistaiseksi kun ahma meni lammasaitaukseen.

Ylen Lammaslive Kolin Lakkasta keräsi yli miljoona katselukertaa

Suosittelemme sinulle