Hyppää sisältöön

Kreikan rallin reitit ovat rajussa kunnossa, mikä tekee Kalle Rovanperän paikasta auraajana hankalan – Esapekka Lappi ihmettelee perjantain raakuutta

Toyotan Kalle Rovanperällä on pieni mahdollisuus varmistaa MM-sarjan voitto jo Kreikassa. Sen jälkeen MM-osakilpailuja on jäljellä vielä kolme. Asiantuntija Miikka Anttilan mukaan isoja riskejä suomalaistähti tuskin ottaa.

Kalle Rovanperä ajaa Kreikassa vuonna 2021.
Rovanperä ajoi viime vuonna Kreikan rallissa uransa toiseen osakilpailuvoittoon. Nyt hänellä on jo seitsemän osakilpailuvoittoa. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina alkava Kreikan MM-ralli koettelee tänäkin vuonna autojen kestävyyttä. Edellisiä osakilpailuja hitaampi ja raskaampi ralli tarjoaa Yle Urheilun asiantuntijan Miikka Anttilan mukaan tyypillisiä Keski-Euroopan ralliolosuhteita: kivikkoisia vuoristoteitä, irtokiviä ja pölyä.

– Rengasrikkoja tulee, mutta vielä ei pysty arvioimaan, tuleeko niitä enemmän kuin kevään ralleissa Portugalissa ja Sardiniassa. Kreikan erikoiskoeteitä on paranneltu vuosien saatossa paljon, mutta se on silti car-breakeriä eli autonrikkomistietä, Anttila sanoo.

MM-sarjan kärkipaikkaa pitävällä Toyotan Kalle Rovanperällä on ohut mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus jo Kreikassa. Sen jälkeen kilpaillaan vielä Uudessa-Seelannissa, Espanjassa ja Japanissa. Rovanperä johtaa sarjaa peräti 72 pisteen erolla Hyundain virolaiskuski Ott Tänakiin.

Anttilan mukaan Rovanperän paikka kärjessä auraajana on kuitenkin äärimmäisen hankala.

– Mitä olen kuullut, siellä on perjantain erikoiskokeissa tosi paljon irtosoraa. Se tekee Rovanperän hommasta vaikean. Todennäköisesti Rovanperä ensimmäisenä autona tulee kärsimään ehkä eniten, mitä tänä koko kautena ensimmäinen auto on kärsinyt soraralleissa. Perjantai on pitkä, ja aurattavaa uutta baanaa on muutama kymmenen kilometriä enemmän kuin mitä tyypillisesti on ollut.

Kalle Rovaperä autonsa vieressä.
MM-sarjaa johtava Kalle Rovanperä lähtee Kreikan ralliin ensimmäisenä. Olosuhteet eivät ole auraajalle suotuisat. Kuva: Tomi Hänninen

Sen sijaan lähtöpaikoilta 7–9 starttaavat Esapekka Lappi, Sebastien Loeb ja Daniel Sordo ovat Anttilan mukaan vahvoilla.

– Olen aika varma, että joku näistä kolmesta on podiumilla. Elfyn Evans starttaa neljäntenä autona reitille. Viime vuonna Rovanperä voitti, kun starttasi neljäntenä autona, tosin silloin oli paljon märempää. Rovanperällä ja Tänakilla tulee olemaan tosi haastavaa voittaa ralli, jos sitä lähtevät yrittämään. Voittajasuosikki tulee kyllä sieltä Evans-akselilta, Anttila arvioi ja jatkaa:

– Yllättyisin, jos Rovanperä lähtee tavoittelemaan rallin voittoa ja mestaruutta Kreikassa. Hän lähtee varmaan ajamaan hyvää omaa suoritustaan, ehkä neljän joukkoon, jolla kerää sen verran pisteitä, että Uudessa-Seelannissa pystyy nautiskelemaan ja siellä varmistamaan mestaruuden.

Rovanperän mukaan reitti näyttää hyvältä, vaikka se on rajummassa kunnossa kuin vuosi sitten.

– Jotkut osuudet on korjattu, mutta näyttäisi siltä, että paljon tulee nousemaan kiveä. Voi olla vähän raju autolle. Ei ole helppo reitti, Rovanperä sanoo.

21-vuotias suomalaistähti on voittanut tällä kaudella jo viisi osakilpailua ja ollut kerran toinen. Pari viikkoa sitten Belgiassa Rovanperä ajoi rajusti ulos, mutta sai tärkeitä pisteitä voittamalla Power Stagen.

Kreikassa Rovanperä ei vielä aja mestaruuspysti mielessään.

– Ei se (mestaruuden varmistaminen) nyt hirveän todennäköistä ole. Kuten Belgiassa nähtiin, mitä vain voi sattua. Yritän ajaa hyvän kisan, saada hyvät pisteet ja sitä kautta päästä lähemmäs mestaruutta.

Lappi: "Podium voi olla aika lähellä"

Esapekka Lappi odottaa Kreikan MM-rallia jännityksellä. Kreikassa hän on kilpaillut kerran aiemmin, mutta silloin puolet reitistä oli asfalttia.

– Perjantai on todella raaka päivä senkin puolesta, että ne (järjestäjät) keksivät, että huoltoa ei ole ollenkaan. Laitetaan rajuin päivä ja ilman huoltoa. Siinä on maustetta kerrakseen, Lappi hämmästelee.

Kahdessa edellisessä MM-osakilpailussa kolmanneksi yltänyt Lappi tietää, että mahdollisuudet yltää kolmen parhaan joukkoon ovat hyvät myös Kreikassa.

– Jos ei mitään ongelmia tule viikonlopun aikana, voi podium olla aika lähellä. Pitää koettaa pysyä ehjänä niin renkaiden kuin auton osalta. En lähde perjantaina syöttämään niin, että nyt voitetaan tämä ralli, Lappi sanoo.

Kreikan MM-rallin aikataulu ja lähetystiedot

Torstai 8.9.

Shakedown (3,62 km) kello 08.01

Ennakkotunnelmat & EK 1 (1,95 km) kello 19.45–21.00 TV2

Perjantai 9.9.

EK 2 (17,95 km) kello 07.53

EK 3 (14,42 km) kello 08.46

EK 4 (17,95 km) kello 11.29

EK 5 (13,99 km) kello 13.12

EK 6 (21,03 km) kello 15.15

EK 7 (22,97 km) kello 17.53

Perjantain huippuhetket kello 21.50–22.20 TV2

Lauantai 10.9.

EK 8 (33,20 km) kello 08.33

EK 9 (17,42 km) kello 09.34

EK 10 (23,37 km) kello 11.00–12.00 TV2

EK 11 (33,20 km) kello 14.33

EK 12 (17,42 km) kello 15.34

EK 13 (23,37 km) kello 17.00–18.00 Yle Areena

Lauantain huippuhetket kello 21.00–21.30 TV2

Sunnuntai 11.9.

EK 14 (16,90 km) kello 09.00–10.00 Yle Areena (TV2 kello 10.00–11.00)

EK 15 (11,26 km) kello 10.11

Rallin huippuhetket ja EK 16 Power Stage (16,90 km) kello 13.00–14.30 TV2

Lue myös:

Ott Tänak voitti Belgian MM-rallin huiman sekuntitaiston jälkeen, Esapekka Lappi upeasti kolmas – Kalle Rovanperä jatkaa tukevassa MM-pistejohdossa

Monacoon muuttaneen Kalle Rovanperän palkka nousemassa merkittävästi ensi kaudelle – manageri Timo Jouhki: "On selvää, että sopimuksessa on pykälä"

Rovanperä syytti ulosajostaan väärää nuottiaan, kartturi Halttunen järjestäjien toiminnasta: "Ihan farssi, ei pitäisi tällä tasolla tapahtua"

Kalle Rovanperän mestaruus voi varmistua jo viikonloppuna, mutta se vaatii pienen ihmeen – asiantuntija avaa suomalaisen mahdollisuuksia

Nämä hetket Jyväskylän MM-rallista jäävät historiaan! Esapekka Lappi lähetti terveiset suomalaiskatsojille: "Itse meinaa jo saada sydänkohtauksia"

Suosittelemme sinulle