Hyppää sisältöön

Vaasan Hovioikeudenpuistikon kävelykatuosuutta halutaan jatkaa Rantakadulle asti

Ydinkeskusta ja ranta halutaan linkittää Vaasassa nyt vahvemmin yhteen. Vaikutusten liikenteeseen odotetaan jäävän pieniksi ja pysäköintipaikkojen määrä säilyy nykyisellä tasolla.

Vaasan Hovioikeudenpuistikon muutostyöt ja lämmityksen asennus syyskuussa 2022.
Hovioikeudenpuistikon muutostyöt syyskuussa 2022. Kuva: Sebastian Björklund / Yle
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasassa kaupunkiympäristölautakunta käsitteli keskiviikkona 7.9. kävelykeskustan yleissuunnitelmaa, jossa Hovioikeudenpuistikon kävelykadun esitetään jatkuvan Rantakadulle asti.

Yleissuunnitelma hyväksyttiin nähtäville, jonka jälkeen se palaa kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.

Suunnitelman mukaan tavoitteena on muun muassa ydinkeskustan elinvoimaisuuden, houkuttelevuuden, viihtyisyyden ja toimivuuden parantaminen. Samalla keskustaa kehitetään paremmaksi kävelijöiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta.

Pysäköintipaikkojen määrää ei kuitenkaan vähennetä, sillä esimerkiksi välillä Kirkkopuistikko-Rantakatu pysäköinti siirtyy kokonaan puistikon eteläpuolelle. Samalla katuosuus muuttuu yksisuuntaiseksi.

Vaasan kaupunki vakuuttaa suunnitelmassa, että kiinteistöjen hyvä saavutettavuus eri kulkumuodoilla säilyy molemmin puolin puistikkoa.

Koulukadun ja Hovioikeudenpuistikon risteykseen ei ole suunnitteilla liikennevaloja, vaan Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Emma Widdin mukaan korotettu kivetys risteyksessä hidastaa liikenteen nopeuden.

– Kävelykadun vaikutus liikenteen sujuvuuten Koulukadulla ei pitäisi olla suuri, Widd toteaa.

Vaasan kaupungin presentaatiosta kuvakaappaus uudesta Hovioikeudenpuistikon kävelykatusuunnitelmasta.
Kävelykadun esitetään jatkuvan aina Rantakadulle asti. Kuva: Vaasan kaupunki

Muutostyö neljässä vaiheessa

Välillä Ratakatu-Pitkäkatu käynnissä olevien muutostöiden on määrä valmistua tämän vuoden aikana. Välin rakentamiskustannukset ovat noin 2 miljoonaa euroa yleissuunnitelmassa esitettyjen tietojen mukaan.

Toisessa vaiheessa muutostöitä tehdään torin ympäristössä, josta käynnissä oleva suunnittelukilpailu ratkeaa syksyn aikana. Kauppatorin suunnittelukilpailussa lähtökohtainen kehittämisbudjetti on 3 miljoonaa euroa, mutta summa tarkentuu lopullisen suunnitelman mukaan.

Kesäkävelykatuna toiminut Raastuvankatu-Kirkkopuistikko -väli esitetään muutettavan pysyvästi kävelykaduksi. Terassi- ja oleskelutilan tarve on tällä osuudella erityisen suuri. Lisäksi suunnitelmassa ehdotetaan pienen aukion rakentamista Pankkiirinkujan eteläpäähän, sekä yleisesti Pankkiirinkujan kehittämistä osaksi Vaasan kävelykeskustaa.

Viimeisen osuuden eli Raastuvankatu-Rantakadun osa-alueen alustava kustannusarvio on maksimissaan 2,4 miljoonaa euroa. Kävelykatuosuuden pidentämisellä Vaasan kaupunki haluaa linkittää ydinkeskustan ja rannan vahvemmin yhteen.

Palokatujen eli Teräksenkujan, Hartmaninkujan, Pankkiirinkujan sekä Tuomarinkujan kunnostuksen kustannusarvio on 300 000 euroa per palokuja.

Vaaasan kaupungin kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa, että kustannusarvio on alustava, ja todennäköisesti muuttuu, mutta siihen tullaan talousarviossa varautumaan.

– Aikataulu on sellainen että tori valmistuu ehkä vuonna 2025, jonka jälkeen viimeisen osuuden muutostyöt voidaan aloittaa. Siihen asti voidaan hyödyntää kesäkävelykatua.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Keskustele aiheesta aina 9.9. klo 23 saakka.

Suosittelemme