Hyppää sisältöön

Kaksi sähkön varavoimalaa käynnistettiin aamulla – sähkö ei silti uhannut loppua, vakuuttaa Fingrid

Olkiluoto 3 tuotti torstaiaamuna sähköä suunniteltua pienemmällä teholla, joten Suomen sähköntuotanto jäi odotettua vähäisemmäksi.

Torstaiaamuna käynnistetyt varavoimalaitokset sijaitsevat Forssassa ja Joroisissa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid kertoo ajaneensa torstaiaamuna varavoimalaitoksia sähkön tasapainon ylläpitämiseksi. Fingridin Huutokosken ja Forssan varavoimalaitokset käynnistettiin kello 7.39.

Varavoimalaitoksia ajettiin muutaman tunnin ajan, kunnes ne pysäytettiin hieman ennen kello yhtätoista.

Fingrid vastaa siitä, että Suomessa riittää sähköä ja sähkön kulutus ja tuotanto ovat tasapainossa.

Fingridin vanhempi asiantuntija Jani Pelvo kertoo, että Suomen sähköntuotanto oli aamulla odotettua vähäisempää, koska testivaiheessa oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos tuotti sähköä suunniteltua pienemmällä teholla. Myös tuulivoimatuotanto on ollut melko vähäistä.

Forssan varavoimala otettiin käyttöön vuonna 2013. Kuva: Anne Karppinen / Yle

Sähkö ei uhkaa loppua

Suomessa ei ole kuitenkaan ollut sähköpulaa.

Fingrid mittaa sähkön riittävyyttä kolmiportaisella asteikolla, jossa 1 tarkoittaa sähköpulan mahdollisuutta, 2 suurta sähköpulan riskiä ja 3 sähköpulaa. Pelvon mukaan edes ykköstasolle siirtymisen kriteerit eivät aamulla täyttyneet.

Pelvon mukaan vastaavaa varavoimalaitosten ajamista tehdään melko usein, useita kertoja vuodessa. Fingridin mukaan tilanne on saatu hallintaan, kun sähkömarkkinoilta pyydettiin lisää ylössäätötarjouksia eli käytännössä sähköntuotantoa lisättiin.

Huutokosken ja Forssan voimalaitokset eivät ole niin sanottuja tehoreservivoimaloita, joita otettaisiin käyttöön vasta todellisen sähkökriisin uhatessa.

Poikkeuksellisen tilanteesta kuitenkin tekee se, että säätösähkö oli aamulla poikkeuksellisen kallista, noin 5 000 euroa megawattitunnilta. Nyt hinta on laskenut noin 750 euroon, ja se on yhä laskussa, Pelvo kertoo.

Säätösähkö on nopeasti käyttöönotettavaa sähköä, jota kantaverkkoyhtiöt voivat ostaa, jos sähköntuotannossa on odottamaton vaje tai sähkönkulutus nousee ennakoitua suuremmaksi. Suomen säätösähkömarkkinoita ylläpitää Fingrid.

Olkiluoto 3 pois verkosta varoventtiilin vian takia

Olkiluoto 3:n koekäyttö keskeytettiin torstaiaamuna testissä ilmenneen vian vuoksi. Testissä Olkiluodon tuotantokapasiteetti pudotettiin 65 prosentista 25 prosenttiin, josta se oli tarkoitus nostaa takaisin 65 prosenttiin.

Testin aikana ilmeni, että yhtä laitteiston varoventtiiliä pitää korjata, ja voimala irrotettiin korjauksen ajaksi sähköverkosta. Teollisuuden voiman mukaan voimala palaa normaaliin koekäyttöön taas puolenpäivän aikaan.

Muokattu 8.9. klo 10.30 Lisätty päivitetty tieto säätösähkön hinnasta. Kello 10.54 jutun loppuun lisätty tiedot Olkiluoto 3:n korjaustoimenpiteistä.

Lue lisää:

Talveksi odotettu sähkökriisi näyttääkin yllättäen hellittävän – joulukuun hinta romahtanut jo kolmanneksen

Näin esimerkiksi Tampere varautuu sähkökatkoksiin: kokonaisia asuinalueita pimenee jopa varoittamatta, kylmä suihku, liikennevalot pois

Suosittelemme sinulle