Hyppää sisältöön

Osa polttopuukauppiaista on myynyt jo klapit loppuun, vaikka niiden pitäisi riittää talveen: "En ehdi sahata niin paljon kuin on kysyntää"

Klapikauppa käy ylikuumana. Niin polttopuukauppiaan kuin kuluttajankaan näkökulmasta valmista ratkaisua asiaan ei ole.

Polttopuukauppiaat joutuvat jo tarjoamaan ei-oota valtavan kysynnän vuoksi
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Polttopuun kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti kohonneiden sähkön hintojen vuoksi. Yksityiset ostajat saavat nyt nähdä vaivaa löytääkseen käyttövalmista polttopuuta.

Polttopuukaupan suuri kysyntä on yllättänyt jopa osan puukauppiaista. Muutamat yrittäjät kertovat Ylelle myyneensä kaikki polttopuuvarastonsa, vaikka niiden oli suunniteltu riittävän talveen saakka.

– Normaalisti olemme myyneet ja toimittaneet puita vielä ensilumien aikaan, mutta nyt on pitänyt jo ilmoittaa, että puut on myyty, sanoo lemiläisen Halkokauppa.fi:n yrittäjä Samu Savolainen.

Tilanne on valtakunnallinen

Ylitorniolaisen yrittäjä Simo Rousun klapit loppuivat nekin poikkeuksellisesti jo elokuussa. Normaalisti Rousu myy viimeisiä klapejaan vielä kevättalvella.

– Ei ollut kesälomaa. On painettu niin pitkää päivää kuin on ehditty ja jaksettu, Rousu kertoo.

Viime vuonnakin puut loppuivat hieman tavallista aikaisemmin joulukuussa koronatilanteen vuoksi. Osa viime vuoden asiakkaista osasi nyt ennakoida tilannetta, mutta osa on joutunut pettymään.

– Moni vanha vakioasiakas soittaa, että olisi tulossa hakemaan koko talven puut. On vaikeaa sanoa, ettei nyt pysty auttamaan. Siinä tulee usein monelle hätä käteen, että mistä sitä puuta nyt saa, sanoo Rousu.

Klapit on myyty loppuun monin paikoin – ylitorniolaisen Simo Rousun puukauppa tyssäsi jo elokuussa
Ylitorniolainen yrittäjä Simo Rousu myy vuosittain noin 700-900 heittokuutiota klapeja, pääosin Suomen ja Ruotsin Lappiin. Nyt klapit ovat kuitenkin loppuneet ennätysaikaisin. Risto Koskinen haastattelee Simo Rousua.

Kempeleläinen maatalousyrittäjä Hannu Holappa myy 400 heittokuutiota vuodessa.

– Olen noin 20 vuotta klapikauppaa tehnyt, ja ensimmäistä kertaa on täytynyt myydä asiakkaille ei-oota, kertoo Holappa.

30 vuotta polttopuukauppaa tehnyt lappeenrantalainen Markku Wolkoff vastaa puheluun sahan ääreltä. Kun saha on sammunut, pääsemme asiaan.

– Puu ei ole koskaan loppunut, eikä lopu nytkään. En vain ehdi sahata niin paljon kuin on kysyntää. Tämä on aivan poikkeuksellista minunkin urallani, sanoo Wolkoff.

Kuluttajien tarpeeseen ei ole tarjolla valmiita ratkaisuja

Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen operaatiojohtaja Petri Hirvikallio sanoo olevansa huolissaan, riittääkö kaikkien tulisijojen omistajille kohtuuhintaista lämmikettä talveksi. Myös Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Tapio Kylmäsen mukaan on mahdollista, että puut loppuvat.

Hirvikallion neuvo puita halajavalle on kääntyä lähellä asuvan tai tutun metsänomistajan puoleen ja kysyä, löytyisikö jokin erä myytäväksi.

Puukaupan ketju on pitkä ja hidas. Kauppojen jälkeen menee kaksi ja puoli vuotta ennen kuin paperilla tehty sopimus johtaa puun kaatamiseen ja käsittelyyn. Sen jälkeen klapi kuivuu vuoden ennen kuin se voi roihuta omakotitaloasujan takassa.

Klapeja kysytään metsänhoitoyhdistyksiltäkin

Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksen operaatiojohtaja Petri Hirvikallio kertoo, että metsänhoitoyhdistyskin saa kyselyjä polttopuuksi ostettavasta raakapuusta aiempaa enemmän.

Hän odottaa, että syksyn edetessä kyselyt lisääntyvät.

– Kysyntää on ollut, mutta ei ehkä ihan niin paljon kuin kesällä odotimme.

Noin 200 ihmistä kyselee vuosittain polttopuiden ostamisesta Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistykseltä. Osa kyselijöistä on yksityisiä kuluttajia, osa polttopuukauppiaita. Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistys ei suoraan välitä polttopuuta, mutta on ohjannut ostohalukkaita oikealle taholle.

Polttopuita pinossa liiterissä.
Moni omakotiasuja on täyttänyt puuvajaa viime aikoina. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Oulun seudun Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tapio Kylmänen kertoo, että heidän toimistonsa taas välittää puukuormia myös yksityisille asiakkaille. Vuodessa polttopuukauppasopimuksia kertyy noin 100 kappaletta. Muutama iso vakio-ostajakin on.

– Kysyntää on ollut normaalia enemmän. Etenkin ne, jotka myyvät työkseen polttopuuta, kyselevät nyt koivu- ja havukuitua.

Nyt ostettavat puut eivät anna ratkaisua tulevan talven tarpeeseen, koska puun pitää kuivua. Pienyrittäjillä ei ole varaa ilmakuivaajiin, joilla puu saadaan nopeasti käytettäväksi.

Kuluttajat ja teollisuus kilpailevat nyt samasta materiaalista

Polttoaineiden ja sähkön hinnannousu ovat vaikuttaneet myös polttopuiden hintaan. Jotkut kauppiaat ovat nostaneet hintoja reilummin, vaikka puu on pääosin kerätty viime vuonna tai talvella.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa hintaerot osoittautuivat suuriksi. Vertailua tosin haittaa hinnoittelu. Osa kauppiaista myy klapeja heittokuutioina ja osa pinokuutioina. Varsinainen klapien määrä voi poiketa paljonkin.

Kuutiohinnat ovat silti nousseet noin 10–25 euroa kuutiolta vuoden takaisesta. Osa yrittäjistä tarjoaa vielä polttopuiden kuljetuksen, mistä voi tulla lisäkuluja.

Lumisia koivurankoja pinossa.
Isoin osa myytävästä puusta on kerätty jo viime vuonna. Valmiiden halkojen hintaan vaikuttaa sekin, onko kuivatukseen tarvittu koneellista apua, vai ovatko klapit saaneet olla keväällä auringon ja tuulen kuivatuksessa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Petri Hirvikallion mukaan polttopuun hinnannousu ja kysynnän kasvu on todellinen ilmiö.

– Meillä on lähiaikoina käyty neuvotteluja kahden isomman polttopuuyrittäjän kanssa, mutta ne ovat päättyneet. Hinnannousu on niin nopeaa, etteivät asiakkaat pysy vauhdissa mukana.

Yksityisten ostajien maksamat korkeat hinnat eivät kuitenkaan näy teollisuuden käyttämän kuitupuun hinnassa. Kuitupuuta ostava teollisuus maksaa kotimaisille metsänomistajille samaa hintaa kuin ennenkin.

Kuitupuusta itsestään ei ole puutetta, mutta yksityisten kuluttajien polttopuuntarpeeseen ei ole tarjolla tehokasta toimitusketjua.

– Kaikki kuitupuu, mitä meille tulee, menee saman tien, Hirvikallio sanoo.

Lisää aiheesta

Huoli lämmitysenergian riittävyydestä ajaa suomalaisia takkakaupoille: Valmistakkaa saa nyt odottaa kuukausia, uunin korjausta puoli vuotta

Kallista sähköä korvataan klapeilla – terveyshaitat kasvavat, jos kuumille markkinoille tuodaan heikkolaatuista puuta

Suosittelemme