Hyppää sisältöön

Euriborin hurja nousu voi nostaa lainaerää satoja euroja, sanoo pankki: "Nollakorkojen aikana kädestä suuhun eläneillä voi nyt olla vaikeaa"

Euriborin nousu näkyy pankissa kahdella tavalla: lainan hoitokulujen kasvussa ja kiinteiden korkojen kysynnän kasvussa.

Euriborin nousu ei ole toistaiseksi näkynyt Lappeenrannan asuntokaupassa
Juulia Tillaeus,
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuntolainojen korkojen nousu ei toistaiseksi ole hetkauttanut lappeenrantalaista Tuomas Mattilaa.

– Euribor on ollut hyvin pitkään alhaalla, miinusmerkkinenkin. Se on ollut vain ajan kysymys, milloin se nousee, eikä se nyt vielä niin valtavasti ole noussut, Mattila toteaa.

Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jota käytetään yleisesti lainojen ja talletusten viitekorkona. Suomalaisten asuntolainoista suurin osa on sidottu 12 kuukauden euriboriin.

12 kuukauden euribor on noussut jo yli kahteen prosenttiin. Nousu prosentista kahteen kesti vain muutaman viikon.

– Asia näkyy itselleni pidentyneenä maksuaikana. Olen sopinut pankin kanssa tietyn kuukausierän, jota maksan. Jos korko nousee, niin lyhennys pienenee, eli käytännössä maksuaika pitenee, Mattila sanoo.

Historiallinen nosto torstaina

Euroopan keskuspankki EKP päätti torstaina nostaa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksikköä. Korotus on historiallisen suuri, ja sen tarkoituksena on hidastaa inflaatiota.

Keskuspankki ei suoraan päätä 12 kuukauden euriborin tasosta, mutta ohjauskorkojen nosto ja odotukset keskuspankin liikkeistä heijastuvat siihen.

EKP:n ohjauskorko tarkoittaa korkoa, jolla se lainaa rahaa liikepankeille. Ohjauskorko nimensä mukaisesta ohjaa markkinoilla vallitsevia korkoja, kuten asuntolainojen yleistä euribor-viitekorkoa.

Ihmiset ovat valveutuneita

Korkojen nousu näkyy pankissa. Oma Säästöpankki Lappeenrannan palvelupäällikkö Olli Pylkkönen kertoo, että euriborin nousuvauhti on ollut rajua. Hän mukaansa kyseessä on kuitenkin paluu normaaliin korkotasoon.

– Olemme eläneet pitkään nollakorkojen maailmassa. Korkojen nousu herättää varmasti monissa kauhistusta. Muitakin aikoja eläneitä tämä ei varmasti niin hetkauta, Pylkkönen sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset ovat valveutuneita.

– Nollakorkojen aikana kädestä suuhun eläneillä voi nyt olla vaikeaa selviytyä normaaleista talouden kustannuksista, Pylkkönen arvioi.

Remax Asuntomeklareiden myyntineuvottelija Jere Pulli.
Myyntineuvottelija Jere Pulli Lappeenrannan Remax asuntomeklarit oy:sta sanoo, että kodit menevät yhä kaupaksi. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kiinteäkorkoiset lainat suosiossa

Euriborin nousu näkyy pankissa kahdella tavalla: lainan hoitokulujen kasvussa ja kiinteiden korkojen kysynnän kasvussa.

– Asuntolainan lyhennyserä on voinut kasvaa asiakkaalla kuukaudessa sadoilla euroilla, Pylkkönen sanoo.

Vuoden euriboriin sidotun lainan korko tarkistetaan vuoden välein lainan nostopäivästä. Kyseisen päivän euribor määrää lainan koron.

– Ihmiset miettivät nyt korkojen nousua ja energian hinnannousua. Osa miettii vaihtoehtoisia energiaratkaisuja ja investointeja niihin. Meillä se näkyy niin, että ihmiset hakevat helpotusta lainanhoitomenoihin, Pylkkönen sanoo.

Vaihtoehtoja ovat joko lyhennysvapaiden kuukausien hakeminen tai lainan muuttaminen kiinteäkorkoiseksi. Kiinteiden, pitkäaikaisten korkojen kysyntä on kasvanut Lappeenrannan Oma Säästöpankissa tuntuvasti.

– Kysyntää on ollut koko vuoden, mutta niiden suosio on kiihtynyt erityisesti loppukesän aikana, hän sanoo.

Kiinteistönvälittäjä Pekka Väisänen.
Kiinteistönvälittäjä Pekka Väisänen Lappeenrannan Koti-ideasta kertoo, että eniten asuntokaupoilla puhuttaa energian hinnannousu. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kodit menevät yhä kaupaksi

Asuntokaupoilla korkojen nousu sen sijaan ei esimerkiksi Lappeenrannassa näy.

– Koti ostetaan tarpeeseen. Euriborin nousu ei ole meillä näkynyt, mutta asuntosijoittajat pistävät nyt vähän jarrua, sanoo myyntineuvottelija Jere Pulli Lappeenrannan Remax asuntomeklarit oy:sta.

Myös kiinteistönvälittäjä Pekka Väisänen Lappeenrannan Koti-ideasta sanoo, että euriborin nousulla ei toistaiseksi ole ollut vaikutuksia asuntokauppaan.

– Suurin ongelma on energian hinta. Siitä puhutaan asuntonäytöissä ja energiatodistuksia pyydetään, Väisänen kertoo.

Pullin mukaan asuntokaupassa käytetään harkinta-aikaa nyt normaalia enemmän. Myyntiajat ovat hieman pitkittyneet.

– Koti on turvasatama, joka vastaa tarvehierarkian tärkeimpään asiaan eli turvallisuuteen. Kyllä kodit menevät edelleen kaupaksi, Pulli sanoo.

Lue lisää:

EKP nosti ohjauskorkoaan ennätysroimasti, arvio talouden näkymistä synkkeni – Näin pääjohtaja perustelee päätöksiä

Vuoden euribor lähentelee jo kahta prosenttia – "Tällaista nousuvauhtia ei ole ennen nähty", sanoo OP:n asiantuntija

Euroopan keskuspankilta odotetaan tänään ennätysrajua koronnostoa – kokosimme neljä syytä, miksi keskuspankin liikkeet ovat nyt ratkaisevia

Ekonomisti kyseenalaistaa asuntolainojen kuuden prosentin stressitestin: "On epäselvää, mitä hyötyä tästä meille ylipäätään on"

Suosittelemme