Hyppää sisältöön

Suomen pohjoisin kirjasto sai alkunsa kirjalahjoituksesta 140 vuotta sitten – Utsjoen kirjaston ensimmäinen kirja lainattiin joulukuussa 1883

Utsjoen kirjastossa on sen 140-vuotisen historian kunniaksi esillä juhlanäyttely. Ensimmäinen lainauspäiväkirja on säilynyt 1880-luvulta saakka.

Kirjastotoimenjohtaja Tuija Guttorm, Utsjoki.
Utsjoen kunnan kirjastotoimenjohtaja Tuija Guttorm näyttää asiakirjoja ja vanhoja teoksia, jotka ovat säilyneet 1880-luvulta.

Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella kirjasto on toiminut jo 140 vuotta. Kirjastotoiminta sai alkunsa, kun turkulainen kirjakauppias G.I. Wilén lahjoitti kirjoja pohjoisen seurakunnille.

Yli 200 kirjan kokoelma oli pohjana kirjaston perustamiselle Utsjoella.

Hyvin säilyneestä lainauspäiväkirjasta näkee, että kirjojen lainaaminen alkoi vuosi kirjaston perustamisen jälkeen. Ensimmäinen lainattu kirja oli Naomi-niminen romaani, jonka Anders Helander lainasi 6.12.1883.

Kirjaston ensimmäinen lainauspäiväkirja on nähtävillä lasikaapissa kirjaston juhlanäyttelyn ajan. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Kirjasto siirtyi kirkkotuvilta kirkonkylän keskustaan 1950-luvulla

Ensimmäiset 70 vuotta kirjasto toimi kirkon ja seurakunnan läheisyydessä kirkkotupien käräjätuvassa.

Kirjastotoimen johtaja Tuija Guttorm kertoo, että vanhassa kirjastossa lainaajien oli apuna kirjastonhoitaja. Hän kertoo, että hänen mielikuvissaan kirjoja tultiin aikoinaan lainaamaan hiihtäen tai porolla ajaen.

– Mielikuvani ovat hieman nostalgisia ja romanttisiakin siitä, millaista se saattoi olla silloin.

1950-luvulla kirjasto siirrettiin Utsjoen kirkonkylän keskustaan, kunnantalon yhteyteen, ja myöhemmin nykyiselle paikalleen 1970-luvun alussa valmistuneeseen koulukeskukseen. Nykyään kirjasto on nimetty Suomen ensimmäisen saamelaisen kirjailijan Pedar Jalvin mukaan.

Syyskuussa kirjaston 140-vuotiaaseen historiaan voi tutustua kirjaston juhlanäyttelyssä. Esillä ovat niin ensimmäinen lainauspäiväkirja kuin ensimmäinen lainattu kirjakin.

Suosittelemme sinulle