Hyppää sisältöön

Ukrainan sota iski myös harrastuksiin – lankakauppias Tiina Simpura: "Se vaikutti heti myyntiin"

Kotimaisen lampaanvillan arvostus näkyy uusina lankatuotteina, mutta kuluttajien kukkaronnyörit ovat kiristymässä.

Hailuotolainen lumosi Eija Nummisen
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Parikymmentä nauravaa ja puhuvaa naista on kokoontunut Tohmajärven Tikkalan kylään. Jokaisella on kädessään puikot ja keskeneräinen neuletyö. Syntyy sukkaa, villapaitaa, huivia ja kielet laulavat.

Mutta vuosi sitten syksyllä heitä oli vielä enemmän. Vuoden 2021 alussa lankapuodin Tikkalaan perustanut Tiina Simpura näkee ihmisten ennakoineen jo kiristyvään taloustilanteeseen.

– Kun Ukrainan tilanne kärjistyi sodaksi, se vaikutti heti myyntiin. Ymmärrän ihmisten tunnot täysin ja olen osannut varautua. Toimintaan se vaikuttaa siten, että en pysty laajentamaan valikoimaa tai kasvattamaan varastoa kuten vuosi sitten. Täälläkin on vähemmän ihmisiä kuin viime syksynä, kun järjestin ensimmäisen syystapahtuman.

Vaaleanpunaiseksi värjättyä villalankaa vyyhdissä Tikkalan kylätalolla.
Kotimaista villaa värjätään moniin eri sävyihin. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kiristynyt taloustilanne haastaa suomalaisen villan suosiota. Tikkalan neuletapaaminen on heille, joiden käsissä liikkuu nimenomaan suomalaisten lampaiden villasta kehrätty lanka.

Sen tarjonta on kasvanut. Lankoja kehräävät, värjäävät ja myyvät pienyrittäjät ympäri Suomen.

Tiina Simpura myy pääasiassa suomalaisesta villasta kehrättyä lankaa verkossa ja Tikkalan puodissaan.
Tiina Simpura pyörittää lankakauppaa muutaman sadan asukkaan Tikkalan kylästä Tohmajärveltä. Verkkokauppa tuo pääosan tuloista, mutta tapahtumissa käyminen ja niiden järjestäminen mielihyvää ja kontakteja. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Yrittäjä toivoo: "Tuettaisiin villan tuottajia"

Simpura on kutsunut tämänkertaiseen tapahtumaan kuopiolaiseen kehräystarvikkeita, villaa ja lankaa myyvän Anni-Maarit Sonnisen ja värjäriksi itseään tituleeraavan Johanna Salosen Nurmijärveltä.

Salonen sanoo, että suomalaisella villalla menee hyvin ja sille olisi myös vientimarkkinoita.

– Toivoisin myös, että lampaiden kasvattajat saisivat tukea myös villan tuotantoon. Suomessa maataloustuotantoa saa vain lampaan lihan kasvatukseen.

Johanna Salonen on positiivinen, eikä usko suomivillabuumin hiipuvan, vaikka kuluttajat ovat varovaisia.

– Kun sähkön hinta nousee, tiputetaan vaan kotien lämpötilaa ja pukeudutaan kotimaiseen villaan. Se lämmittää meitä parhaiten ja se tuo työtä Suomeen.

Johanna Salonen neuloo.
Johanna Salonen neuloo aina. "En enää osta vaatteitakaan, kun kuljen villoissa." Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kotimainen villalanka on monelle arvovalinta

Suomalaisten lampaiden villa päätyy nykyään yhä useammin langaksi, kun se vielä muutama vuosi sitten jäi hyödyntämättä. Suomalaiseen villaan pukeutuminen on mahdollista ja lankojen saatavuus parantunut.

Villabuumin myötä Itä-Suomessakin on aloittanut useita kehräämöjä. Idän kehräämö Nurmeksessa kehittää Simpuran Lankapuoti Tiukulalle lankaa, jonka villa kerätään, pestään ja kehrätään Pohjois-Karjalassa.

Kyseessä on lähi- ja pientuotanto ja se näkyy hinnassa. Suomalainen lanka ei pysty kilpailemaan tuontivillasta kehrätyn markettilangan kanssa.

– Se on arvovalinta. Ehdotan, että ostaisimme harkitummin ja vähemmän. Monien neulojien, minä itse mukaan lukien, tapa on haalia valtavat lankavarastot. Lankakauppiaana olen hullu, kun sanon, että osta vähemmän, Tiina Simpura nauraa.

Nainen hypistelee villalankoja.
Kotimaisesta villasta kehräytyissä langoissa riittää jo valtavasti valinnanvaraa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Langat ja ohjeet valitaan tunteella

Liperistä neuletapaamiseen saapunut Eija Numminen on intohimoinen käsityöharrastaja, jolle langan alkuperä ja eettisyys ovat tärkeitä. Hän iloitsee kotimaisen villan suosiosta.

– Tosi tärkeä juttu, että kotimaisen villan arvostus on viimeinkin lähtenyt nousuun.

Noittaantilan sukkalangat korissa ovat paikallisia tohmajärveläisiä tuotteita.
Villaa on ryhdytty brändäämään myös alkuperäistuotteena. Noittaan tila on erikoistunut alkuperäisrotuihin kuuluvan kainuunharmaslampaan kasvattajaksi. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Nummisen puikoilla on osa kulttuuriperintöä. Hän neuloo hailuotolaista eli tikkuröijyä eli tikkuria. Eikä tietenkään mistä tahansa langasta, vaan juuri tähän valitusta.

– Tämä on ilomantsilaisen Katariinan luomutilan lankaa. Kävin aloittamassa työn Hailuodossa ja tutustuimme samalla luotolaisen neuleen perinteeseen. Tässä on ihan erilainen fiilis kuin mistä tahansa langasta tai mallista tehdyssä paidassa.

Tiina Simpura toivoo, että suomalaisen villabuumin siivet kantaisivat.

– Toivoisin, ettei tämä jää tähdenlennoksi. Kun nyt on löydetty kotimainen villa, siitä puhutaan ja sitä hehkutetaan, niin yhä uudet neulojat löytäisivät sen.

Voit keskustella aiheesta 12.9.2022 klo 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Tikkuröijyn eli harmaan villapuseron tarina

Kun ihmiset tarttuivat korona-aikana kutimiin, alkoi suomalainenkin lampaanvilla kelvata – kehräämöyrittäjä on jo huolissaan riittääkö villa

Jätteeksi päätyvä villa halutaan nyt langaksi – neulontabuumin vuoksi Suomeen perustetaan nyt hurjalla tahdilla kehräämöitä

Suosittelemme sinulle