Hyppää sisältöön

Poliittista sopua potilaiden hoidon turvaavasta laista ei vielä syntynyt – ministeri Lindén lupaa silti lain eduskuntaan ensi viikon alussa

Peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo Ylelle, että lakia tuskin saadaan voimaan vielä ensi viikon perjantaihin mennessä. Silloin alkaa ensimmäinen teho-osaston lakko Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla hoitajien lakko alkaisi 20. syyskuuta. Kuva: Arash Matin / Yle

Hallitus ei ole päässyt vielä sopuun laista, joka turvaisi potilaiden välttämättömän hoidon hoitajalakkojen aikana.

– Me vielä keskustelemme niistä pykälistä, mutta minusta henki on selkeästi sellainen, että tällainen laki tarvitaan, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén sanoo Ylelle.

Tavoite on saada lakiesitys eduskuntaan ensi viikon alussa. Lindénin mukaan laki tuskin ehtii voimaan ensi viikon perjantaihin mennessä, jolloin ensimmäinen teho-osaston lakko alkaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Lakko kestää vuorokauden.

Ministeri Lindén ilmoitti viime perjantaina aloittavansa lain valmistelun.

Lakia tarvitaan, koska hoitajajärjestöt ovat kieltäytyneet suojelutyöstä lakon aikana. Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jota tehdään lakon aikana potilaan hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Laki on ollut hankala erityisesti vasemmistopuolueille. Ylen tietojen mukaan SDP olisi nyt valmis hyväksymään lain, mutta vasemmistoliitto pohtii vielä kantaansa. Vihreätkään ei ole Ylen tietojen mukaan lyönyt kantaansa lukkoon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Ylelle, että puolue ottaa kantaa vasta kun lakiesitys on nähty.

Hallituksen sote-ministeriryhmä käsitteli asiaa kokouksessaan torstaina, mutta asia ei edennyt. Ministeri Lindén on taustoittanut tänään eduskuntaryhmiä ja puhunut lain kiireellisyyden puolesta.

Vasemmistoliiton riveissä vastustetaan lakko-oikeuteen puuttumista, mutta suojelutyöstä kieltäytyminen on kääntämässä päät myös vasemmistoliitossa. Puolue käsitteli lakia tänäänkin eduskuntaryhmänsä kokouksessa.

Keskusta ja RKP ovat jo antaneet tukensa ministeri Lindénin valmistelemalle lakiesitykselle.

Lailla kova kiire – teho-osaston lakot alkamassa jo ensi viikolla

Lailla on kova kiire, sillä ensimmäinen teho-osaston lakko (siirryt toiseen palveluun) alkaisi ensi viikon perjantaina 16. syyskuuta Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Lakko kestäisi yhden vuorokauden.

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla lakko alkaisi 20. syyskuuta ja Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla 27. syyskuuta. Lakot kestäisivät neljä vuorokautta.

Lakonuhka koskee myös Helsingin ja Oulun kotihoitoa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on siirtänyt lakkoja valtakunnansovittelijan pyynnöstä kahdella viikolla. Lakkoa voi siirtää vain kerran.

Hoitajalakoa sovitellaan vielä tällä viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.

Juttuun lisätty klo 15.41 tiedot siitä, että vihreät ei ole lyönyt kantaansa lukkoon, ja että ministeri Lindén on taustoittanut tänään laista eduskuntaryhmiä.

klo 16.30: Juttuun lisätty ministeri Aki Lindénin ja vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kommentit.

Suosittelemme sinulle