Hyppää sisältöön

Ministeriö lupaa vihdoin päätöstä Karjalan Kielen Seuran avustusten takaisinperinnästä – tietoa odottaa sekä konkurssipesä että yhdistys

Karjalan Kielen Seuran rahan käyttöä on tutkittu tarkkaan yhdistyksen viimeisiltä vuosilta. Kesästä 2021 on odotettu opetus- ja kulttuuriministeriöstä päätöstä, peritäänkö seuralta takaisin valtiontukia.

Karjalan Kielen Seuran näkyvintä toimintaa oli karjalankielisten kirjojen kääntäminen ja julkaisu. Kuva: Karjalan Kielen Seura
Marja-Liisa Kämppi

Ministeriö lupailee vihdoin päätöstä, peritäänkö Karjalan Kielen Seuralta (KKS) takaisin valtionavustuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä luvattiin päätös jo vuosi sitten syksyllä, mutta asia on viivästynyt. Ylijohtaja Riitta Kaivosoja kertoo syyksi työruuhkaa, kun kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto on asettanut etusijalle muun muassa koronatukien käsittelyn.

– Päätöstä ei ole vielä tehty. Kyllä se on työjonossa täällä taide- ja kulttuuripolitiikan osastolla, mutta vielä asia ei ole valmis esiteltäväksi. Varmasti syksyn kuluessa tehdään päätös, ylijohtaja Kaivosoja lupaa ja kertoo puhuneensa asiasta jo esittelijän kanssa.

Ministeriön talousyksikkö esitti jo yli vuosi sitten, että kieliseuralta perittäisiin takaisin yli 280 000 euroa. Tarkastajien mukaan yhdistys käytti väärin vuosina 2017–2019 saamiaan valtionavustuksia. Seuran luottamushenkilöt vastustavat takaisinperintää.

Kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja kieltää, että KKS:n asia olisi erityisen hankala päättää.

– Ei missään tapauksessa, tämä on ihan normaalia meidän toimintaa. Mutta työpaine on ministeriöissä ollut kohtalaisen suuri, Kaivosoja perustelee viivytystä.

Vuonna 2020 yhdistys ei enää saanut valtiolta tukea ja lopetti pian toimintansa. Konkurssi seurasi syksyllä 2020.

Vuodesta 2021 opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut karjalan kielen elvyttämistä Itä-Suomen yliopiston kautta.

Konkurssipesä ja seuran luottamushenkilöt odottavat tietoa

Konkurssipesä teetti seurassa erityistilintarkastuksen, mutta se ei ole julkinen. Ministeriöön dokumentti on tiettävästi toimitettu.

Konkurssipesän julkisselvittäjä, asianajaja Aki Pietarinen Joensuusta toteaa, että nyt odotetaan ministeriön päätöstä, tuleeko takaisinperintää ja mikä on mahdollinen summa.

Ratkaisu vaikuttaa Pietarisen mukaan siihen, millaista vahinkoa konkurssipesän katsotaan kärsineen.

– Ihmeen kauan on jouduttu odottamaan ministeriön päätöstä, Pietarinen kummastelee.

Asianajaja kertoo myös seuran hallituksen jäsenten tiedustelleen häneltä, onko taloudellisia vastuita tulossa. Hallituksessa toimi kyseisinä vuosina 7–8 luottamushenkilöä.

Joensuussa perustettu Karjalan Kielen Seura ehti toimia 25 vuotta elvyttäen karjalan kieltä ja kulttuuria. Seuran puheenjohtajana toimi pitkään ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.

Aiheesta aiemmin:

Karjalan Kielen Seuran taloudenpito selvitetään valtion kustannuksella

Ministeriön tarkastus sättii Karjalan kielen seuran rahankäyttöä ja esittää valtiontuen takaisinperintää – seuran aktiivijäsen puolustautuu

Suosittelemme sinulle