Hyppää sisältöön

Ministeri Kurvinen sai kritiikkiä turkisalan tukemisesta ja vastasi kipakasti – tutkija: "Poliitikoilla on vielä opittavaa somekeskusteluissa luovimisessa"

Tulevaisuudessa tarvitaan jonkinlaista linjanvetoa siitä, mitä poliitikot voivat mainostaa ja kommentoida, arvioi poliitikkojen someviestintää tutkiva lehtori Elisa Kannasto.

Ministeri Antti Kurvinen
Kurvinen kuvasi turkisalaa päähänpotkituksi elinkeinoksi ja sanoi, että "Helsingistä on helppo puuttua pohjalaiseen toimialaan, joka ei kosketa omaa elämää mitenkään". Kuva: Anneli Lappalainen / Yle
Sari Möller,
Niina Koskela

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen reagointi sosiaalisessa mediassa nousseeseen kritiikkiin osoittaa, että dialogi somessa ei ole vielä poliitikoillakaan hallussa, sanoo tutkija, lehtori Elisa Kannasto Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta.

Maa- ja metsätalousministeri saisosiaalisessa mediassa kritiikkiä hehkutettuaan vierailuaan Saga Fursin turkishuutokaupassa.

Kritiikki heräsi ensimmäiseksi tiistaina Kurvisen turkisalaa tukevaa julkaisua kohtaan (siirryt toiseen palveluun) ja yltyi, kun Kurvinen vastasi kritiikkiin kipakasti.

– Kohu nousi tarhauksesta, mutta myös siitä, miten Kurvinen vastasi – ehkä vähän turhautuneena ja kärkkäänä, arvioi Kannasto.

Kannasto tutkii muun muassa kansalaiskeskustelua ja poliittikkojen viestintää somessa. Hänen väitöskirjansa käsitteli poliitikkojen henkilöbrändäämistä sosiaalisessa mediassa.

Hänen viime vaaleja koskeva tutkimuksensa kertoi yksisuuntaisuudesta: poliitikot eivät käyneet somessa vuorovaikutteista keskustelua.

– Sitä ei toisaalta ole sekään, että haukkuu osan keskustelijoista. Siinä on poliitikoille vielä haltuun otettavaa ja opittavaa, miten siellä välissä luovitaan, sanoo Kannasto.

Lue myös: Maa- ja metsätalousministeri Kurviselle kovaa kritiikkiä somessa turkisalan puolustamisesta – Kurvinen sanoo puolustavansa alaa myös jatkossa

Lehtori, tutkija Elisa Kannaston mukaan tapaus kuvaa hyvin sitä, miten kaikki nousee nykyään somessa esiin. Keskustelun yltyessä poliitikkojen on oltava tarkkana siitä, mitä ja miten he nostavat somessa esiin.

Kannasto huomauttaa, että erityisesti maatalouteen liittyvät asiat puhuttavat ja aiheuttavat sosiaalisessa mediassa ristiriitoja.

– Olisi ehkä odottanut hallitumpaa viestintää tässä aiheessa, koska hän [Kurvinen] on päivittäin tekemisissä teemojen kanssa, jotka nostattavat keskustelua.

Toisaalta ratkaisu oli Kannaston arvion mukaan tietoinen: vaalit ovat tulossa ja turkistarhaus on merkittävä asia alueella, josta ministeri on kerännyt paljon ääniä.

Pitäisikö yhteistyöstä kertoa postauksissa?

Arvostelua on herättänyt myös se, että Kurvinen omistaa sosiaalisessa mediassa hehkuttamansa turkishuutokauppa Saga Fursin osakkeita 129 kappaletta.

Se, onko kyseessä eettinen ongelma, on tutkija Elisa Kannaston mukaan jokaisen määriteltävissä. Ministeri on ilmoittanut selkeästi omistajuutensa.

– Jos katsottaisiin kaikkien poliitikkojen omistuksia, kaikki olisi pöydällä.

Toinen asia on, pitäisikö postauksessa kertoa, että kyseessä on osittainen omistajuus tai yhteistyö.

– Tavalliselta ihmiseltä, joka tekee someyhteistöitä, vaaditaan selkeä ilmoitus, että kyseessä on yhteistyö tai että tuote on saatu. Nämä ovat hankalia linjanvetoja ja tulevat vaatimaan oikeita ulostuloja ja normitusta: mitä poliitikko saa kommentoida tai mainostaa, pohtii Kannasto.

Tullaan näkemään erilaista sisältöä, ja se on ihan toivottavaakin, koska myös yleisöt muuttuvat. Uudenlaisia ihmisiä astuu politiikkaan ja he tekevät asioita eri tavalla.

Elisa Kannasto

Hänestä on luonnollista, että poliitikko tekee vierailuiltaan sisältöjä, mutta niiden rajoja ei ole kovin selkeästi piirretty.

Someviestintä on jatkuvassa muutoksessa, kun nuoremmat poliitikot viestivät tottuneesti ja uusilla tavoilla uusilla alustoilla.

Kannasto uskoo, että jo ensi vaaleissa mietitään esimerkiksi, millaiset videot ovat kampanjointiin sopivia.

– Tullaan näkemään erilaista sisältöä, ja se on ihan toivottavaakin, koska myös yleisöt muuttuvat. Uudenlaisia ihmisiä astuu politiikkaan ja he tekevät asioita eri tavalla.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 9. syyskuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Paikallispolitiikka on yrittäjälle jatkuvaa eturistiriitojen välttelyä – eettisyys selvitetään tapauskohtaisesti, sanoo korruptiotutkija

Sote-ammattilaisia haluttiin ehdolle aluevaltuustoihin, koska he tuntevat päätöksentekokentän hyvin – liian läheinen kytkös voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia

Suosittelemme sinulle