Hyppää sisältöön

Baltian maat ja Puola alkavat käännyttää venäläisturisteja rajoiltaan ensi viikolla – "Ette ole tervetulleita," julisti Viron ulkoministeri

Venäläisillä turisteilla ei ole asiaa Eurooppaan Baltian maiden tai Puolan kautta 19. syyskuuta alkaen. Heidät käännytetään rajalta, vaikka turistiviisumin olisi myöntänyt jokin muu Schengen-maa.

Mies ja nainen asioivat rajavartijan kanssa raja-asemalla.
Venäläiset matkailijat jonottivat pääsyä Viroon Narvan raja-asemalla heinäkuun puolivälissä. Kuva: Rene Kundla / ERR
Rain Kooli
Avaa Yle-sovelluksessa

TALLINNA – Kehotamme kaikkia Venäjän kansalaisia pysymään poissa. Ette ole tervetulleita tänne.

Näin Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu (Isänmaa) kiteytti Baltian maiden ja Puolan kesken sovitut rajoitukset torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Mies harmaassa pikkutakissa puhuu mikrofoniin pöydän takana istuessaan.
Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu lehdistötilaisuudessa 8. syyskuuta 2022. Kuva: Rain Kooli / Yle

Viro on jo mitätöinyt kaikki venäläisille myöntämänsä turistiviisumit. Muiden Schengen-maiden viisumeilla maahan on kuitenkin päässyt. Tämä on tuskastuttanut varsinkin Reinsalua ja pääministeri Kaja Kallasta.

Koronaan liittyneiden matkustusrajoitusten poistamisen jälkeen Virosta tuli nopeasti Suomen ohella venäläisten tärkein kulkuväylä Eurooppaan.

Tallinnalaisen kahvilan edessä on kyltti jossa lukee englanniksi Rakas Putin kelataan aikaa eteepäin kohtaan missä tapat itsesi pommisuojassa.
Tallinnalainen kahvila ottaa kantaa Ukrainan sotaa ja Vladimir Putinia vastaan viittauksella Adolf Hitlerin kohtaloon. Kuva: Rain Kooli / Yle

Ylen Viron poliisi- ja rajavirastolta saamien tietojen mukaan kesä-elokuussa maahan saapui yhteensä 81 000 venäläistä lyhytaikaisella viisumilla. Yli puolet oli saanut turistiviisumin jostakin muusta EU- tai Schengen-maasta.

– Venäläisten päästäminen ihailemaan Louvrea, Brandenburgin porttia tai Tallinnan vanhaakaupunkia on moraalisesti kestämätöntä tilanteessa, jossa heidän verovaroillaan kustannetaan Ukrainan lapsia silpovat pommit, Reinsalu sanoi Ylen haastattelussa elokuussa.

Sukulointi ja pako länteen edelleen mahdollisia

Elokuun lopussa EU-maat kiristivät linjaansa ja jäädyttivät Venäjän ja Euroopan unionin välisen viisumihelpotussopimuksen.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Baltian maille ja Puolalle, jotka halusivat tukkia kaiken vapaa-ajan matkailun Venäjältä EU:hun.

Osa EU-maista, esimerkiksi Saksa, kuitenkin vastusti täyttä viisumikieltoa. Niinpä Venäjän rajanaapurinelikko tarttui itse toimeen.

Nainen aurinkolaseissa, vaaleassa takissa ja vaaleanpunaisissa housuissa kävelee vanhankaupungin katuja.
Venäläisten matkailijoiden määrä kääntyi Virossa laskuun jo ennen käännytyspäätöstä. Asiaan on vaikuttanut muun muassa koulujen alku. Kuva: Rain Kooli / Yle

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan kaikkia venäläisiä ei kuitenkaan käännytetä rajalta. Poikkeus koskee muun muassa vierailua lähisukulaisten luona, humanitaarisia syitä tai venäläisten toisinajattelijoiden pakoa länteen.

– Venäläismatkailun laaja rajoittaminen on kuitenkin tarpeen. Se on muun muassa turvallisuuskysymys, Kallas sanoi torstaina.

Nainen ottaa kuvan metalliaidasta johon on kiinnitetty paljon piirrustuksia Ukrainan lippuja ja julisteita.
Turisti ottaa kuvan Venäjän Viron-suurlähetystön eteen pystytetystä aidasta syyskuussa 2022. Kuva: Rain Kooli / Yle

Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan pääministerit antoivat torstaina myös yhteisen julkilausuman, jolla perustelivat venäläisturistien porttikieltoa.

Päivitetty klo 16.15: lisätty tieto neljän maan pääministerin yhteisestä julkilausumasta.

Lue lisää:

Haavisto korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ulkoministerikokouksessa Liettuassa: "Sodasta voi tulla pitkä"

Venäläismies yritti rajan yli vanhentuneella viisumilla – passista löytyi 12 väärennettyä leimaa

EU jäädyttää venäläisten viisuminsaantia helpottavan järjestelyn – Haaviston mukaan kysymykseen saatetaan vielä palata

Suosittelemme