Hyppää sisältöön

Kauppias veti juomakaappien töpselit seinästä ja säästää puolikkaan omakotitalon verran energiaa: "Ihmiset ymmärtävät näinä aikoina"

Lämpimät ja valottomat juomakaapit tuovat kauppiaalle reilun säästön sähkölaskussa. Hän hakee säästöjä myös valaistuksen ja kylmätilojen karsimisesta.

K-Supermarket Kotikenttä Jyväskylän Kuokkalassa sammutti juomakaappinsa energiakriisin ajaksi.
Jyväskyläläisen ruokakaupan juomahyllyt ovat olleet pimeinä ja lämpiminä viikon verran. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Greta Virranniemi,
Riina Mäentausta
Avaa Yle-sovelluksessa

Juomakaappirivistö seisoo pimeänä jyväskyläläisessä ruokakaupassa. Limsat ja panimotuotteet ovat huoneenlämpöisiä.

Kauppias on sammuttanut kaapeista virrat, koska haluaa säästää energiaa. Sähkön hinnat nousevat, energiakriisi uhkaa ja valtiokin kehottaa kansalaisia säästötalkoisiin.

K-Supermarket Kotikentän kauppias Harri Minkkinen sai säästöideansa ketjulta eli Keskolta, joka kehotti säätämään juomakaappeja tavallista lämpöisemmiksi.

Kauppias ajatteli, että kaapit voisi laittaa saman tien kokonaan pois päältä. Sesonki on ohi, eikä juomia enää haluta välttämättä heti kylminä.

K-Supermarket Kotikenttä Jyväskylän Kuokkalassa kysyi asiakkailtaan onko ok sammuttaa juomakaapit energiakriisin ajaksi.
Asiakkaat saivat kertoa mielipiteensä säästötoimesta sosiaalisessa mediassa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Minkkinen tiedusteli asiakkaiden mielipiteitä sosiaalisessa mediassa.

Asiakkaat innoistuivat.

– Minulla on tapana hakea vahvistus isoille päätöksille asiakkailta. Tottakai heidän mielipiteensä ratkaisee. Tälle näytettiin iso peukku, joten näin toimittiin, kauppias toteaa.

Heinäkuun sähkölasku kaksi ja puoli kertainen

Lämpimät juomakaapit tuovat kauppiaalle tuhansien eurojen säästön vuodessa. Hän on laskenut, että kaappien vuosikulutus on suurin piirtein samaa luokkaa kuin puolikkaan sähkölämmitteisen omakotitalon.

Koko myymälä kuluttaa normaalisti sähköä vuosittain 50 000–60 000 euron edestä. Viime aikoina lasku on noussu roimasti. Heinäkuun sähkölasku oli kauppiaan mukaan noin kaksi ja puoli kertainen viime vuotiseen verrattuna. Tältä kuulta hän odottaa jopa kuusinkertaista laskua.

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitsevan K-Supermarket Kotikentän juomakaapeista otettin sähköt pois energiakriisin ajaksi.
Panimot toivovat, että juomakaapit olisivat 3–4 asteisia. Kesko puolestaan kehotti säätämään ne 12 asteeseen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Juomakaapit ovat olleet virratta viikon verran.

Kassan lähellä seisoo kyltti, joka kertoo asiasta. Sen mukaan kaapit tökätään takaisin verkkoon, kun Olkiluoto 3 ja uudet tuulivoimalat jauhavat inhimillisen hintaista sähköä.

– Muutama nuori on harmitellut, kun ei saa Coca-colaa kylmänä, mutta muuta palautetta ei ole tullut. Ihmiset ymmärtävät tämän näinä aikoina, Minkkinen sanoo.

Kylmätilat pienenevät, valaistus vähenee

Jyväskyläläinen kauppias hakee säästöjä myös muualta.

Hän on muuttanut yhden 15 neliöisen kylmävaraston lämpimäksi, sillä totesi, että tuotteet mahtuvat käytössä olleita pienempiinkin tiloihin.

Lisäksi hän etsii säästöjä valaistuksesta, joka vie noin puolet kaupan käyttämästä energiasta.

Minkkinen arvelee, että valoja voisi vähentää kolmanneksella.

Hän onkin jo säättänyt hedelmä- ja vihannesosaston valaistusta vähän tavallista himmeämmäksi.

– Kukaan ei ole ainakaan vielä tullut sanomaan, että pikkuisen pienempikin tunnelma valaistuksessa riittäisi. Näköjään vähempikin valoteho riittää.

Säästötoimiin ryhtynyt kauppias suhtautuu energiakriisin ratkaisuun varsin toiveikkaasti.

– Kyllä siitä selvitään, jos kaikki kantavat kortensa kekoon. Tässä maassa on ennenkin päästy yli kriiseistä, hän toteaa.

Suosittelemme