Hyppää sisältöön

Kunnat tarjoavat nuorille monipuolisia palveluja – Ilmajoella maakunnan eniten nuorisotiloja

Aluehallintoviraston peruspalveluarvioinnista selviää, että kunnat ainakin pyrkivät huomioimaan nuoret. Kaikista kunnista löytyvät nuorisotilat ja henkilöstöresurssit ovat kasvussa monessa kunnassa.

Pohjan nuorisotalo Seinäjoella kunnostettiin muutama vuosi sitten. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Suurin osa eteläpohjalaiskunnista tarjoaa nuorille monipuolisia palveluja. Asia käy ilmi aluehallintoviraston palveluarvioinnista.

Jokaisesta kunnasta löytyvät esimerkiksi nuorisotilat. Etelä-Pohjanmaalla eniten nuorisotiloja suhteessa nuorten määrään on Ilmajoella, jossa niitä on peräti kuusi. Seinäjoella nuorisotiloja on kahdeksan.

Ilmajoki myös käyttää rahaa nuorisopalveluihin eli nuorisotoimen osuus kunnan budjetista on Ilmajoella (0,66%) ja Isossakyrössä (0,93%) maakunnan suurin. Seuraavaksi kelvollisimmin nuoriin satsaavat Kauhajoki (0,51%) ja Seinäjoki (0,46%). Vähiten rahaa nuorten palveluihin käyttävät Teuva (0,17%) ja Karijoki (0,17%).

Nuorisotoimen osuus kaupungin budjetista on pienentynyt esimerkiksi Seinäjoella jonkin verran vuodesta 2015, mutta esimerkiksi Lapualla ja Alajärvellä kasvanut.

Henkilöstöresurssit kasvussa

Nuorisotyöhön käytetyt henkilöstöresurssit ovat kasvaneet Etelä-Pohjanmaalla vuodesta 2015. Resurssit ovat silti valtakunnallista keskiarvoa matalammat.

Henkilöstöresurssit ovat kasvaneet Alajärvellä, Alavudella, Evijärvellä, Ilmajoella, Isossakyrössä, Karijoella, Kauhajoella, Kurikassa, Lappajärvellä, Seinäjoella ja Teuvalla, kun lukuja vertaa vuoden 2015 lukuihin. Henkilöstöresurssit ovat sen sijaan vähentyneet Isojoella, Kauhavalla, Kuortaneella, Lapualla, Soinissa, Vimpelissä ja Ähtärissä.

Vuonna 2020 puhjennut koronaviruspandemia vähensi kunnallisen nuorisotyön saatavuutta kahtena viime vuotena, vaikka nuorisotyössä otettiin nopeasti käyttöön digitaalisia toimintamuotoja.

Suosittelemme sinulle