Hyppää sisältöön

Pohjois-Korean uusi laki julisti maan ydinasevaltioksi – laki sallii myös ennaltaehkäisevät iskut

Lain mukaan Pohjois-Korean ei ole sallittua jakaa ydinaseteknologiaa muiden maiden kanssa eikä myöskään käydä vaihtokauppaa ydinteknologialla tai -materiaaleilla.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kävelemässä. Taustalla iso ohjus.
Arkistokuva. Pohjois-Korean valtionmedian julkaisemassa kuvassa maan johtaja Kim Jong-un kuvattiin ballistisen ohjuksen koelaukaisun yhteydessä maaliskuussa 2022. Kuva: AOP
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Koreassa on hyväksytty laki, joka julistaa maan virallisesti ydinasevallaksi, kertoo maan valtionmedia KCNA.

Pohjois-Korean niin sanottu parlamentti eli korkein kansankokous hyväksyi lain torstaina, uutisoi KCNA.

Lain mukaan Pohjois-Korea ei jakele tai jaa ydinaseteknologiaa muiden maiden kanssa eikä myöskään käy vaihtokauppaa ydinteknologialla tai -materiaaleilla.

Lisäksi laki sallii maan tehdä ennaltaehkäisevän ydiniskun, kertoo KCNA.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoo, että maan asema ydinasevaltana on "peruuttamaton" ja tämän johdosta maa ei aio käydä jatkossa neuvotteluita ydinaseiden riisunnasta minkään osapuolen kanssa.

– Rauha on mahdollista vain imperialistin ylimielisyyttä karkoittavan voiman kera, Kim sanoo.

Kim syytti samalla Yhdysvaltoja painostuksesta, jolla Pohjois-Korean puolustusta on pyritty heikentämään siinä toivossa, että maan hallinto lopulta luhistuisi.

– Niin kauan kun maailmassa on ydinaseita sekä imperialismia, ja Yhdysvaltojen ja sen seuraajien liikkeitä tasavaltamme vastaan ei lopeteta, emme lopeta työtämme ydinaseiden eteen, Kim sanoo.

Etelä-Korea tarjosi avustusohjelmaa vastineeksi ydinaseriisunnasta

Elokuun puolivälissä Pohjois-Korea torjui kovasanaisesti Etelä-Korean ehdottaman sopimuksen maan ydinohjelman lopettamiseksi.

Tuolloin Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol tarjosi Pohjois-Korealle ruoka- ja energia-apua sekä maan rapistuvan infrastruktuurin modernisointia vastineeksi ydinaseista luopumiselle.

Tarjouksen taustalla olivat Yhdysvaltain ja Etelä-Korean huolet siitä, että Pohjois-Korea valmistautuu uusiin ydinkokeisiin.

Tarkkailijoiden mukaan Pohjois-Korea vaikuttaa valmistautuvan jatkamaan ydinkokeita ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017.

Pohjois-Korea piti Yhdysvaltojen kanssa historiallisen huippukokouksen vuonna 2018, jolloin Yhdysvaltojen silloinen presidentti Donald Trump ja muut maailman johtajat eivät onnistuneet suostuttelemaan Kimiä luopumaan ydinaseohjelmasta.

Suosittelemme