Hyppää sisältöön

Elokuun sateet eivät tehneet hyvää perunasadolle – perunaa mätänee peltoon

Arviolta kymmenen prosenttia sadosta menentetään elokuun sateiden takia. Nyt nostoa viivytetään, jotta suurin osa mätääntyneistä perunoista jäisi peltoon.

Arviolta 10 prosenttia sadosta on pilalla. Kuva: Juho Teir / Yle

Kristiinankaupungin perunanviljelijät pelkäävät, että arviolta kymmenen prosenttia sadosta mätänee peltoon elokuun sateiden takia.

Viljelijä Kaj Hemberg Dagsmarkista toteaa, että heinäkuussa kaikki vielä näytti hyvältä sadon suhteen. Pellot kuitenkin kastuivat liiaksi asti elokuun aikana.

– Vettä tuli 200 millimetriä elokuussa, joten maasta löytyvän mädän perunan määrä huolestuttaa.

Hemberg on keskustellut tilanteesta alueen muiden viljelijöiden kanssa, ja kaikki ovat todenneet samaa. Elokuun sateet tekivät tuhoja.

Elokuun sateet olivat pelloille liikaa. Kuva: Juho Teir / Yle

Hemberg viljelee ruokaperunaa 50 hehtaarin alueella ja tärkkelysperunaa on 12 hehtaaria. Nyt viljelijällä pitää olla jäitä hatussa, ja viivästyttää nostoa mahdollisimman kauan, ettei mätää perunaa nouse varastoon.

– Muuten perunalaarissa saadaan aikaiseksi kemiallinen prosessi, jota ei talven aikana ole helppo käsitellä, Hemberg kertoo.

Perunasta ei kuitenkaan näillä näkymin tule olemaan pulaa tulevana talvena.

– Vuosien varrella on povattu, että peruna pääsee loppumaan, ja silti sitä aina riittää toukokuun lopulle. En usko että perunasta on pulaa tänäkään vuonna.

Kaj Hemberg Kuva: Juho Teir / Yle

Juttu on tiivistelmä Svenska Yle Österbottenin artikkelista, toimittaja Juho Teir:

Potatisodlare oroad över skörden – tio procent kan ha ruttnat bort

Suosittelemme sinulle