Hyppää sisältöön

Osa marketeista ryhtyy sammuttamaan mainosvalot öisin – huoli talven sähkötilanteesta sai kauppaketjut etsimään säästökohteita

Kauppaketjut pohtivat nyt tosissaan keinoja sähkön säästämiseksi ensi talvena. Kaikki halutaan mukaan talkoisiin, jotta sähkökatkoilta vältyttäisiin.

Tältä näyttää, kun kuopiolaisen Citymarketin valot sammuvat.
Tältä näyttää, kun kuopiolaisen Citymarketin valot sammuvat.
Anna Ronkainen

Pian katoaa pimeässä tuttu näky, kun K-ryhmän markettien valomainokset sammuvat joka ilta kauppojen sulkemisajan jälkeen. Samalla sammuu kaikki ylimääräinen valaistus. Jo nyt osa kauppiaista on nykäissyt juomakaapeista piuhat irti, eikä tarjolla ole enää kylmiä juomia asiakkaille.

Nämä ovat kauppaketjujen keinoja sähkön säästämiseksi.

Kaikissa suurissa kauppaketjuissa mietitään parhaillaan tällaisia toimia, jotta sähköä säästyisi ja uhkaavilta sähkökatkoksilta vältyttäisiin ensi talvena.

– Sähkönhinta on yksi tekijä, mutta enemmän olemme huolissamme mahdollisesti uhkaavasta sähköpulasta ja sähkökatkoista, K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen sanoo.

K-ryhmässä on jo tehty päätöksiä niistä toimenpiteistä, joilla sähköä säästetään. Valaistus on suurin sähkösyöppö, kakkosena tulevat kylmäjärjestelmät.

Asiakkaille näkyvin toimenpide tulee liittymään juuri valaistukseen.

– Olemme rajoittamassa ulko- ja mainosvalaistuksia sillä tavalla, että ne ovat päällä vain kauppojen aukioloaikoina, Kokkonen kertoo.

Kylmäjärjestelmien osalta K-ryhmässä käydään parhaillaan tehostetusti läpi energiatehokkuusasetuksia. Kaikki kylmäjärjestelmät varmistetaan tarkkaan, että ne on siirretty kesän jäljiltä syksyn asetuksille.

– Tästäkin voi löytyä säästöä, vaikka se onkin jokavuotinen toimi. Yksittäisessä kaupassa vaikutus voi olla pienehkö, mutta kun on toistatuhatta kauppaa, niin päästään isoihin vaikutuksiin, Kokkonen pohtii.

Kuopiolaismiehen mukaan mainosvalot häikäisevät autolla ajaessa.
Kuopiolainen Jere Järvenpää pitää järkevänä kauppojen mainosvalojen sammuttamista öiseen aikaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

SOK: kaupoilla on rooli osana huoltovarmuutta

Keinoja sähkön kulutuksen hillitsemiseksi pohditaan parhaillaan myös Lidl-ketjussa sekä S-ryhmässä.

SOK:n energiaohjauksen päällikkö Matti Loukkola kertoo, että päätöksiä konkreettisista toimista ei vielä ole tehty.

– Mahdollinen sähköpula edellyttää laaja-alaista talkoissa mukana olemista. Sähkönsaanti on turvattava kaikissa tilanteissa, joten meilläkin on intresseissä löytää keinoja ennaltaehkäistä sähköpulaa, Loukkola korostaa.

Myös S-ryhmästä arvioidaan, että säästöt voisivat liittyä esimerkiksi valaistukseen ja kylmäkoneistoon. Loukkola muistuttaa kauppojen roolista huoltovarmuuteen liittyen.

– Tämä on monimutkainen asia. Myymälöitä ei voi ajaa täysin alas ja kylmäketjut täytyy säilyttää. Valaistuksen ohjaus voisi olla yksi keskeisimpiä ja potentiaalisimpia säästökohteita, Loukkola puntaroi.

Kauppaketjuista muistutetaan, että sähkökatkot tarkoittaisivat automaattisesti kauppojen sulkemista siksi ajaksi. Tämä puolestaan vaikuttaisi asiakkaiden arjen sujumiseen.

Energiatehokkuus on jo tuttua, mutta akuuttitilanne vaatii lisää toimia

Kauppaketjut kertovat panostaneensa energiatehokkuuteen erilaisin keinoin jo vuosien ajan. Liikkeissä on otettu käyttöön esimerkiksi aurinkopaneeleja ja uusittu kauppojen kylmälaitteistoa ja valaistusta.

Tämä helpottaa hieman tulevaan talveen varautumista, mutta edeltävillä toimilla ei juuri siihen ole vaikutusta.

– Se mikä nyt uhkaa, on täysin poikkeuksellista, SOK:n Loukkola painottaa.

Lidlin kiinteistöpäällikkö kertoo, että yrityksessä etsitään aktiivisesti keinoja kulutuksen optimoimiseksi, vaikka energiatehokkuuteen on jo panostettu.

– Teemme päätökset aina ketjukohtaisesti eli ne koskevat kaikkia myymälöitä ja jakelukeskuksia Suomessa, Lidlin kiinteistöpäällikkö Arttu Puhakka kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Kauppias on kylmähyllyllä.
Kuopiossa kahta K-markettia pyörittävä kauppias Sirpa Karppi arvioi, että sähköt palaavat kylmäkaappeihin taas ensi kesänä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kylmäkaapeista virrat pois

K-ryhmässä monet kauppiaat ovat jo aloittaneet sähkön säästämisen sammuttamalla virrat kylmäkaapeista, joissa säilytetään juomia. Näin on tehnyt myös kuopiolainen kauppias Sirpa Karppi.

Viime viikolla Yle kertoi jyväskyläläisestä kauppiaasta, joka on tehnyt samoin.

Karppi kertoo, että syy töpselien vetämiseen on suurissa sähkölaskuissa sekä halussa osallistua sähkönsäästötalkoisiin.

– Sähkö on kauppiaille suuri kuluerä. Osalle tilanne on katastrofaalinen. Tähän oli helppo herätä sekä taloudellisesta että vastuullisuuden näkökulmasta, Karppi perustelee.

Palaute asiakkailta on ollut lähes yksinomaan myönteistä.

– Ihmiset ymmärtävät hyvin. Jos me kaikki säästetään sähköstä, niin siitä hyötyy kaikki, Karppi toteaa.

Yksittäisissä marketeissa juomakaappien sammuttamisella voi liikkeestä riippuen saada aikaan noin kymmenen prosentin säästön.

Koko K-ryhmän tasolla juomakaappien virran sammuttaminen tulisi kyseeseen äärimmäisessä tilanteessa. Nyt päätöksiä tekevät yksittäiset kauppiaat.

– Tämäkin on mahdollista, jos tilanne niin vaatii, Kokkonen sanoo.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Keskustelu on auki 13.9.2022 klo 23 saakka.

Aiheesta lisää:

Ilman sähköä ei synny kakkuja eikä muuntajia, kirjakauppaankin lankeaisi pimeys – yrityksissä sähkön säännöstelyyn ei uskota: "Äärimmäinen keino"

Suomalaiset voivat joutua kärsimään sähkön säännöstelystä ensi talvena – paljon riippuu siitä, onko Olkiluodon ydinvoimala käytössä joulukuussa

Suosittelemme sinulle