Hyppää sisältöön

EU:lta tiukat linjaukset venäläisten viisumeille – jo myönnetytkin otetaan tarkasteluun

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson vieraili perjantaina Nuijamaan raja-asemalla ja otti kantaa viisumikäytäntöihin.

Euroopan unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson (vas.) ja sisäministeri Krista Mikkonen Nuijamaan rajavartioasemalla lehdistötilaisuudessa perjantaina. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Euroopan unioni aikoo linjata tiukasti venäläisten turistiviisumeja, kertoi Euroopan unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson perjantaina päivällä vieraillessaan Nuijamaan raja-asemalla. Hänen mukaansa enää ei ole olemassa perusteita päästää venäläisiä helposti EU:hun.

– Meillä ei ole enää perusteita luottaa venäläisiin. Venäläisten perusoikeus ei ole olla turistina EU-alueella, vaan se on etuoikeus. Tätä etuoikeutta emme halua enää venäläisille antaa, sanoi Johansson.

Johansson vieraili perjantaina Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa sisäministeri Krista Mikkosen kutsumana.

Baltialla ja Puolalla tiukka linja

EU-maat kiristivät linjaansa viisumeihinelokuun lopussa, kun asiasta saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys epävirallisessa ulkoministerikokouksessa. Eu-maat päättivät jäädyttää Venäjän ja Euroopan unionin välisen viisumihelpotussopimuksen.

Tämä muutos astuu voimaan maanantaina. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että viisumin käsittelymaksu on kalliimpi ja sen käsittelyaika on pidempi.

Ulkoministerikokouksessa ei linjattu venäläisten matkailun täyskiellosta, koska muun muassa Saksa ja Ranska vastustivat ajatusta.

Lue lisää: EU ei pysäytä venäläistä matkailua, mutta poistaa houkutteet – tämä unionin tuoreesta viisumiratkaisusta tiedetään

Esimerkiksi Baltian maat ja Puola kertoivat torstaina, että ne alkavat käännyttää venäläisturisteja rajoiltaan ensi viikolla. Maat haluavat tukkia kaiken vapaa-ajan matkailun Venäjältä EU:hun.

Viisumit myönnetään kansallisesti

Sisäministeri Krista Mikkonen arvioi päivällä komission uusien linjausten tarkoittavan sitä, että venäläisten turistien määrä "tippuu täysin".

– Turismi ja venäläisten matkustaminen ei tässä tilanteessa ole venäläisten oikeus, Mikkonen sanoo.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan uudet linjaukset ja niiden käytännön soveltaminen eivät tule nopeasti voimaan, vaan kyseessä on pidempi prosessi.

Tanner arvioi, että komission ohjeistukset tulevat olemaan sen tyyppisiä, kuin mitä Suomi on kansallisesti pannut toimeen syyskuun alusta.

Viisumihakemuksia käsitellään toistaiseksi Suomessa päivässä vain noin sata, kun niitä heinä- ja elokuussa käsiteltiin useita satoja, parhaimmillaan tuhat päivässä. Myös päivittäin jätettävien viisumihakemusten kokonaismäärä, noin 500 hakemusta, on huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin.

– Viisumit myönnetään edelleen kansallisesti. Komissio voi antaa suuntaviivoja, mutta se ei ole sellainen päätös, joka astuu heti voimaan ja on voimassa kaikkialla, Tanner kuvailee.

Komissio julkaisi tiedotteen suuntaviivoista (siirryt toiseen palveluun) Tannerin haastattelun jälkeen. Niissä mainitaan yhdeksi tiukennuskeinoksi turistiviisumien pudottaminen tärkeysjärjestyksessä. Jäsenmaiden tulisi myös tarkastella jo myönnettyjä viisumeita.

Artikkelia korjattu 9.9.2022 kello 13.46. Linjauksen mukaan viisumeja myönnettäisiin lähinnä humanitäärisistä syistä, perhesyistä ja journalisteille. Jutussa aiemmin kerrottiin, että maanantaista lähtien rajan yli Venäjältä EU-alueelle pääsee vain edellä mainituilla perusteilla.

Korjaus 9.9.2022 kello 17.19. Korjattu tieto siitä, että maanantaina tulisi voimaan uusia tiukennuksia viisumeihin. Johansson linjasi perjantaina uusien tiukennusten mahdollisuudesta.

9.9.2022 kello 18.59 Artikkelia päivitetty kauttaaltaan.

Suosittelemme sinulle