Hyppää sisältöön

Lääkevahinkoilmoitukset moninkertaistuivat koronarokotteiden myötä – korvausta erilaisista haitoista on myönnetty 589 ihmiselle

Korvausta on saatu muun muassa kuumeilusta, kivusta ja särystä, ihottumasta sekä sydänlihastulehduksesta. Lähes joka kymmenes korvauksen saaneista on kärsinyt vyöruususta.

Kielteisiä päätöksiä on kertynyt kohtuullisen paljon siksi, että vahinkoilmoituksia on tehty myös perussairauksista, joiden oireiden on ajateltu liittyvän rokotteeseen, mutta yhteyttä rokotteeseen ei kuitenkaan ole. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi / Yle
Hanna Terävä

Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet kiireistä aikaa Lääkevahinkovakuutusyhtiössä. Elokuun loppuun mennessä koronarokotteista on tehty kaikkiaan 1 999 vahinkoilmoitusta. Niistä 1 200 vahinkoilmoitusta tehtiin vuoden 2021 aikana ja tänä vuonna ilmoituksia on kertynyt 799.

Myönteisen korvauspäätöksen on saanut 589 hakijaa, kielteisiä päätöksiä on annettu 1 079. Elokuun lopussa oli vielä 331 vahinkoilmoitusta käsittelemättä.

Runsaan hakemusmäärän käsittelyyn on jouduttu palkkaamaan lisätyövoimaa, kertoo Suomen Keskinäinen Lääkevahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Tiina Hellgren.

– Tämä on ihan poikkeuksellisen suuri määrä. Normaalisti lääkevahinkoilmotuksia tehdään noin 200 vuodessa ja niistä enintään parikymmentä vuodessa koskee rokotteita. Siihen nähden määrä on aivan valtava.

Hellgrenin mukaan vahinkoilmoitusten runsas määrä kertoo osin siitä, että koronarokotteet ovat aiheuttaneet lievähköjä haittoja enemmän kuin muut rokotteet.

– Toisaalta meille tulee erittäin paljon vahinkoilmoituksia ihan perussairauksista. Eli kun viime tai tämän vuoden aikana on ilmennyt jokin ihan normaali sairaus, se yhdistetään hyvin helposti rokotteeseen tai ainakin mahdollinen yhteys rokotteeseen halutaan selvittää. Kielteisiä päätöksiä on kohtuullisen paljon juuri sen takia, että yhteyttä rokotteeseen ei kuitenkaan ole, Hellgren sanoo.

Korvauksen ehtona yli kaksi viikkoa kestävä oireet

Valtaosa, noin 70 prosenttia myönteisistä korvauspäätöksistä liittyy kolmeen erityyppiseen syyhyn.

Ensimmäisenä ovat yleiset oireet ja paikallisreaktiot, kuten kuumeilu, kipu ja särky, rokotekäden turvotus sekä ohimenevä väsymys.

– Korvattavuuden edellytyksenä on se, että oireet ovat kestäneet yli 14 vuorokautta. Paljon on tapauksia, joissa oireet menevät ohi ihan muutamassa päivässä, mutta joillakin reaktio jää päälle, kun rokote alkaa vaikuttaa elimistössä. Osa oireista voi kestää vähän pidempään ennen kuin tilanne tasoittuu, Hellgren toteaa.

Toinen yhtä yleinen korvattava haitta ovat allergiset oireet, jotka ovat pääsääntöisesti ihottumia. Niiden hoitamiseen saatetaan tarvita voiteita ja allergialääkkeitä. Kolmantena ovat sydän- ja verisuonioireisiin luettavat haitat, jotka lähes kaikki ovat olleet sydänlihastulehduksia.

Vajaat 10 prosenttia myönteisen korvauspäätöksen saaneista ovat kärsineet vyöruususta.

Lisäksi on ollut jonkin verran ohimeneviä kasvohermohalvauksia ja joillakin migreeni on voinut pahentua muutamiksi viikoiksi.

Korvausta on voinut saada kivusta ja särystä käytännössä muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon. Lisäksi korvausta on voinut saada lääkäri- ja sairaanhoitokuluista tai lääkekuluista. Sairauslomista on voinut saada myös ansionmenetyskorvausta.

Lapsilla ja nuorilla haittoja on ollut hyvin vähän

Enemmistö vahinkoilmoitusten tekijöistä on ollut naisia. Yli 70-vuotiaat ja alle 30-vuotiaat ovat tehneet vahinkoilmoituksia muuta väestöä vähemmän. Muuten vahinkoilmoituksia tulee melko tasaisesti kaikista ikäryhmistä, Hellgren kertoo

Alle 20-vuotiaiden osuus vahinkoilmoituksista on kolme prosenttia. Nuorimmat korvauksia saaneet ovat olleet koululaisia.

– Lasten ja nuorten oireet ovat ihan samanlaisia kuin aikuistenkin oireet. Ne, mitä on korvattu, ovat yleisoireita ja ihottumia. Muutama teini-ikäinen on saanut sydänlihastulehduksen, Hellgren kertoo.

Vahinkoilmoituksia tulee hyvin vaihtelevasti. Hellgrenin mukaan joinain kuukausina on voinut tulla lähes 300 ilmoitusta ja toisina viitisenkymmentä. Viime kuukausina ilmoituksia on tullut 50–100 kappaleen kuukausivauhtia.

– Meille on tullut keskimäärin noin 150 vahinkoilmoitusta per annettu miljoona rokoteannos. Jatko riippuu nyt siitä, miten paljon ihmiset vielä ottavat rokotteita ja miten tauti kehittyy syksyn ja talven aikana.

Katso Yle Areenasta:

Mika Salminen
THL:n Mika Salmisen tilinpäätös korona-ajasta. Mitä tehtiin väärin ja mitä opittiin? Miksi länsimainen terveysjärjestelmä petti koronan edessä ja miten valuviat olisi syytä korjata? Suomen koronakasvoksi kriisin aikana noussut Salminen uskaltaa arvostella koronatoimia; koulujen sulkemista, vanhusten kohtelua, tehopaikkojen määrää ja koronarajoitusten hintaa.

Suosittelemme sinulle