Hyppää sisältöön

Radiotoimiluvat kiinnostavat media-alan yrityksiä – lapualainen Kevyt Kanava palaa takaisin radiobisnekseen

Etelä-Pohjanmaalle on laajenemassa hengellistä ohjelmaa tarjoava Radio Patmos ja yli 30 vuoden ajalta tuttu Kevyt Kanava tekee paluun.

Kuvassa on radio.
Radio ei ole kuolemassa, sillä toimiluvat kiinnostavat. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Viestintävirasto Traficom julisti kesällä haettavaksi 92 uutta radiotaajuutta ja haku päättyi elokuun lopussa. Perjantaina virasto julkisti hakijat ja taajuudet.

Etelä-Pohjanmaalla toimilupia hakivat Seinäjoen taajuuksille Kevyt Kanava Oy, Bauer Media ja Patmos Lähestyssäätiö. Kevyt Kanava ja Patmos hakivat myös Lapuan taajuuksia, ja lisäksi kuuluvuusaluettaan kasvattaisi myös Järviradio.

Lapualaisomisteinen Kevyt Kanava Oy on siis palaamassa takaisin radiobisnekseen. Toimitusjohtaja Hannu Harju kertoo, että kolme vuotta sitten yritys myi liiketoimintansa Sanoma Medialle, mutta ei yhtiötä. Nyt Kevyt Kanava on hakenut taajuutta 25 alueelle aina Turusta ja Kotkasta Ouluun ja Rovaniemelle saakka.

Paluu radiobisnekseen tuli monelle yllätyksenä. Hannu ja Tarja Harju toimivat 34 vuotta radioalalla ennen kuin myivät liiketoiminnan Sanoma Medialle vuonna 2019.

– Se on asia, mitä osataan tehdä. Koska taajuuksia oli paljon ja mahdollisuus valtakunnalliseksi, nähtiin, että tässä on edelleen markkinarakoa, kertoo Harju.

Harju ei vielä paljasta, minkälainen tuote on suunnitelmissa. Mikäli lupa tulee, toiminta voidaan käynnistää rekrytointien jälkeen hyvinkin nopeasti.

Kevyt Kanava sai alkunsa paikallisradioista, mutta laajeni 2000-luvulla valtakunnalliseksi. Moni muistaa etenkin televisiossa näkyneen Harju & Pöntinen -kanavan.

Patmos Lähetyssäätiön Radio Patmos kuuluu tällä hetkellä esimerkiksi Alajärvellä ja Vaasassa. Bauer Media puolestaan on Suomen suurimpia kaupallisen radion ketjuja, johon kuuluu 16 radiokanavaa, muun muassa Radio Nova, Iskelmä ja Suomirock.

Suurin osa hakijoista tavoittelee nykyisten radiokanavien kuuluvuusalueiden kasvattamista. Toki taajuuksia haettiin myös kokonaan uusille radiokanaville.

Traficom saattaa myöntää toimiluvat kaikille hakijoille. Jos taajuudet eivät riitä kaikille hakijoille, päätökset siirretään valtioneuvostolle. Myönnettävät toimiluvat ovat voimassa vuoden 2029 loppuun saakka.

Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaalta voi seurata täältä.

Suosittelemme