Hyppää sisältöön

Byrokratian rattaisiin joutuneet ukrainalaiskoirat lennätettiin Suomesta Puolaan – ja taas Suomeen

Ukrainasta tulleiden koirien asiakirjat ovat kunnossa, mutta ne on kirjattu väärälle pohjalle. Tietojen olisi pitänyt olla EU:n lemmikkipassissa, koska koirat tulivat Puolasta eivätkä suoraan Ukrainasta. Tulli uhkasi lopettaa eläimet.

Eläinlääkäri tutkii koiraa.
Eläinlääkäri Rosa Mai kävi tutkimassa koirat vapaaehtoistyönä lentokentällä ennen kuin ne lähtivät Puolaan. Kuva: Nina Immonen
Marika Harjumaa

Ukrainasta Suomeen tuodut kolme amerikancockerspanelia joutuivat omituiseen pattitilanteeseen. Se ratkesi ainoastaan sillä, että koirat kävivät Puolassa ja palasivat sieltä taas Suomeen.

MTV (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime sunnuntaina, että Suomessa pitkään asunut ukrainalaisnainen toi ystävänsä koirat turvaan sodan jaloista. Sodan vuoksi koiria ei voitu lennättää Suomeen suoraan Ukrainasta vaan ne tulivat Puolan kautta.

Koirien rokotukset ja asiakirjat olivat kunnossa muuten, mutta niillä ei ollut EU:n lemmikkipasseja. Suomeen saavuttaessa niitä olisi tarvittu, koska koirat olivat tulleet Puolan kautta. Suomen Tulli uhkasi lopettaa koirat.

Nyt koirat ovat taas Suomessa

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen kertoo, että koirat lennätettiin Puolaan perjantaina 9. syyskuuta. Siellä niitä auttoi paikallinen eläinlääkäri, jonka kautta koirat saivat paperit kuntoon.

Koirat palasivat Suomeen keskiviikkona 14. syyskuuta.

Koirat Suomeen tuonut ukrainalaisnainen pyysi alun perin apua eläinfilosofi Elisa Aaltolalta. Tämä kertoi asiasta Twitterissä, jolloin mukaan tuli monia muita tahoja.

Hesy perusti keräyksen koirien auttamiseksi. Sen turvin koirat ja ukrainalaisnainen pääsivät matkaamaan Puolaan.

Hesy olisi toivonut viranomaisilta inhimillisyyttä

Vaikka Tulli uhkasikin lopettaa koirat, Immonen ei halua moittia sitä.

– Tulli toimii sille annettujen ohjeiden mukaan. Sen sijaan olisimme toivoneet, että Ruokavirasto ja aluehallintovirasto olisivat voineet tehdä tästä poikkeustapauksen ja antaa koirien olla kotikaranteenissa. Olisin kaivannut inhimillisyyttä, mutta yhteistyö virastojen kanssa oli kankeaa, Immonen sanoo.

Jaostopäällikkö Kitty Schulman Ruokavirastosta sanoo, ettei voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen. Hän kuitenkin toteaa, että jos koira matkustaa jonkun muun kuin omistajansa kanssa, kyseessä on lain mukaan kaupallinen siirto.

– Silloin ei ole mitään mahdollisuutta poikkeukseen, Schulman sanoo.

Vaalea spanieli katsoo kameraan.
Nina Immosen mukaan koirat ovat reippaita ja ihmisrakkaita. Häntä huolettaa, kuinka ne selviävät matkustamisen tuomasta stressistä. Kuva: Nina Immonen

EU:ssa on tehty ukranainalaispakolaisten kanssa sellainen poikkeus, että heidän lemmikkiensä asiakirjoissa joustetaan. Kolmen amerikancockerspanelin tilanteessa ongelma on se, ettei omistaja itse matkustanut niiden kanssa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 15.9.2022 kello 13.06: Koirat ovat palanneet Suomeen.

Ylen Ukrainankieliset löydät osoitteesta yle.fi/novyny.

Lue myös:

Ukrainasta tulleet lemmikit eivät ole levittäneet rabiesta Euroopassa – Suomeen on tullut sodan jaloista yli tuhat eläintä

Turun valvontaeläinlääkäri rokottaa ja siruttaa ukrainalaisten lemmikkejä vielä toukokuun loppuun

Ukrainasta on tullut Suomeen noin 200 lemmikkiä, mutta pelätyn loisen riski on kaupunkikoirilla “minimaalisen pieni”

Moni lemmikinomistaja jää ennemmin pois väestönsuojasta kuin hylkää eläimensä – kaksi kansalaisaloitetta vaatii nyt turvaa myös eläimille

Suosittelemme sinulle