Hyppää sisältöön

Karvalakkiooppera valloitti loppuunmyydyn oopperatalon Helsingissä – "Nyt on hyvät fiilingit", iloitsee idean isä Olli Tiuraniemi

Kemijoen lohikulttuurin kuolemasta kertova ooppera saattaa lähteä Suomen kiertueelle.

Mies nojaa pöytään ja katsoo kameraan.
Karvalakkiooppera kertoo vuonna 1979 oikeusministeriöön matkanneesta ja oikeutta Kemijoen valjastamisen jäljiltä vaatineesta karvalakkilähetystöstä. Oopperaidean isä, ja esityksen tuottaja on Lapin yliopiston viestintäpäällikkönä aiemmin toiminut Olli Tiuraniemi. Hänet on kuvattu Korundissa. Kuva: Elina Ervasti / Yle
Annu Passoja

Kemijoen valjastamisen seurauksista jokivartisille kertova Karvalakkiooppera saa toistaiseksi viimeisen esityksensä lauantaina iltapäivällä Kansallisoopperassa. Esityksen tuottaja Olli Tiuraniemi istuu katsomossa, kuten kaikissa aiemmissakin esityksissä.

Päähenkilöiden eli Mari Palon esittämän Eevin ja Ville Rusasen esittämän Reinon esikuvat ovat Tiuraniemen omat vanhemmat.

– Vähän jännitin, miten helsinkiläisyleisö ottaa esityksen vastaan, mutta hyvin otti. Kyllä on hyvät fiilingit tällä hetkellä.

Niin perjantai-illan kuin lauantain esitykset Helsingissä ovat loppuunmyytyjä.

– Se vähän yllätti, koska meidän yhdistyksemme ei tehnyt markkinointia kehä kolmosen sisäpuolella. Viimeiset pari päivää olen ollut kävelevä lipputoimisto, minulle soitellaan jatkuvasti ja kysytään lippuja.

Moni on Tiuraniemelle ihmetellyt, miten pieni lappilaisyhdistys saa esityksensä Suomen Kansallisoopperaan. Näyttämön rakentaminen oopperatalolle ei ollutkaan mikään pieni työ.

Yleisön joukossa oli muiden muassa kansanedustajia valtiovarainvaliokunnasta.

– He sanoivat, että esitys on ajankohtainen vallan ja pienen ihmisen kuvauksena. Esitys mahdollistaa siis monenlaiset tulkinnat, ei vain sitä että Kemijoesta loppui lohi.

Karvalakkimiehet kenties Suomen kiertueelle

Karvalakkioopperan kantaesitys oli 1. syyskuuta Rovaniemen Korundissa, jossa se esitettiin neljä kertaa. Tiuraniemen oma arvioi on, että perjantain esitys Helsingissä oli toistaiseksi paras. Solistien laulu kuului hyvin, ja ylimääräistä virtaa saattoi Tiuraniemen arvion mukaan tulla siitäkin, että solistit esiintyivät kotiyleisölleen ja esitys myös taltioitiin.

Taltioinnin avulla esitystä markkinoidaan eri puolille Suomea ja myös ulkomaille.

- Helsingissä esitystä ovat olleet katsomassa oopperayhdistysten ihmiset eri puolilta Suomea. Ryhdymme miettimään, järjestetäänkö Karvalakkioopperalle kiertue vai mitä tämän tuotteen kanssa tehdään.

Vuosia valmistellun Karvalakkioopperan esitysten jääminen kuuteen olisi suuri pettymys, mutta kovin seikkaperäisesti oopperan tulevaisuutta ei ole vielä ehditty pohtia.

- Tässä ei ole kuukauteen oikein jalat maahan vastanneet, Tiuraniemi toteaa kulttuuriponnistuksen loppukiireistä.

Lue lisää:

Kipeä tarina mahtavan lohijoen valjastamisesta tehtiin oopperaksi – ”Olen armahtanut isieni sukupolven ja antanut anteeksi”, sanoo idean isä

Karvalakkioopperalle iso apuraha – Suomen kulttuurirahasto tukee 150 000 eurolla

Suosittelemme sinulle