Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten jäähdyttävät ilmastointilaitteet olivat kodeissa harvinaisuuksia. Elintason noustua ja laitteiden kehityttyä nyt yhä useammassa taloudessa surisee masiina, joka osaa sekä viilentää että lämmittää.
Monet laitteista voi asettaa toimimaan automaattisesti niin, että kone pitää sisälämpötilan mahdollisimman tarkasti haluttuna.
Suomen oloissa tähän liittyy ongelmia. Pienikin lämpöpuuska keittiön uunista tai saunasta voi laittaa aparaatin ikään kuin soutamaan ja huopaamaan. Toisin sanoen pakkaspäivänäkin sisäyksikön lauhdutin muuttuu höyrystimeksi, ja koneen ylimääräiseksi tulkitsema lämpö puhalletaan ulos.
Ongelmaan on yksinkertainen lääke: Pumppu asetetaan käsikäytöllä pelkästään lämmittämään.
Varo likaa ja tukoksia
Muita ilmalämpöpumppuihin liittyviä mahdollisia ongelmia ovat muun muassa kennostojen likaantuminen sekä tukkeutuvat kondenssivesikanavat.
Kun pumpulla jäähdytetään tai kuivataan sisäilmaa, tiivistyy ilmassa oleva kosteus vedeksi, joka pitää johtaa ulos tai viemäröidä.
Talvisaikaan tiivistyneen veden ulosjohtamista voi hankaloittaa poistoputken jäätyminen. Viemäriliitännässä taas tulee olla vesilukko, joka estää hajujen kulkeutumisen sisätiloihin.
Lämmityskäytössä kondenssivettä puolestaan muodostuu ulkoyksikössä, jonka se monissa pumpuissa tiputtaa suoraan alleen.
Tällöinkin on syytä toisinaan vilkaista, ettei virtaus esty, esimerkiksi poistopaikkaan muodostunee jään takia.
Ilmalämpöpumppujen sisäyksiköiden varustuksiin kuuluvat myös suodattimet. Ne puhdistavat ilmaa ja näin vähentävät kennoston likaantumista.
Suodattimet tuleekin puhdistaa laitteen valmistajan ohjeen ja olosuhteiden mukaisin määrävälein.
Hyötysuhde heikkenee pakkasen kiristyessä
Tehokkaimmillaan ilmalämpöpumppu on yleensä silloin, kun ulko- ja sisäilman välinen lämpötilaero on mahdollisimman pieni.
Tuolloin hyötysuhteeltaan tehokkaat laitteet kykenevät tuottamaan jopa kolmin nelinkertaisen määrän lämpöä verkosta ottamaansa sähköenergian määrään verrattuna.
Laitteet ovat kuitenkin kehittyneet niin, että joidenkin uusien mallien pyörittäminen voi olla kannattavaa myös kovilla pakkasilla, eikä niitä suositella pysäytettävän lainkaan.
Ala odottaa myyntiennätystä
Sähkön hinnan kallistuessa lämpöpumppujen myynti on jatkanut vahvaa kasvuaan.
Vaikka kasvua rajoittaa sekä laite- että asentajapula, odottaa alan etujärjestö kuluvalle vuodelle kaikkien aikojen myyntiennätystä.
– Uskomme, että tänä vuonna saavutamme 30 - 40 prosentin kasvun alalle, ja lämpöpumppuja alkaa mennä noin miljardilla [eurolla] vuodessa asennettuna asiakashinnoin, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
Kappalemääräisesti eniten myydään sekä lämmittämiseen että jäähdyttämiseen sopivia, noin kahden tuhannen euron hintaisia ilmalämpöpumppuja.
Toisaalta kalliimmissa, ja usein lämmitysjärjestelmän muutakin uudistamista vaativissa laitteissa, on sähkön hinnan rajun heilunnan aikoina hyödyllisiä ominaisuuksia.
Muun muassa maalämpöpumpuissa voi olla laitteita, jotka automaattisesti seuraavat pörssisähkön hintavaihteluja.
– Siellä alkaa olla tuotteita, joissa on valmiina automatiikkaa, joka optimoi [laitteen toimintaa suhteessa] pörssisähkön hintaan. Niitä on maalämpöpumpuissa vakiovarusteina joillakin toimijoilla ja Ilma-vesilämpöpumppuihinkin niitä alkaa ilmaantua, Hirvonen sanoo.
Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 12.9. kello 23:een saakka.
Lue myös