Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskuksesta karannut karhu on lopetettu

Perjantaina karannutta karhua yritettiin ensin nukuttaa, mutta tämä epäonnistui.

Ansa ja Tara karhunpennut Kuusamon suurpetokeskuksessa 2018.
Kuusamon suurpetokeskuksessa syntyneet karhut Ansa ja Tara aitauksessaan. Arkistokuva. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Jaakko Mannermaa,
Hanna Juopperi

Kuusamon suurpetokeskuksesta karannut naaraskarhu on lopetettu, tiedotti poliisi lauantai-iltana.

Poliisin mukaan eläinlääkäri yritti nukuttaa karhua, mutta tämä epäonnistui. Suurriistavirka-apu (SRVA) joutui lopettamaan karhun, kertoo poliisi.

Karhu karkasi perjantaina iltapäivällä, kun aitauksen portti oli jäänyt auki. Keskuksen henkilökunta yritti aluksi saada karhun kiinni omin päin.

Suurpetokeskuksen eläintenhoitaja Pasi Jäntti kertoi lauantaina iltapäivällä, että henkilökunta oli arvioinut pystyvänsä ottamaan karhun kiinni ja nukuttamaan sen itse. Karhua yritettiin muun muassa houkutella takaisin ruoan avulla.

Lauantaina puolenpäivän jälkeen poliisi alkoi etsiä karhua yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Eläin löydettiin kansalaisilta saatujen vihjeiden ja SRVA:n koiran avulla alkuillasta noin kolmen kilometrin päästä karhutarhasta.

Kuusamon suurpetokeskus on ollut viime aikoina julkisuudessa eläinten olosuhteiden puutteiden vuoksi.

Suurpetokeskusta uhkaa lakkauttaminen, jos Pohjois-Suomen aluehallintovirasto katsoo, etteivät olosuhteet eläimille ole suurpetokeskuksessa kunnossa.

– Synkät on ajatukset. Ei voi sanoin kuvata, Jäntti kertoi iltapäivällä siinä vaiheessa, kun karhua yritettiin saada kiinni.

Lue myös:

Kuusamon suurpetokeskuksessa tehtiin elokuussa eläintarkastuksia

Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen – syynä muun muassa vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta

Söpöstelyjournalismi karhuista ja hirvistä kääntyi nopeasti, kun epäkohdat paljastuivat – myös palkintojen antajat pohtivat, missä meni vikaan

Karhu puri Sulo Karjalaista takamuksesta, nyt tiedetään, miten Tara pääsi karkuun – näin tapahtumat Kuusamon karhutarhalla etenivät

Suosittelemme sinulle