Hyppää sisältöön

Iga Swiatek mestaruuteen Yhdysvaltain avoimissa – puolalaistähti sai makean yllätyksen lehdistötilaisuudessa: "Herranjestas, kuka tämän teki?"

Iga Swiatek, 21, voitti uransa kolmannen grand slam -turnauksen. Hän kukisti loppuottelussa Tunisian Ons Jabeurin suoraan kahdessa erässä.

Iga Swiatek kurkisti US Openin pokaalin sisään ja yllättyi iloisesti
Iga Swiatek kurkisti US Openin pokaalin sisään ja yllättyi iloisesti
Emma Hyyppä

Iga Swiatek on voittanut ensimmäisenä puolalaisena Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin mestaruuden. Swiatek, 21, voitti New Yorkissa pelatussa loppuottelussa Tunisian Ons Jabeurin erin 6–2, 7–6 (7–5).

Maailmanlistan ykkönen Swiatek näytti avauserän jälkeen jyräävän voittoon leikitellen ja johtikin toista erää 3–0, mutta Jabeur kavensi 2–3:een. Swiatek ratkaisi voiton toisella ottelupallolla vajaan kahden tunnin puurtamisen jälkeen.

– Tätä tunnetta on vaikea kuvailla yhdellä lauseella. Mutta olen tosi ylpeä itsestäni, koska ottelu ei ollut helppo, vaikka alussa dominoin. Tiesin, että siitä tulee tiukka ja että Ons rankaisee kaikista tekemistäni virheistä.

2,6 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria voitollaan tienannut Swiatek aikoi juhlistaa mestaruutta menemällä katsomaan Broadway-musikaalin New Yorkissa.

– En halua kertoa musikaalin nimeä, koska haluan olla hetken rauhassa, Swiatek nauroi.

Grand slam -turnausvoitto on Swiatekille uran kolmas. Aiemmin hän on voittanut Ranskan avoimet vuosina 2020 ja 2022. Seitsemän WTA-turnausta tällä kaudella voittanut Swiatek oli aiemmin tällä kaudella hurjassa 37 ottelun voittoputkessa – pisimmässä koko 2000-luvulla.

Tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet huomata, että Swiatek on kurkistanut kauden molempien grand slam -voittojensa jälkeen palkintopokaalin sisään heti sen saatuaan – ja kummallakin kerralla se on ollut tyhjä.

Nyt turnausjärjestäjät pääsivät yllättämään puolalaistähden lehdistötilaisuudessa finaalin jälkeen. Swiatekia kehotettiin kurkistamaan uudestaan pokaalin sisään, ja hän löysikin sieltä suosikkiherkkuaan, tiramisua.

– Herranjestas, oletteko tosissanne? Kuka tämän teki? Sinäkö teit tämän? Swiatek kysyi Yhdysvaltain tennisliiton tiedottajalta Chris Widmaierilta.

– Kyllä, se on US Openilta. Huomasimme, että katsot aina pokaalin sisään, joten tällä kertaa halusimme, että löydät jotain, Widmaier vastasi.

– Kiitos. Arvostan tätä todella, etenkin kun en ole ehtinyt vielä syömään, Swiatek hymyili.

Katso Swiatekin reaktio jutun pääkuvana olevalta videolta.

Iga Swiatek lyö tennispalloa rystyltä.
21-vuotias Swiatek on ollut tämän kauden selkeä ykkösnimi naisten tenniksessä. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

"Voitto vahvisti minulle, että taivas on rajana"

Swiatek kertoo, ettei odottanut tällaista menestystä tältä kaudelta, vaikka voitti jo kaksi vuotta sitten Pariisissa uransa ensimmäisen grand slamin.

– En todellakaan odottanut tätä, mutta voitto vahvisti minulle, että taivas on rajana. Olen hieman yllättynyt, mutta iloinen, Swiatek kertoi.

– Kauden alussa ajattelin, että ehkä voin menestyä hyvin WTA-turnauksissa. Kun pääsin Australian avoimissa välieriin, en ollut varma, riittääkö tasoni grand slam -voittoon, etenkin US Openin, koska kenttä on niin nopea.

Swiatek on kuuteen vuoteen ensimmäinen nainen, joka on voittanut yhden kauden aikana kaksi grand slamia. Vuonna 2016 siinä onnistui Angelique Kerber.

Miesten loppuottelu pelataan sunnuntai-iltana kello 23 Suomen aikaan. Siinä kohtaavat Norjan Casper Ruud ja Espanjan Carlos Alcaraz.

Lue myös:

Tällaisen summan huippuvireinen Harri Heliövaara on takonut tänä vuonna – nelinpelin rahat jäävät kauas kaksinpelistä

Uransa päättävä Serena Williams on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista – mutta myös paljon enemmän

Emil Ruusuvuori kaatoi grand slam -voittaja Wawrinkan ja eteni jatkoon Montrealin Masters-turnauksessa: "Olen seurannut häntä pikkupojasta asti"

Suosittelemme sinulle