Hyppää sisältöön

Hyundain omituinen tallimääräys helpotti Kalle Rovanperää mestaruustaistelussa – "Erikoinen ratkaisu"

Thierry Neuville sai ajaa Hyundain tallijohdon siunauksella Akropolis-rallin voittoon, vaikka toiseksi ajanut Ott Tänak olisi tarvinnut Kreikasta kaikki mahdolliset pisteet.

Thierry Neuville kuvassa
Thierry Neuville vauhdissa Akropolis-rallin voittajaksi. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki MM-rallista osoitteessa yle.fi/mmralli.

Vaikka Kreikan MM-ralli päättyi Hyundai-tallin kolmoisvoittoon, korealaistallin päätöspäivän tallimääräys herätti suurta ihmetystä. Belgialainen Thierry Neuville sai ajaa tallijohdon siunauksella ykköseksi ja virolainen Ott Tänak jäi kakkoseksi.

Ratkaisu oli yllättävä, koska Tänak jahtaa Toyotan Kalle Rovanperää kamppailussa rallin maailmanmestaruudesta. Tänak olisi tarvinnut Kreikasta kaikki mahdolliset saatavissa olleet pisteet, jotta hänellä olisi vielä mahdollisuudet kiriä Rovanperän ohi.

Nyt Rovanperän MM-pistejohto Tänakiin kaventui 53 pisteeseen. Neuville on MM-tilanteessa kolmantena, mutta hänen eronsa kärkeen on jo 76 pistettä.

Rovanperästä tulee maailmanmestari, jos hän nappaa kahdeksan pistettä enemmän kuin Tänak seuraavassa osakilpailussa Uudessa-Seelannissa.

– Erikoinen ratkaisu. Toki päätös oli urheilullinen, kun nopeimman miehen annettiin voittaa. Mutta Tänak menetti pisteitä, jotka hän olisi voinut saada. Hyundai olisi voinut ottaa kolmoisvoiton ja maksimaaliset pisteet Tänakille, Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki kommentoi.

Ott Tänak svarar på frågor.
Ott Tänak jakoi happamia kommentteja Hyundain tallijohdon päätöksistä. Kuva: Nikos Katikis/DPPI/Shutterstock/All Over Press

Tänak kertoi maalissa oman mielipiteensä varsin suorasanaisesti.

– Jos haluat kamppailla kuljettajien mestaruudesta, päätös oli väärä. Jos taas haetaan hyvää pr:ää, päätös oli oikea, Tänak muotoili mietteensä.

Hyundain linjaukset sopivat hyvin Rovanperälle.

– Ei ainakaan haitannut yhtään. Tilanne on edelleen varsin hyvä, mutta selvää on, että pitää meidän välillä myös itsekin onnistua, Rovanperä totesi.

Kalle Rovanperä hyvässä vauhdissa Power Stagella
Tänak kukisti Rovanperän Power Stagella

Toyota-tallin todellinen pohjakosketus

Kreikan MM-rallin suuri puheenaihe oli Toyota-tallin totaalinen epäonnistuminen. On melko uskomatonta, että vain japanilainen Takamoto Katsuta onnistui ajamaan kymmenen parhaan joukkoon.

Rovanperä hävisi tasaisen tappavasti kärjelle jo perjantaina ja menetti viimeisetkin mahdollisuutensa, kun hänen autonsa kolahti puuhun lauantaiaamuna.

– Rovanperä valitteli koko viikonlopun, ettei ole pitoa eikä pysty ajamaan huipputuloksia. Nyt hän pystyi kuitenkin vetämään Power Stagella kakkoseksi. Oliko niin, että kun auto ei sopinut käteen, niin Kalle ei saanut itsekään päälle parasta rytmiään, Haapamäki arvioi.

Haapamäki kuvaili Rovanperän Akropolis-rallia kokonaisuutena "puolipehmeäksi".

– Toki taustalla saattoi olla lievä hyvänolontunnekin, kun katsotaan minkälaiseen sarjajohtoon hän on päässyt. Nyt ei ehkä ollut halua mennä epämukavuusalueelle, Haapamäki mietti.

Uuden-Seelannin MM-ralli ajetaan syys-lokakuun taitteessa. Suoria lähetyksiä ja parhaat palat rallista nähdään tuttuun tapaan Ylen kanavilla.

Lue myös:

Kalle Rovanperän MM-pistejohto kaventui merkittävästi – "Toivottavasti saamme auton sellaiseen iskuun, että pystymme ajamaan kilpaa Tänakin kanssa"

Rovanperä nappasi tärkeät pisteet Power Stagella, tallipäällikkö Latvala kommentoi Toyotan romahdusta – "Tästä jäi opittavaa"

Suosittelemme sinulle