Hyppää sisältöön

Kommentti: Nämä Lauri Markkasen sanat kesken ottelun kertovat kaiken Susijengin jättipaukusta – mahdottomalta tuntunut temppu onnistui

Lauri Markkanen takoi kaikkien aikojen suomalaisnäytöksen Kroatiaa vastaan. Pohjolan kuningasta kovempaan suoritukseen ei ole pystynyt EM-kisojen historiassa kuin kuusi pelaajaa, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Lauri Markkanen tuuletti Kroatia-voittoa.
Lauri Markkanen oli uskomattomassa iskussa Kroatiaa vastaan. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kohtaa puolivälierissä Espanjan tiistaina klo 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 18. Yle Urheilu seuraa EM-kisoja tässä artikkelissa.

BERLIINI.

Kellossa 0,1 sekuntia. Ottelu on tasan. Berliinin areenassa Kroatian vaihtopenkiltä annetaan tunteikkaasti ohjeita pelaajille. Suomella on päätyrajaheitto hyökkäyspäässä. Käytännössä korinteko on näissä tilanteissa hyvin harvinaista ja miltei mahdotonta, koska kello lähtee käyntiin heti kosketuksesta.

Suomen joukkue vaihtaa kentälle takamies Edon Maxhunin, joka antaa päätyrajaheiton. Samaan aikaan Suomen suurin tähti, NBA-pelaaja Lauri Markkanen seisoo kylmänviileänä korin alla kroatialaisten ympäröimänä.

Markkanen huutaa Maxhunille lempeästi, mutta napakasti.

– Heitä tänne, mä saan sen!

Markkanen tekee sen, minkä lupaa. Maxhuni syöttää suoraan Markkasen käteen ja Markkanen lapioi sen koriin.

Kroatian vaihtopenkillä levitellään käsiä. He eivät voi uskoa suomalaisen suoritusta todeksi.

Katso Markkasen kori alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kenties Lauri Markkasen komein suoritus EM-kisoissa: Markkanen tippaa päätyrajaheiton sisään Kroatia-ottelussa, kun kellossa oli vaivaiset 0,1 sekuntia.

Tämä esimerkki kertoi kaiken Lauri Markkasen täysin käsittämättömästä päivästä. Markkanen latoi peräti 43 pistettä neljännesvälierässä Kroatiaa vastaan. Suomi voitti 94–86 ja eteni ensimmäistä kertaa historiassa puolivälieriin.

Tällaista peliä ei ole nähty koskaan suomalaisessa koripallossa ja ehkä jopa palloilulajeissakaan, kun otetaan huomioon panokset ja vastustaja. Erittäin kovatasoisten koripallon EM-kisojen pudotuspeliottelu. Panoksena paikka kahdeksan parhaan joukkoon ja vastassa joukkue, josta löytyy useampi NBA- ja Euroliiga-pelaaja.

Hienointa on, että Markkanen tietää roolinsa joukkueessa. Hän on joukkueen ykkösnimi, jolta odotetaan pisteitä ja vastuunkantoa. Markkanen myös kantaa vastuunsa. Silti hän ei ole mikään ylimielinen muille, kuten supertähtiasemassa saatetaan ainakin stereotypioiden mukaan olla.

Markkanen ei myöskään vain odota muiden auttavan hänelle koreja, vaan luo tilanteita itse. Se on näkynyt tässä turnauksessa ja Kroatia-pelissä. Markkanen leikkaa korin alle ja viimeistelee joukkuekaverin syötöstä tulisen donkin tai tulee voimalla hyökkäyslevypalloon ja läväyttää pallon koriin.

Markkanen on toki ollut ylivertainen pelaaja tässä turnauksessa yksilösuoritustensakin myötä.

Tässä turnauksessa on nähty vain kahdelta pelaajalta yli 40 pisteen suoritus. He ovat kaksi NBA:n suurimpiin tähtiin kuuluvaa pelaajaa: Kreikan Giannis Antetokounmpo (41 pistettä) ja Slovenian Luka Doncic (47 pistettä). Sitten on Pohjolan kuningas Lauri Markkanen 43 pisteelläään.

Koko EM-kisojen historiassakin pistesaldo on hurja. Vain kuusi pelaajaa EM-kisoissa on pystynyt kovempaan. 43 pistettä yhdessä ottelussa on tehnyt puolestaan kolme muuta pelaajaa Markkasen ohella.

Markkanen nousee sellaisen lajilegendan kuin Dirk Nowitzkin rinnalle. Saksalainen Nowitzki takoi aikanaan 43 pistettä vuoden 2001 EM-kisoissa pronssipelissä Henrik Dettmannin alaisuudessa. Tuolloin tosin Nowitzkinkaan urotyöt eivät rittäneet mitaliin. Nyt Suomella riitti historialliseen voittoon.

Melkoista. Suomi on 55 vuoden jälkeen kahdeksan parhaan joukossa globaalissa ja Euroopan tasolla äärimmäisen kilpaillussa lajissa. Jos Markkasen suoritusta kuvannut hetki tuntui mahdottomalta, niin tämäkin saavutus vielä jokunen aika sitten.

Esimerkiksi uransa lopettava Susijengin kapteeni Shawn Huff kuvaili Ylelle EM-kisojen aikana, kuinka vielä nuorena hän ei uskaltanut sanoa ääneen unelmaa EM-kisoissa pelaamisesta. Nyt siitä on tullut arkipäivää.

Sunnuntaina Suomi otti ison askeleen eteenpäin. Arvokisojen vakiokävijästä tuli puolivälieräjoukkue.

Susijengi-fanit, nyt lentoja Berliiniin tiistaille Espanja-puolivälierään! Tätä herkkua ei kannata missata.

Lue myös:

Susijengi teki EM-historiaa! Lauri Markkaselta ennätyksiä rikkonut hirmusuoritus – Suomi löi Kroatian ja eteni puolivälieriin

Suomen kaikkien aikojen ennätyksen hurjastellut Lauri Markkanen ei löytänyt sanoja – sitten tuli kommentti, joka paljasti huiman itseluottamuksen

Lauri Markkasella on kolme kotia, mutta yksi paikka on ylitse muiden – täällä supertähti saa olla kuin kuka tahansa

Suosittelemme