Hyppää sisältöön

Suomen kaikkien aikojen ennätyksen hurjastellut Lauri Markkanen ei löytänyt sanoja – sitten tuli kommentti, joka paljasti huiman itseluottamuksen

Lauri Markkanen pelasi upean ottelun Kroatiaa vastaan. Hän teki 43 pistettä, mikä on koko EM-historiankin mittapuulla hurja suoritus.

Suomen kaikkien aikojen piste-ennätyksen iskeneen Lauri Markkasen haastattelu Kroatia-pelin jälkeen
Mika Halonen,
Janne Karinkanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kohtaa puolivälierissä Espanjan tiistaina klo 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 18. Yle Urheilu seuraa EM-kisoja tässä artikkelissa.

Lauri Markkanen oli hurjana, kun Suomen koripallomaajoukkue päihitti Kroatian koripallon EM-kisojen neljännesvälierässä 94–86.

Suomi–Kroatia-ottelusta voit lukea tarkemmin tästä jutusta sekä Ylen EM-kisaseurannasta.

Suomi eteni ensimmäistä kertaa EM-kisojen puolivälieriin. Tiistaina Suomi kohtaa puolivälierässä Espanjan kello 18.15.

Markkanen oli ylivoimaisesti Kroatia-ottelun paras pelaaja. Hän teki 43 pistettä, otti 9 levypalloa ja antoi 3 korisyöttöä.

Kroatia piti Suomea pinteessä varsinkin kolmannella neljänneksellä ja vielä viimeisen neljänneksen alussa, mutta varsinkin näillä hetkillä Markkanen kantoi Suomen mukana kovilla henkilökohtaisilla suorituksillaan.

Markkanen oli ottelun jälkeen haastattelussa itsekin ihmeissään, mitä tuli tehtyä.

– Kyllä me tiesimme, että pystymme tämän tekemään. Ei sitä osaa... ihan uskomaton peli meiltä.

Lauri Markkanen tuuletti Kroatia-voittoa.
Lauri Markkanen pelasi upean ottelun. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Kenties Lauri Markkasen komein suoritus EM-kisoissa: Markkanen tippaa päätyrajaheiton sisään Kroatia-ottelussa, kun kellossa oli vaivaiset 0,1 sekuntia.

Kroatian ykköstähti Bojan Bogdanovic heitti 23 pistettä ja otti 5 levypalloa. Bogdanovic edustaa NBA:ssa Utah Jazzia, eli seuraa, johon Markkanen kaupattiin EM-kisojen kynnyksellä.

Muista Kroatian NBA-pelaajista Dario Saric heitti 12 pistettä ja Ivica Zubac jäi nollille. Zubacilla oli jokin loukkaantuminen ja hän pelasi vain kolme minuuttia.

Suomen joukkueessa Markkasta auttoivat etenkin Sasu Salin (17 pistettä, 5 levypalloa, 3 syöttöä) sekä Edon Maxhuni (16/1/3). Salin otti rohkeasti kolmen pisteen heittoja upottaen ne 50-prosenttisesti (5/10).

Susijengin kärkitrio kokosi 76 pistettä kaikkiaan Suomen 94:stä, eli huimat 81 prosenttia kokonaistehoista.

Koko Markkasen haastattelu jutun pääkuvan paikalla.

Markkasen 43 pistettä on maajoukkue-ennätys Suomen virallisissa otteluissa aikuisten tasolla. Aiempi ennätys oli 42 pistettä: Timo Lampen Hollantia vastaan 1962, Kari-Pekka Klinga Latviaa vastaan 1992, Hanno Möttölä Islantia vastaan 2001 ja Markkanen harjoitusottelussa Ukrainaa vastaan elokuussa.

Markkanen oli haastattelussa aluksi vaatimaton, kun häneltä kysyttiin, tuntuiko kentällä, että hän voi tehdä mitä ikinä haluaa.

– Pääsin aika hyvin hurmokseen. Yritin vain viedä joukkuetta voittoon. Niin, ei siinä, aika sanaton fiilis.

Mutta näkyi haastattelussa myös sitä itseluottamustilaa, johon Markkanen parketilla pääsi.

– Tuntui, että heitän joka kerta sisään. Annoin vain palaa.

Suomen koripallomaajoukkue juhlii voittoa Kroatiasta EM-kisojen neljännesvälierissä 11.9.2022.
Valmentaja Hanno Möttölä (vas.), Shawn Huff, Miro Little ja kumppanit saivat tuulettaa muun muassa Markkasen onnistumisia urakalla. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Koko EM-kisojen historiassakin Markkasen pistesaldo on hurja. Vain kuusi pelaajaa EM-kisoissa on pystynyt kovempaan.

Lue lisää: Kommentti: Nämä Lauri Markkasen sanat kesken ottelun kertovat kaiken Susijengin jättipaukusta – mahdottomalta tuntunut temppu onnistui

Suomalaiseen koripallohistoriaan kirjoitettiin uusi, upea luku. Suomi ei ole koskaan ollut EM-kisoissa puolivälierissä, vaikka on päässyt alkulohkovaiheestaan jatkoon jokaisessa viidessä EM-turnauksessa 2011 alkaen. Joka kerta tie on tyssännyt jatkolohkoon tai neljännesvälieriin.

Vuonna 1967 Suomi oli kotikisoissaan kuudes. Silloin mukana oli 16 maata, jotka oli jaettu kahteen alkulohkoon. Suomi oli lohkonsa kolmas ja eteni pelaamaan sijoista 5–8. Lohkojen kaksi parasta etenivät suoraan mitalipeleihin.

Markkanen vannoi, että maha ei ole täynnä.

– Ei. Tässähän se on, me olemme nälkäisiä. Markkanen ilmoitti ja näytti lippalakkia, jonka sai, koska hänet valittiin Ylen äänestyksessä ottelun nälkäisimmäksi sudeksi.

Suomi kohtaa puolivälierässä Espanjan tiistaina 13.9. kello 18.15. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 18.

Lue lisää:

Kommentti: Nämä Lauri Markkasen sanat kesken ottelun kertovat kaiken Susijengin jättipaukusta – mahdottomalta tuntunut temppu onnistui

Susijengi teki EM-historiaa! Lauri Markkaselta ennätyksiä rikkonut hirmusuoritus – Suomi löi Kroatian ja eteni puolivälieriin

Lauri Markkanen on hypännyt jatkuvasti Kroatian kohupelaajan silmille – latasi tiukat terveiset kritisoijille: "Miksi ei?"

Katso, miten Susijengin fanit tarjosivat ainutlaatuiset väreet niin Petteri Koposelle kuin päävalmentajallekin – "Tämä on se hetki"

Shawn Huff ei nuorena uskaltanut sanoa ääneen unelmaa, joka on nyt arkea Susijengissä – Petteri Koponen vihasi koripalloa lapsena, mutta kasvoi tähdeksi

Suosittelemme