Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa on kaadettu tänä syksynä jo viisi karhua

Elokuun loppupuolella alkanut karhujahti on alkanut erityisen vilkkaasti maakunnan pohjois- ja länsiosissa. Viimeisin karhu kaatui Kannonkoskella.

Keski-Suomeen on tänä syksynä myönnetty 11 kannanhoidollista karhunmetsästyslupaa. Kuva: Marko Kervinen

Karhujahti on alkanut rivakasti Keski-Suomessa. Suomen riistakeskuksen saalisseurannan mukaan alueella on kaadettu viisi karhua, kaksi naarasta ja kolme urosta.

Kaikki saaliit on saatu maakunnan länsi- ja pohjoispuolelta, Pihtiputaan, Kivijärven ja Multian väliseltä alueelta. Viimeisin karhu kaatui Kannonkoskella viime torstaina.

Keski-Suomeen on myönnetty lokakuun loppuun jatkuvalle metsästyskaudelle yksitoista kannanhoidollista karhunkaatolupaa. Jahtikausi alkoi 20. elokuuta.

Maakunnan karhukanta on viime vuodet pysynyt vakaana, sanoo Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula. Alueen metsissä vaeltaa noin 150 karhua yli yksivuotiasta karhua, ja vuosittain syntyy noin 30 pentua.

– Karhuja esiintyy koko Keski-Suomen alueella, mutta ehkä kaikkein vahvin karhukanta on maakunnan keskiosissa, Kursula kertoo.

Riistapäällikkö Kursula kehuu keskisuomalaiskarhujen käytöstapoja.

– Voi sanoa, että meidän karhut on olleet hyvin kiltisti. Jonkin verran on tänä vuonna ollut paalivahinkoja Keuruulla. Siellä nuori karhu on hyppinyt paalien päällä ja rikkonut satoja paaleja.

Muuten karhujen kanssa on viime vuosina ollut "hirveän vähän ongelmia", Kursula sanoo.

– Viime vuosina on kannanhoidollisella metsästyksellä onnistuttu poistamaan huonoille tavoille oppineita karhuja, esimerkiksi mehiläispesiä hajottaneita yksilöitä. Se on rauhoittunut se puoli.

Suosittelemme sinulle