Hyppää sisältöön

Carlos Alcarazin kausi huipentui US Openin voittoon – 19-vuotias espanjalaiskomeetta nousee maailmanlistan ykköseksi kaikkien aikojen nuorimpana miehenä

Grand slam -voitto on Carlos Alcarazin uran ensimmäinen. Espanjalainen kukisti Yhdysvaltain avointen loppuottelussa Norjan Casper Ruudin.

Tällä ässäsyötöllä Carlos Alcaraz ratkaisi US Openin mestaruuden
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Espanjan Carlos Alcaraz on voittanut Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen miesten kaksinpelin loppuottelussa Norjan Casper Ruudin. 19-vuotias Alcaraz peittosi Ruudin New Yorkissa erin 6–4, 2–6, 7–6 (7–1), 6–3.

Maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattu ottelu kesti kolme tuntia ja 20 minuuttia.

Loppuotteluun päästäkseen Alcaraz oli huhkinut puolivälierässä yli viisi tuntia ja välierässä yli neljä tuntia. Kahdesta viisieräisestä huolimatta nuori espanjalainen ehti palautua huippuvireeseen finaalipäiväksi.

Grand slam -voitto on Alcarazin uran ensimmäinen, ja hän nousee sen ansiosta ATP-maailmanlistan ykköseksi kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Hän on noussut maailman ykköspelaajaksi pikavauhtia: vielä vuoden 2020 lopulla hän oli maailmanlistan sijalla 141.

– Olen unelmoinut lapsesta asti, että olen maailmanlistan ykkönen ja grand slam -voittaja. Olen tehnyt tosi kovasti töitä tämän eteen. On vaikeaa edes puhua juuri nyt, koska tunteeni nousevat pintaan, Alcaraz iloitsi palkintoseremoniassa.

Rafael Nadal ylisti: "Olen varma, että näitä tulee paljon lisää"

Alcaraz on nuorin grand slam -voittaja sitten maanmiehensä Rafael Nadalin sensaatiomaisen voiton vuoden 2005 Ranskan avointen finaalissa. Yhä huipulla pelaava Nadal oli tuolloin niin ikään 19-vuotias.

US Openissa Alcaraz on nuorin voittaja sitten 19-vuotiaan Pete Samprasin ja vuoden 1990.

– Olen vasta 19-vuotias. Olen tehnyt kaikki vaikeat päätökset perheeni ja tiimini avustuksella. Tämä voitto on minulle erityinen, Alcaraz sanoi.

Nuorta espanjalaista onkin jo verrattu ahkerasti 36-vuotiaaseen Rafael Nadaliin. Urallaan 22 grand slamia voittanut Nadal onnitteli Alcarazia Twitterissä.

– Onnittelut ensimmäisestä grand slamista ja maailmanlistan ykköstilasta, joka on ensimmäisen mahtavan kautesi huipentuma. Olen varma, että niitä tulee vielä paljon lisää, Nadal kirjoitti ja lisäsi loppuun kannustavia sanoja myös Casper Ruudille.

Alcaraz on voittanut tällä kaudella neljä ATP-turnausta, muun muassa Madridin ja Miamin ATP Masters 1000 -turnaukset. Miamin finaalissa hän kukisti juuri Ruudin.

Casper Ruudille espanjalaiset finaalivastustajat ovat osoittautuneet vaikeiksi, sillä hän hävisi kesällä Ranskan avointen finaalissa Rafael Nadalille. Kauden huippuonnistumiset kuitenkin nostavat 23-vuotiaan norjalaisen ATP-rankingin seitsemänneltä sijalta toiseksi.

Naisten turnauksen voitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Puolan Iga Swiatek.

Lue myös:

Iga Swiatek mestaruuteen Yhdysvaltain avoimissa – puolalaistähti sai makean yllätyksen lehdistötilaisuudessa: "Herranjestas, kuka tämän teki?"

Tällaisen summan huippuvireinen Harri Heliövaara on takonut tänä vuonna – nelinpelin rahat jäävät kauas kaksinpelistä

Uransa päättävä Serena Williams on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista – mutta myös paljon enemmän

Suosittelemme