Viikonlopun mopomiitistä on käynnistynyt useita rikostutkintoja Tampereella.
Tampereen seudulla kokoontui satoja nuoria kauden päätösmiittiin. Nuoret saivat tiedon tapahtumasta sosiaalisessa mediassa. Poliisilla ei ollut tietoa järjestäjästä.
Osalla nuorista homma riistäytyi käsistä puolen yön jälkeen Tampereen Pyynikin rannassa.
Kun poliisi saapui paikalle tyhjentämään aluetta ja ohjaamaan liikennettä, jotkut nuoret alkoivat heitellä kiviä poliiseja kohti. Poliisi suojautui joukkojenhallintakilvillä ja -kypärillä.
Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalla myös sytytettiin tuleen mopo. Palo aiheutti räjähdysmaisen leimahduksen.
Poliisin kuvaama video näyttää, että osa nuorista oli hyvin lähellä tulipaloa.
Suurin osa osallistujista oli alaikäisiä.
Yksi loukkaantui kolarissa
Puolen yön jälkeen tapahtumapaikalta tuli hätäkeskukseen noin 20 ilmoitusta. Alueelle kokoontuneet mopoilijat, kevytmoottoripyöräilijät ja autoilijat aiheuttivat vaaratilanteita, ajelivat pitkin nurmikoita, polttivat kumia ja häiritsivät metelillään asukkaita. Miitti aiheutti myös muita hälytystehtäviä.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä puolenyön aikaan poliisille ilmoitettiin, että miitin yhteydessä kaksi kevytmoottoripyörää oli törmännyt Tampereen Ruskontiellä. Toinen kuljettajista loukkaantui lievästi.
Kolarin osalliset olivat alle 18-vuotiaita. Poliisi tutkii kolaria epäiltynä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
Tapahtumapaikalla saatujen silminnäkijätietojen mukaan kolari olisi tapahtunut tilanteessa, jossa molemmat kuljettajista olivat ajaneet etupyörä kohotettuna ja huomattavalla ylinopeudella.
Poliisi sai tyhjennettyä Pyynikin parkkipaikan sunnuntaina aamuyöllä kello kolmeen mennessä.
Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen
Mopomiitti lopetettiin Tampereella myös vuosi sitten poikkeuksellisen isolla poliisijoukolla. Silloin poliisiauton kulkua yritettiin estää tölkkejä heittämällä.
Tampereen kenttäyksikköä johtava komisario Ismo Rajala kertoo, että joukkokokoontumiset alkoivat kolmisen vuotta sitten.
Suuria kokoontumisia on ollut nimenomaan Tampereen seudulla. Ilmiöön liittyy virkamiesten vastustamista.
– Valtakunnallisesti, mutta myös täällä näkyy, ettei poliisia meinata uskoa. Joukossa tyhmyys tiivistyy. Se harmittaa nuorten ihmisten puolesta, kun he lähtevät hölmöilemään. Siinä saattaa nuori elämä mennä pilalla.
Poliisin vastustamisessa on usein kyse virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Siitä voi tulla kovat sanktiot, joilla on vaikutusta esimerkiksi työpaikan saantiin.
Paljon maksavat liikennesanktiot voisi välttää
Miiteillä voi olla nuorelle ihmisille tuntuvat seuraukset. Mopomiiteistä on yleensä kirjattu paljon ylinopeuksia, liikenteen vaarantamisia sekä jonkin verran myös rattijuomusepäilyjä.
Esimerkiksi sakot ja vakuutusmaksut voivat tarkoittaa nuorelle tuhansien eurojen menetystä.
Kaikki kuvataan
Ismo Rajala muistuttaa, että kiinnijäämisriski on suuri, koska poliisi valvoo tilanteita ja niistä kuvataan paljon materiaalia.
– Kaikki kuvataan ja laitetaan nykyään someen. Vaikka et itse kuvaa, hölmöilysi on hyvin dokumentoituna somessa.
Lue lisää: