Hyppää sisältöön

Ikkunoilla voi olla iso vaikutus kotisi lämmityskuluihin – näin tarkastat, ovatko tiivisteet kunnossa

Tiivisteiden kunto on helppo tarkastaa. Tiivisteet voi myös vaihtaa itse, jos tietää mitä tekee.

Maakunnan lasin yrittäjä Tero Granqvist seisoo ison ikkunan edessä.
Maakunnan Lasin yrittäjä Tero Granqvist näyttää, miltä kuluneet tiivisteet näyttävät, ja millainen homma niiden vaihtaminen on.
Emilia Korpela

Ikkunoiden tiivistämisellä voi saada säästöä lämmityskuluihin. Ehjät tiivisteet takaavat sen, ettei lämpöä karkaa kylmillä ilmoilla ulos asunnosta.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva suosittelee, että tiivisteet kannattaa tarkistaa kerran vuodessa. Tiivisteiden kunnon pystyy tarkistamaan helposti itse ja näppäräsormisimmilta tiivisteidenkään vaihto ei vie kauaa.

Kunnossa olevat tiivisteet pienentävät lämpökustannuksia

Tiivisteiden huonokuntoisuuden näkee nopeasti: tiivisteet on aika vaihtaa, jos ne repsottavat, ovat repaleiset tai lähtevät jopa kokonaan irti. Myös kovaksi ja liian ohueksi menneet tiivisteet eivät enää tiivistä kunnolla.

Maakunnan Lasin yrittäjä Tero Granqvist kertoo, että huonoon kuntoon menneen tiivisteen voi paljastaa myös asunnon vetoisuus tai asuntoon kantautuva liikenteen ääni.

– Tiivisteet voivat myös tällöin päästää kosteutta ikkunan karmeihin. Silloin maalipinta voi hilseillä kohdista, joissa vesi on seissyt.

Tiivisteet on syytä vaihtaa tarpeen mukaan. Pahimmillaan kosteus voi päästä rikkinäisen tiivisteen kohdalta sisään ja aiheuttaa jopa kosteusvaurioita.

Ehjät tiivisteet auttavat säästämään lämpökuluissa. Rikkinäiset tiivisteet päästävät lämmintä ilmaa karkaamaan ulos. Kun tiivisteet uusii, vetoisan asunnon lämpötilaa voi laskea hieman.

Tiivisteiden vaihtaminen myös lisää ikkunoiden käyttöikää, muistuttaa Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski. Kun kosteus ei pääse ikkunoiden väliin, ikkunakarmit eivät joudu niin suurelle koetukselle.

Tiivisteet on helppo vaihtaa, mutta asennusvirhe voi olla kohtalokas

Suur-Uskin mielestä tiivisteet voi vaihtaa myös itse, mutta vain jos taitoa riittää.

– On helppoa laittaa aavistuksen vääränkokoinen tai vääränlainen tiiviste korvaavaksi silloin, kun ei löydä juuri vastaavaa tuotetta. Silloin voidaan mennä ojasta allikkoon ja ikkuna ei tule yhtään tiiviimmäksi. Lopputulos voi olla jopa huonompi.

Tiivisteiden vaihdossa vanhat tiivisteet otetaan ensin pois. Usein kulahtaneet tiivisteet lähtevät helposti vetämällä, mutta joskus tarrakiinnitystä voi joutua rapsuttelemaan mattoveitsellä.

Tiivisteet on usein helppo repiä ikkunasta irti. Uusi tiiviste laitetaan samaan kohtaan kuin vanha. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Uuden asentaminen on yksinkertaista: uusi tiiviste laitetaan samaan kohtaan, missä vanha tiiviste oli. Vanha ikkunapuite voi vaatia useamman paksuisia tiivisteitä, jotta ikkunanrako menee umpeen.

– Vaaranpaikkana on, että tiiviste laitetaan ikkunanpuitteen väärälle sivulle. Myös toki se, että tiiviste laitetaan mutkalle tai muuten huolimattomasti, jolloin ikkuna ei mene kunnolla kiinni, Granqvist listaa.

Myös ulkoikkunoiden puitteiden tiivistämisessä kannattaa olla tarkkana. Laitojen nurkkaan pitää muistaa jättää pienet tuuletusraot, jotta ikkunoiden väli pääsee tuulettumaan. Taloissa, joissa ei ole korvausilmaventtiiliä, tuuletuksen on tarkoitus kulkea ikkunoiden raoista. Silloin ikkunanpuitteita ei saa tiivistää kokonaan.

Muista myös ovien tiivisteet

Ikkunoiden lisäksi katse kannattaa kiinnittää myös ovien tiivisteisiin.

– Ne on vielä kovemmalla käytöllä kuin nämä avattavat ikkunat, Granqvist muistuttaa.

Vanhoissa ovissa ei välttämättä ole ollenkaan tiivisteitä. Granqvist suosittelee, että niihinkin laitetaan tiivisteet.

Joissakin rakennuksissa valtaosa ikkunoista on umpiolasia, jolloin ikkunat eivät ole avautuvia. Umpiolaseissa tiivisteet ovat ikkunoiden sisällä niin, ettei niihin pääse käsiksi. Tällaisissa ikkunoissa tiivisteet eivät kulu samalla tavalla kuin avattavissa ikkunoissa. Tiivisteet vaihdetaan yleensä samalla kun ikkunat vaihdetaan tai niitä huolletaan.

70-luvulla rakennetun talon umpioikkunoiden tiivisteet ovat vuotaneet niin, että ilma on päässyt kahden lasin väliin. Ulkoilma on tehnyt ikkunan harmaaksi. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Myös umpiolasi-ikkunallisissa kodeissa on tiivisteitä, joiden kuntoa kannattaa pitää silmällä. Ovien lisäksi talossa saattaa olla avautuvat tuuletusikkunat tai vaikka kattoikkuna.

Suosittelemme sinulle