Hyppää sisältöön

Etäopetuksen määrä jäi pysyvästi korkeammalle kuin ennen koronaa kaakon korkeakouluissa – moni valitsee yhä verkko- tai monimuoto-opetuksen

Kaakkois-Suomen korkeakouluissa vähintään 30 prosenttia opinnoista onnistuu jo etäopetuksena. Korona-ajan jälkeen lähiopetuksen määrä on jälleen kasvanut, mutta moni valitsee verkko- tai monimuoto-opetuksen.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius portailla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä.
Vaikka koronarajoituksista on luovuttu ja lähiopetus on taas mahdollista, moni opiskelija valitsee etäopiskelun. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Suomen korkeakouluissa verkko- ja monimuoto-opetuksen määrä on jäänyt korkeammaksi kuin ennen korona-aikaa.

Vaikka korkeakouluopiskelijoiden lähiopetus lisääntyi tänä syksynä, LUT-yliopiston opinnoista 40 prosenttia on verkko-opintoja.

Myös Lappeenrannan-Lahden ammattikorkeakoulussa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMKissa yli kolmasosan opinnoista voi tehdä verkko- ja monimuoto-opintoina.

XAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista verkko-opintoja on 80 prosenttia.

Koronan seurauksena verkko-opintojen kysyntä kasvoi, ja kaakon ammattikorkeakoulut ovat lisänneet verkkotutkintoja ja varkkopainotteisia tutkintoja.

– Meillä on osaamista luoda tiivis yhteisöllisyys myös verkko-opintoihin, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun vararehtori Merja Heino.

LUT-ylipistossa lähiopetusta järjestettin koronarajoitusten aikana aina, kun se oli mahdollista.

– LUT-yliopistossa etäopintoja suosivat erityisesti työssäkäyvät opiskelijat, kertoo LUT-yliopiston opintoasioiden johtaja Maija Kuiri.

En ung man sitter framför en bärbar dator och antecknar i ett skrivblock. På datorn syns programmet zoom öppnat med flera videobilder av människor.
Verkko-opinnoissakin on mahdollista kokea yhteisöllisyyttä. Kuvituskuva. Kuva: Gabrielle CEZARD/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Oppimista elämäntilanteen mukaan

XAMKissa on lisätty systemaattisesti opintojen joustavuutta kasvattamalla verkko-opintojen määrää jo ennen korona-aikaa, kertoo XAMKin opetuksen hallintojohtaja Eeva Kuoppala.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMKin opetuksen hallintojohtaja Eeva Kuoppala kertoo, että opiskelijoiden erilaisten tarpeiden huomioiminen on tärkeää tulevaisuudessa. Toimittajana on Tanja Hannus.

Tulevaisuudessa erilaisten opiskelijoiden osaamistarpeisiin vastaaminen on yhä tärkeämpää.

– Menemme entistä enemmän siihen suuntaan, että jokaiselle löytyisi sopiva tapa kehittää osaamistaan – olipa kyse jatkuvasta oppimisesta, tutkintokoulutuksesta tai mikrokurssituotannosta. Nykyään koulutustuotteiden kenttä alkaa olla aika laaja, Kuoppala kertoo.

_Korjaus 13.9.2022 klo 10.21: Vaihdettu alaotskon sana tukea sanaksi oppimista. Korvattu lause "_Tulevaisuudessa erilaisten opiskelijoiden ja heidän tarpeidensa tukeminen on yhä tärkeämpää" lauseeksi "Tulevaisuudessa erilaisten opiskelijoiden osaamistarpeisiin vastaaminen on yhä tärkeämpää".

Suosittelemme