Hyppää sisältöön

Jääkiekkojoukkueen bussi ja useamman bändin soittimet tuhoutuivat Heinolan rajussa tulipalossa – eräs yhtyeistä menetti kaiken

Eilen illalla syttyneessä tulipalossa teollisuushalli paloi maan tasalle. Jääkiekkojoukkue Heinolan Peliitat joutuu tiukan paikan eteen menetettyään bussinsa juuri uuden kauden kynnyksellä.

Palaneen teollisuushallin harmaita raunioita ja kappaleita maassa. Raunioista nousee vaaleaa savua sinistä taivasta vasten.
Suuri varastohalli paloi maan tasalle Heinolan Tommolassa. Hallissa säilytettiin muun muassa puutavaraa ja ajoneuvoja. Lisäksi rakennuksessa oli bändien soittotiloja.
Johanna Talasterä

Tulipalo tuhosi Heinolassa Tommolan kaupunginosassa sijainneen varastorakennuksen kokonaan. Hallin omistanut yritys säilytti rakennuksessa puutavaraa ja vuokrasi varastotiloja muille toimijoille.

Eilen illalla syttyneestä palosta annettiin vaarallisen savun vuoksi vaarailmoitus Heinolan keskustan alueelle.

Savusta ei ole enää vaaraa asukkaille.

Viilukadulla sijainneessa hallissa oli säilytyksessä useita ajoneuvoja, joiden joukossa oli heinolalaisen jääkiekkojoukkueen Peliittojen linja-auto. Rakennuksessa oli myös usean musiikkiyhtyeen treenikämpät, joiden mukana paloi suuri määrä instrumentteja ja muita soittotarvikkeita.

Peliittojen bussi paloi kauden kynnyksellä

Joukkueen linja-auton tuhoutuminen hallipalossa on suuri menetys jääkiekon Mestiksessä pelaavalle joukkueelle, kertoo Henrik Mustonen, joka vastaa Heinolan Peliittojen toiminnasta tästä kaudesta alkaen.

Kulkupelin menettäminen juuri uuden kauden kynnyksellä on takaisku, koska nyt joukkue joutuu miettimään erilaisia vaihtoehtoja oman bussin tilalle.

Palaneen bussin suora rahallinen arvo oli Mustosen mukaan melko pieni, mutta korvaavan ajoneuvon ostaminen joukkueen käyttöön voi olla hankalaa.

– Vastaavaa autoa tuskin saa nyt alle 20 000 eurolla. Suuri menetys on myös kätevyys, jonka oma bussi toi liikkumiseen.

Ainakin aluksi joukkueen matkustamisessa käytetään todennäköisesti ostopalveluja. Peliittojen taloustilanne on ajoittain ollut tiukka, ja nyt matkakulut joudutaan laskemaan uudestaan.

– Joudumme tosissamme miettimään, kuinka lovi paikataan. Tämä sattui ikävään kohtaan, koska kauden alku on vasta tulossa. Kaikki jääkiekkotoiminnan kulut on pitänyt maksaa, mutta esimerkiksi kotipeleistä tuloja ei ole vielä saatu.

Kotikaupungin joukkueen bussilla oli Mustosen mielestä myös tunnearvoa pitkän linjan faneille. Auton mukana paloi jonkin verran joukkueen tavaroita, joiden määrää tai rahallista arvoa ei vielä tiedetä.

– Mutta kyllä tästä selvitään, vakuuttaa Henrik Mustonen.

Asfalttipihalla palaneen teollisuusrakennuksen harmaita raunioita kasassa. Taustalla vaalea kontti, maassa keltaisia vesiletkuja. Raunioista nousee vaaleaa savua sinistä taivasta vasten.
Hallin rauniot savusivat yhä aamulla. Heinolassa oli eilen kaksi muutakin tulipaloa, mutta pelastuslaitoksella ei ole tietoa, että palot liittyisivät toisiinsa. Silti tuhotyön mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Kuva: Mika Moksu / Yle

Kaikki soittokamat savuna ilmaan

Iso osa Heinolan aktiivisista bändeistä oli vuokrannut hallista tilaa soittamiseen. Treenikämppiä oli kaksi, ja niissä kävi musisoimassa 3-5 paikallista yhtyettä. Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska samat muusikot ovat usein mukana monessa bändiprojektissa samaan aikaan.

Tupakan Ystävät -bändi menetti tulipalossa kaikki instumenttinsa ja muut soittokamat. Lyömäsoittimia soittava Velkki Mykrä kertoo, että yhtye oli juuri alkanut harjoitella uutta materiaalia, joten soittajien kaikki instrumentit ja vahvistimet oli koottu treenikämpälle.

– Esimerkiksi rumpalilla ja basistilla meni molemmilla varmaan 10 000 euron edestä tavaraa. Itse olen rakentanut omaa perkussiosettiäni 35 vuotta, enkä pysty kokoamaan sellaista enää ikinä.

Tupakan Ystävät on kymmenhenkinen yhtye, jonka muusikoita on aiemmin soittanut muun muassa yhtyeissä Nypykät ja Trio Niskalaukaus.

Syttymissyy ei ole tiedossa

Palon tutkinta on aloitettu, mutta syttymissyytä ei vielä tiedetä. Aineelliset vahingot ovat mittavat, mutta tarkkaan arviota on tässä vaiheessa mahdotonta tehdä, kertoo päivystävä palomestari Markus Koskela.

– Rauniot savuavat yhä. Siellä on aika paljon pelti- ja romukasoja, joita joudutaan raivaamaan, että saadaan viimeiset palopesäkkeet sammutettua.

Hallin omisti Itä-Hämeen Erikoispuu. Osakas Marko Erjansalo kertoo, että yritys säilytti rakennuksessa lämpökäsiteltyä puutavaraa. Arvion mukaan puuta oli noin 50 kuutiota erilaisina paneeleina ja laudelautoina.

Vakuutustarkastajat eivät ole vielä käyneet paikalla, joten Erjansalo ei uskalla arvioida yrityksen rahallisia menetyksiä. Varastotilan vuokraaminen hallista on ollut osa yrityksen toimintaa.

– Jokainen joka on nähnyt rauniot, tajuaa, että sitä liiketoimintaa ei tässä ainakaan vähään aikaan pystytä pyörittämää.

Suosittelemme sinulle